Hírek

Már megint büntetett az MLSZ

Elkezdődött a bajnokság, a szövetség fegyelmi bizottsága pedig ismét aktivizálta magát, és milliókat kaszál.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ fegyelmi bizottsága július 29-i ülésén az alábbi határozatokat hozta:

OTP Bank Liga

Mateo Pavlovics (FTC) 1, Villám Balázs (Dunaújváros) 2, Kovács István (Videoton) 2 soron következő felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Kovács István a labda megszerzésért folytatott küzdelemben súlyos szabálytalanságot követett el, lábszáron talpalta ellenfelét, akit emiatt ápolni is kellett. Villám Balázs hasonlóan súlyos szabálytalanságért kapott két mérkőzésre szóló eltiltást.

A Haladás–Újpest mérkőzéssel kapcsolatban a Haladást, szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt, 100 ezer forint, az Újpestet, szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt, 200 ezer forint pénzbüntetésben részesítették.

A két csapat szurkolói több alkalommal, folyamatosan trágár kifejezéseket skandáltak a nézőtérről a Magyar Labdarúgó Szövetséggel kapcsolatban. Az Újpest büntetése azért 200 ezer forint, mert szurkolói ezen kívül is számos megbotránkoztató rigmust kiabáltak a mérkőzés alatt. A Fegyelmi Bizottság a sportszervezeteket és a szövetséget érintő sértő rigmusokat továbbra is bünteti. A hangsúly azonban nem azon van, hogy kit sértenek az adott szurkolói bekiabálások, hanem azon, hogy a trágár, sértő jelzők skandálása nem sporteseményre való viselkedés.

A Videoton – Lombard Pápa mérkőzéssel kapcsolatban a Videoton FC-t szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt írásbeli figyelmeztetésben részesítette. A Videoton esetében enyhítő körülményként vette figyelembe a FEB, hogy a rendező egyesület intézkedett a sportszerűtlen magatartás megszüntetésére.

A Pécs–MTK mérkőzéssel kapcsolatban a PMFC-t – szurkolóinak megbotránkoztató és politikai üzenetet tartalmazó rigmusok bekiabálása, különböző tárgyak játéktérre dobálása, valamint a hazai szurkolók rendzavarásai miatt történt játékmegszakítás miatt – 600 ezer forint pénzbüntetésben részesítette.

A pécsi szurkolók többször, folyamatosan kiabálták a Palesztinára vonatkozó politikai üzeneteiket, emellett megbotránkozásra okot adó rigmusokat kiabáltak. A bizottság a fegyelmi vétségek jelentős számára és súlyára tekintettel állapította meg a pénzbüntetés mértékét, ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte a sportszervezet intézkedéseit a tiltott magatartások megszüntetésére. A FEB a Fegyelmi Szabályzat 101. § a)/ab) alapján szabta ki a büntetést (rasszizmus, politikai megnyilvánulás), ahol a legkisebb büntetési tétel 400 ezer forint pénzbüntetés.

A Nyíregyháza–Debrecen mérkőzéssel kapcsolatban a Nyíregyházát szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt 100 ezer forint, a DVSC-t szurkolóinak megbotránkoztató és politikai üzenetet tartalmazó rigmusok bekiabálása miatt 400 ezer forint pénzbüntetésben részesítette.

A nyíregyháziak büntetésének kiszabásánál a fegyelmi bizottság enyhítő körülményként vette figyelembe a sportszervezet intézkedéseit a tiltott magatartások megszüntetésére. A Palesztinára vonatkozó politikai üzeneteket kiabáló DVSC-szurkolók megnyilvánulásával kapcsolatban a FEB a fegyelmi szabályzat 101. § a)/ab) (rasszizmus, politikai megnyilvánulás) alapján szankcionált, itt a legenyhébb büntetési tétel 400 ezer forint pénzbüntetés.

A Kecskemét–Ferencváros mérkőzéssel kapcsolatban az FTC-t szurkolóinak megbotránkoztató és politikai üzenetet tartalmazó rigmusok bekiabálása miatt 400 ezer forint pénzbüntetésben részesítette.

A ferencvárosi szurkolók ugyancsak politikai tartalmú üzenetet juttattak kifejezésre, ezért a Fegyelmi Szabályzat 101. § a)/ab pont alapján büntetett a FEB, ahol a klub legkisebb büntetési tételnek megfelelő pénzbüntetést kapta.

A Honvéd–Dunaújváros mérkőzéssel kapcsolatban a Honvédot szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt írásbeli figyelmeztetésben részesítette.

Az MLSZ a fenti határozatokkal kapcsolatosan változatlanul hangsúlyozza a fair play szellemiségét. A Fegyelmi Szabályzat tiltja a becsmérlő, megbotránkoztató, rasszista, politikai, stb. rigmusokat, üzeneteket. A trágár, mások tisztességét sértő bekiabálások nem engedélyezettek a labdarúgó-mérkőzéseken, ezért minden esetben büntetésre számíthat az érintett egyesület, függetlenül attól, hogy kivel szemben irányul a megnyilvánulás.

Az MTK ellen képzési kártalanítás fizetésével kapcsolatosan indított eljárását, a Lombard ellen Goran Marics labdarúgóval szembeni pénzügyi tartozás miatt indított fegyelmi eljárását, valamint a Lombard ellen Présinger Ádám labdarúgóval szembeni pénzügyi tartozás miatt indított fegyelmi eljárását megszüntették, mert a felsorolt esetekben nem állapítható meg fegyelmi vétség elkövetése – írja az MLSZ honlapja.

Olvasói sztorik