Hírek

Élete egyetemes üzenet

A legendás Weisz Árpád mára az olasz labdarúgás rasszizmus elleni jelképévé vált.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Weisz-feliratú mezben vonulnak ki a pályára az Internazionale és a Bologna labdarúgócsapatának játékosai a kedd esti kupamérkőzésen a milánói Giuseppe Meazza Stadionban – írja az MTI.

A találkozót Weisz Árpád, a Bologna és az Inter egykori magyar edzője emlékének szentelik. A Serie A két csapata közös kampányt indított az olasz stadionokban egyre gyakrabban tapasztalható rasszista megnyilvánulások ellen, és a kampány jelképévé Weiszt választották, ahogy az a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón elhangzott.

A kampány ötlete az AC Milan – Pro Patria felkészülési mérkőzés botránya után született. Az olasz negyedosztályban szereplő Pro Patria egy zártkapus meccset és pénzbüntetést kapott szurkolóinak rasszista megnyilvánulásai miatt. A találkozó félbeszakadt, mert a Milan játékosai levonultak a pályáról.

Az Internazionale–Bologna mérkőzés előtt a két csapat vezetősége és játékosai megemlékezést tartanak a milánói stadion Executive-termében, ahol Giuliano Pisapia milánói és Virginio Merola bolognai polgármester kicseréli a Weisz-feliratú mezt. A megemlékezésen részt vesz a két város sportügyi tanácsosa, a milánói zsidó közösség képviselői és Manno István, milánói magyar főkonzul.

„Weisz nemcsak a labdarúgásban volt rendkívüli, élete egyetemes üzenet a rasszizmus, idegengyűlölet, diszkrimináció elleni küzdelemről” – hangoztatta Fausto Viviani, a bolognai Viva il Calcio (Éljen a foci) egyesület vezetője. Viviani bejelentette, hogy Weiszről elnevezett olasz sportdíjat alapítanak a rasszizmus-mentes olasz labdarúgásért.

„Weisz kora labdarúgásában az volt, mint ma Mourinho” – fogalmazott Calo Caliceti, a Bologna sajtófelelőse.

A Weisz nevében indított kampányt több ismert olasz sportújságíró támogatja, köztük Matteo Marani, aki 2007-ben könyvet írt Weisz Árpádról.

Az 1896-ban Solton született Weisz Árpádot a mai napig Olaszország egyik legsikeresebb edzőjeként tartják számon, a labdarúgás-elmélet és az olasz edzőszakma úttörőjeként ismert. Weisz Árpád a harmincas években először az Internazionale (akkor Ambrosiana), majd a Bologna trénere volt. Ő a legfiatalabb edző, aki bajnokságot nyert Olaszországban – 1930-ban 34 évesen az Internazionale kispadján –, emellett minden idők egyik legjobb olasz labdarúgója, Giuseppe Meazza felfedezőjeként is emlegetik.

Az 1938-ban a faji törvények miatt Olaszországból elmenekült, majd 1944. január 30-án az auschwitzi haláltáborban feleségével és gyermekeivel együtt meghalt Weisz Árpád tiszteletére tavaly januárban, a Meazzáról elnevezett milánói stadionban emléktáblát avattak fel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik