Hírek

Örökre őrzik az emlékét

Weisz Árpád a szakértelem és az elkötelezettség jelképeként vált ismertté Olaszországban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Internazionale hazai pályán hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a Bolognát az Olasz Kupa keddi negyeddöntőjében, amelyet Weisz Árpád, a két csapat egykori magyar edzője emlékének szenteltek – írja az MTI.

A milánói Giuseppe Meazza Stadionban rendezett megemlékezésen Massimo Moratti, az Internazionale klubelnöke azt mondta: „Weisz az Inter történetének része, örökre őrizzük emlékét. Amikor gyerekként az ötvenes években elkezdtem a foci iránt érdeklődni, Weisz Árpád neve már szorosan kötődött a klubhoz. A szakértelem és az elkötelezettség jelképeként vált ismertté. Újító volt, akire borzalmas vég várt. Elképzeléseivel megújította az olasz focit és ma ismét ugyanezt teheti.”

Moratti hozzátette, hogy a rasszizmus nem halt ki, és mivel a labdarúgás a legjelentősebb társadalmi jelenség Olaszországban, az olasz focinak példát kell mutatnia az alapvető erkölcsi elvekben. A meccs előtt Moratti és Albano Guaraldi, a vendégcsapat elnöke kicserélte a két csapat által a pályára lépéskor viselt mezt. A fehér színű mezen Weisz arcképe és a „Nem a rasszizmusra” felirat volt látható. A megemlékezésen részt vett a két város polgármestere, sportügyi tanácsosa, a milánói zsidó közösség képviselői és Manno István, milánói magyar főkonzul is.

A Serie A két csapata közös kampányt indított az olasz stadionokban egyre gyakrabban tapasztalható rasszista megnyilvánulások ellen, és a kampány jelképévé Weiszt választották. Fausto Viviani, a bolognai Viva il Calcio (Éljen a foci) egyesület vezetője bejelentette, hogy Weiszről elnevezett olasz sportdíjat alapítanak a rasszizmus-mentes olasz labdarúgásért.

Olvasói sztorik