Hírek

Akadémiák fogságában

Miért tiltottak el egy 16 éves tehetséget, és miért követelnek több tízmillió forintot a családjától?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Szalai-beszéd óta különösen sok szó esik a magyar labdarúgás utánpótlásáról, ezt persze a jövő évi, hazai rendezésű U19 Európa-bajnokság is indokolja. A következő történettel azt szeretnénk bemutatni, hogyan herdálja el tehetségeit maga a közeg…

Az 1997-es születésű Damásdi Alex az U17-es válogatott oszlopos tagja. A fiatal jobbszélső idén márciusban gólt lőtt a román Hagi Academia ellen a felcsúti Puskás-Suzuki Kupán.

A Rangadó.hu úgy értesült, hogy idén nyáron a Magyar Futball Akadémia aláírt vele egy szerződést, de a család úgy döntött, maradjon mégis a felcsúti Puskás Akadémián, ezért felbontották a megállapodást.

Az MFA vezetése a szerződésre hivatkozva polgári peres eljárást indított, és 50 millió forintot, valamint 15 havi munkabért követel a családtól. Ezen kívül fegyelmi elé vitte az ügyet, Alexet pedig egy évre eltiltották a játéktól. A család arra hivatkozik, hogy egy munkaszerződést írtak alá, amit akármikor felbonthatnak.

Szerettük volna megkérdezni az esettel kapcsolatban a kispesti akadémia tulajdonosát, de megkeresésünkre George F. Hemingway helyett Herczeg Vince válaszolt. A Magyar Futball Akadémia igazgatója a következőket írta:

Damásdi Alex hivatásos (profi) játékos, akivel a Budapest Honvédnak 2016. június 30-ig van érvényes szerződése.

Miután Damásdi Alex nem jelentkezett a Budapest Honvédnál a szezon kezdetén, az MLSZ a szabályoknak megfelelően eltiltotta attól, hogy a szerződés megsértésével más csapatnál játsszon.

Ugyan a mostani eltiltás csak 2014. június 30-ig tart, az azután következő két évben is csak a Budapest Honvéd csapatában játszhat a játékos, egészen a szerződés végéig.

Ha a játékos akár holnap játékra jelentkezik, klubunk természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy az eltiltást feloldják.

A Magyar Labdarúgó Szövetség és klubunk is a mindenkor hatályos FIFA-, UEFA- és MLSZ-szabályzatok szerint járt el. Meggyőződésem, hogy a kialakult helyzet okát nem nálunk kell keresni.

A Puskás Akadémia sajtóosztálya a következő tájékoztatást adta az ügyben:

A szülőket képviselő ügyvéd tájékoztatása szerint Damásdi Alex szerződésénél több szabálytalanságot elkövetett a Honvéd. A szülők jogszerűen felmondták azt a szerződést, a többi között az észlelt szabálytalanságok miatt. Jelen pillanatban Alexnek csak velünk, a Puskás Akadémiával van érvényes szerződése, így nem értünk egyet az eltiltásával.

Olvasói sztorik