Hírek

Weisz Árpád-emléktornát rendeznek

Az olasz labdarúgásban a mai napig nem feledik.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A két világháború között három olasz bajnoki címet nyert vezetőedző, Weisz Árpád emlékére csütörtök délután serdülőtornát rendeznek Milánóban az AC Milan, az Internazionale és a Bologna korosztályos csapatainak részvételével.

Az Intert egy, míg a Bolgonát két bajnoki címhez segítő trénerről elnevezett tornát a Gianni Brera milánói városi stadionban rendezik, s részt vesz rajta Virginio Merola bolognai és Giuliano Pisapia milánói polgármester is.

A mérkőzéseket az olasz sportriporterek nagy öregjének számító Bruno Pizzul közvetíti majd, a stadion termeiben pedig Weisz Árpád életét bemutató grafikai kiállítás lesz látható, s a mérkőzések után a Shoah című előadást mutatják be a legismertebb olasz-zsidó színész, Mona Ovadia fellépésével.

A két város sportélete és önkormányzata által támogatott esemény megvalósításában a milánói főkonzulátus is szerepet vállalt. A tornán jelen lesz Huszár István, a Magyar Labdarúgó Szövetség nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője – mondta el Manno István milánói főkonzul az MTI-nek.

Az 1896-ban Solton született, és 1944-ben családjával Auschwitzban elhunyt Weiszről 2007-ben jelent meg könyv Olaszországban Matteo Marani sportújságíró tollából. Bolognában 2009-ben állítottak neki emléktáblát, a milánói Giuseppe Meazza Stadionban pedig 2012-ben.

Idén januárban Weiszre emlékeztek az Olasz Kupa negyeddöntőjében játszott Inter–Bologna találkozón is, akkor a játékosok mezükön Weisz fényképével léptek pályára. A játékosként hétszeres magyar válogatott szakember nevében a bolognai és a két milánói csapat közös kampányt indított a rasszizmus, idegengyűlölet és diszkrimináció ellen.

Weisz a húszas évektől játékosként, majd edzőként dolgozott Itáliában. Az Inter – Ambrosiana néven – vele nyerte 1929-1930-as bajnoki címét. A Bolognával ugyanezt egymás után kétszer ismételte meg az 1935–1936-os és az 1936–1937-es szezonban. Weisz fedezte fel a minden idők legnagyobb olasz játékosának tartott Giuseppe Meazzát is, s ő írta a legelső olasz labdarúgó taktikai szakkönyvet, melynek most tervezik újra kiadását.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik