Hírek

Vereséggel avatták a stadiont

A házigazda PFLA 1-0-ra kikapott a spanyol Real Madridtól a Puskás Suzuki Kupa döntőjében, a felcsúti Pancho Aréna nyitómeccsén.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Délután felavatták Puskás Ferenc bronzszobrát Felcsúton, majd az új stadion, a Pancho Aréna gyepszőnyegén folytatódtak a programok. Előbb a régi idők fociját idéző óriásbábok érkeztek, majd a szabadstílusú labdaművész világbajnokok, Szász Kitti és Kovács Péter tartottak bemutatót. A Puskás Akadémia legfiatalabb növendékei után fellépett Mága Zoltán és zenekara, Vastag Csaba, Tabáni István, és Mészáros János Elek.

Beszédet mondott a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke, Angel Maria Villar, aki a FIFA elnöke, Joseph Blatter köszöntőjét is tolmácsolta. Őt Schmitt Pál, a MOB korábbi elnöke követte. Áder János köztársasáig elnök köszönőlevelet küldött.

A díszpáholyban helyet foglalt többek közt Puskás Ferenc özvegye, Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Szepesi György, Orbán Viktor, Lothar Matthäus, Pintér Attila, a hazai politikai élet főszereplői – kizárólag kormányoldalról, persze –, valamint a magyar labdarúgás vezetése, és még sokan mások. A meghívottak közül Paulo Sousa, Emilio Butragueno és Raymond Kopa nem tudott eljönni. A labdát egy ejtőernyős hozta a stadionba, majd – tízperces késéssel, Kassai Viktor vezetésével – kezdetét vette a Puskás Suzuki Kupa utánpótlástorna döntője, a házigazda felcsúti PFLA, valamint a spanyol Real Madrid között.

A magyar csapat legismertebb játékosa, a Barcelona és a Real által is csábított utánpótlás-válogatott Tajti Mátyás sérülés miatt kihagyta a csoportmeccseket, de a fináléban kezdő volt. Ott volt a pályán Damásdi Alex is, akiről korábban megírtuk, hogy a kispesti MFA egy jogvita miatt hónapokig nem engedte pályára lépni, de a Dinamo Zagreb elleni csoportmeccsen ő szerezte a győztes gólt.

Aktívabban kezdett a házigazda, de az első nagy helyzetek a címvédő spanyolok előtt adódtak: a negyedik percben Majoral veszélyes lövését védte Tóth Balázs, aki ezután Molina bombáját is kiütötte. A kilencedik percben Óvári Zsolt lépett ki, de lövését Harillo kapus kivédte. A felcsútiak továbbra is remekül helytálltak, nem tűntek lámpalázasnak. A huszadik percben Molina távoli szabadrúgása suhant el a kapufa mellett. A folytatásban némileg visszaesett a színvonal, az irammal nem volt gond, de eseménytelen mezőnyjáték zajlott a pályán.

A 32. percben az egyik spanyol játékos fellökte a gólhelyzetben kilépő Óvárit, de Kassai általános meglepetésre nem fújt semmit. Két perccel később Fidalgo lőtt a kapu fölé. Az első félidőben a madridiak kétszer, a felcsútiak egyszer találták el a kaput, de gól nem született.

A fordulás után Óvári lőtt a kapu mellé. A 49. percben a csereként beállt Rivero első labdaérintésével gólpasszt adott Garciának, aki higgadtan a hálóba lőtt (0-1). Három perccel később Garcia lövését védte Tóth Balázs. A 61. percben Óvári lőtt éles szögből a kapu mellé. A 72. percben Sallai estében lőtt, de a spanyolok kapusa védett. A 78. percben ismét Óvári lépett ki, két védő között remek cselekkel megcsinálta magának a helyzetet, de ezúttal is a kapu fölé lőtt. A hajrában igyekeztek a hazaiak, de nem tudtak egyenlíteni, sőt a 91. percben Tóth Balázsnak kellett lábbal védenie, két perc múlva pedig kézzel hárított.

A Real Madrid megvédte címét, és harmadik alkalommal nyerte meg a Puskás Suzuki Kupát, amelyet a házigazda PFLA még sosem tudott elhódítani.

– A létesítmény csúcs, szenzációs! Bárcsak sok ilyen lenne az országban. A döntő két csapata között van különbség, nem is kevés. Feltűnő volt, hogy milyen magabiztos volt a spanyol együttes technikailag, morálisan és mindenféle szempontból. Látszott, hogy a Real remekül tud nyomás alatt játszani, hiszen játékosai magabiztosan meg tudták tartani a labdát, és meg is játszották, akkor is, amikor a magyarok megpróbálták nyomás alá helyezni őket. Viszont amikor egy spanyol megindult egy magyar felé, rúgta, amerre látott. Már ennél a korosztálynál lehet látni a különbséget, úgyhogy van mit fejlődni – mondta a Rangadó.hu állandó szakértője, Hajszán Gyula, a Rába ETO egykori válogatott klasszisa, aki a helyszínen tekintette meg az ünnepélyes stadionavatót, valamint a döntőt.

– Nagyon jó, élvezetes, változatos mérkőzést játszottunk. Adva volt minden, a körítés, a nézőszám, az új stadion – kezdte értékelését Vincze István, a Puskás Akadémia U17-es csapatának vezetőedzője. – Picin múlt, bár látható volt, hogy nagyon labdabiztosak, a párharcokból nagyon sokszor ők kerültek ki győztesen. Összességében nagyon büszke vagyok a srácaimra, mert nem sok hiányzott. Látjuk a hibáinkat, hogy hol kell felgyorsítani a játékosokat, és néhány gyerekre komoly izomtömeget kell tenni, mert a párharcok során észrevehetően lepattanunk, és mindent az ellenfél nyer meg. Meglepődtem, mert féltem, hogy előbb elfáradunk, de ez nem történt meg. Nehéz ágról kerültünk a döntőbe, óriási eredmény volt a Dinamo elleni győzelmünk. Rendben volt ez, szerintem.

Puskás Suzuki Kupa

Döntő: Real Madrid – Puskás Akadémia 1-0

A 3. helyért: Dinamo Zagreb – Bp. Honvéd-MFA 3-0

Az 5. helyért: Panathinaikosz – Melbourne Football Institute 4-2

Vasárnap játszották

Dinamo Zagreb (horvát) – Panathinaikosz (görög) 5-0

Az A-csoport végeredménye: 1. Puskás Akadémia 6 pont, 2. Dinamo Zagreb 3 pont, 3. Panathinaikosz 0 pont

Bp. Honvéd-MFA – Melbourne Football Institute (ausztrál) 7-2

A B-csoport végeredménye: 1. Real Madrid (spanyol) 6 pont, 2. Bp. Honvéd-MFA 3 pont, 3. Melbourne Football Institute 0 pont

Szombaton játszották

Puskás Akadémia – Dinamo Zagreb 1-0

Real Madrid – Melbourne Football Institute 10-0

Pénteken játszották

Puskás Akadémia – Panathinaikosz 2-1

Real Madrid – Bp. Honvéd-MFA 2-0

Olvasói sztorik