Hírek

Már megint büntetett az MLSZ

Rangadó
Rangadó

2014. 07. 29. 18:06

Elkezdődött a bajnokság, a szövetség fegyelmi bizottsága pedig ismét aktivizálta magát, és milliókat kaszál.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ fegyelmi bizottsága július 29-i ülésén az alábbi határozatokat hozta:

OTP Bank Liga

Mateo Pavlovics (FTC) 1, Villám Balázs (Dunaújváros) 2, Kovács István (Videoton) 2 soron következő felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Kovács István a labda megszerzésért folytatott küzdelemben súlyos szabálytalanságot követett el, lábszáron talpalta ellenfelét, akit emiatt ápolni is kellett. Villám Balázs hasonlóan súlyos szabálytalanságért kapott két mérkőzésre szóló eltiltást.

A Haladás–Újpest mérkőzéssel kapcsolatban a Haladást, szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt, 100 ezer forint, az Újpestet, szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt, 200 ezer forint pénzbüntetésben részesítették.

A két csapat szurkolói több alkalommal, folyamatosan trágár kifejezéseket skandáltak a nézőtérről a Magyar Labdarúgó Szövetséggel kapcsolatban. Az Újpest büntetése azért 200 ezer forint, mert szurkolói ezen kívül is számos megbotránkoztató rigmust kiabáltak a mérkőzés alatt. A Fegyelmi Bizottság a sportszervezeteket és a szövetséget érintő sértő rigmusokat továbbra is bünteti. A hangsúly azonban nem azon van, hogy kit sértenek az adott szurkolói bekiabálások, hanem azon, hogy a trágár, sértő jelzők skandálása nem sporteseményre való viselkedés.

A Videoton – Lombard Pápa mérkőzéssel kapcsolatban a Videoton FC-t szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt írásbeli figyelmeztetésben részesítette. A Videoton esetében enyhítő körülményként vette figyelembe a FEB, hogy a rendező egyesület intézkedett a sportszerűtlen magatartás megszüntetésére.

A Pécs–MTK mérkőzéssel kapcsolatban a PMFC-t – szurkolóinak megbotránkoztató és politikai üzenetet tartalmazó rigmusok bekiabálása, különböző tárgyak játéktérre dobálása, valamint a hazai szurkolók rendzavarásai miatt történt játékmegszakítás miatt – 600 ezer forint pénzbüntetésben részesítette.

A pécsi szurkolók többször, folyamatosan kiabálták a Palesztinára vonatkozó politikai üzeneteiket, emellett megbotránkozásra okot adó rigmusokat kiabáltak. A bizottság a fegyelmi vétségek jelentős számára és súlyára tekintettel állapította meg a pénzbüntetés mértékét, ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte a sportszervezet intézkedéseit a tiltott magatartások megszüntetésére. A FEB a Fegyelmi Szabályzat 101. § a)/ab) alapján szabta ki a büntetést (rasszizmus, politikai megnyilvánulás), ahol a legkisebb büntetési tétel 400 ezer forint pénzbüntetés.

A Nyíregyháza–Debrecen mérkőzéssel kapcsolatban a Nyíregyházát szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt 100 ezer forint, a DVSC-t szurkolóinak megbotránkoztató és politikai üzenetet tartalmazó rigmusok bekiabálása miatt 400 ezer forint pénzbüntetésben részesítette.

A nyíregyháziak büntetésének kiszabásánál a fegyelmi bizottság enyhítő körülményként vette figyelembe a sportszervezet intézkedéseit a tiltott magatartások megszüntetésére. A Palesztinára vonatkozó politikai üzeneteket kiabáló DVSC-szurkolók megnyilvánulásával kapcsolatban a FEB a fegyelmi szabályzat 101. § a)/ab) (rasszizmus, politikai megnyilvánulás) alapján szankcionált, itt a legenyhébb büntetési tétel 400 ezer forint pénzbüntetés.

A Kecskemét–Ferencváros mérkőzéssel kapcsolatban az FTC-t szurkolóinak megbotránkoztató és politikai üzenetet tartalmazó rigmusok bekiabálása miatt 400 ezer forint pénzbüntetésben részesítette.

A ferencvárosi szurkolók ugyancsak politikai tartalmú üzenetet juttattak kifejezésre, ezért a Fegyelmi Szabályzat 101. § a)/ab pont alapján büntetett a FEB, ahol a klub legkisebb büntetési tételnek megfelelő pénzbüntetést kapta.

A Honvéd–Dunaújváros mérkőzéssel kapcsolatban a Honvédot szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt írásbeli figyelmeztetésben részesítette.

Az MLSZ a fenti határozatokkal kapcsolatosan változatlanul hangsúlyozza a fair play szellemiségét. A Fegyelmi Szabályzat tiltja a becsmérlő, megbotránkoztató, rasszista, politikai, stb. rigmusokat, üzeneteket. A trágár, mások tisztességét sértő bekiabálások nem engedélyezettek a labdarúgó-mérkőzéseken, ezért minden esetben büntetésre számíthat az érintett egyesület, függetlenül attól, hogy kivel szemben irányul a megnyilvánulás.

Az MTK ellen képzési kártalanítás fizetésével kapcsolatosan indított eljárását, a Lombard ellen Goran Marics labdarúgóval szembeni pénzügyi tartozás miatt indított fegyelmi eljárását, valamint a Lombard ellen Présinger Ádám labdarúgóval szembeni pénzügyi tartozás miatt indított fegyelmi eljárását megszüntették, mert a felsorolt esetekben nem állapítható meg fegyelmi vétség elkövetése – írja az MLSZ honlapja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Valencia's Argentinian defender Ezequiel Garay (R) challenges Atletico Madrid's Spanish forward Diego Costa during the Spanish League football match between Valencia and Atletico Madrid at the Mestalla Stadium in Valencia on August 20, 2018. / AFP PHOTO / JOSE JORDAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.