Hírek

Weisz Árpádra emlékeznek

Weisz Árpádra, a Bologna és az Internazionale egykori magyar edzőjére emlékeznek a két labdarúgócsapat jövő keddi, milánói Olasz Kupa-mérkőzésén.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A La Repubblica című napilap bolognai kiadása arról írt, hogy a helyi klub kezdeményezésére Massimo Moratti, a milánóiak elnöke is igent mondott, és az ötletet támogatta Virginio Merola bolognai, valamint Giuliano Pisapia milánói polgármester is, továbbá több ismert olasz sportújságíró, közöttük Matteo Marani, aki 2007-ben könyvet írt Weisz Árpádról – írja az MTI.

Az 1896-ban Solton született Weiszt a mai napig Olaszország egyik legsikeresebb edzőjeként tartják számon, a labdarúgás-elmélet és az olasz edzőszakma úttörőjeként ismert. Weisz a harmincas években először az Internazionale (akkor Ambrosiana), majd a Bologna trénere volt. Ő a legfiatalabb edző, aki bajnokságot nyert Olaszországban – 1930-ban, 34 évesen az Internazionale kispadján – és minden idők egyik legjobb olasz labdarúgója, Giuseppe Meazza felfedezőjeként is emlegetik.

Az 1938-ban a faji törvények miatt Olaszországból elmenekült, majd 1944. január 30-án az auschwitzi haláltáborban feleségével és gyermekeivel együtt meghalt Weisz tiszteletére tavaly januárban a Giuseppe Meazzáról elnevezett milánói stadionban emléktáblát avattak fel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik