Hírek

Átlagember a kispadon

Balhék, botrányok és emlékezetes beszólások sem jellemzik a megbízott szövetségi kapitány, Csábi József pályafutását.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott pénteken történelmi vereséget szenvedett Hollandiában. Az amszterdami 8-1-es zakó után Egervári Sándor szövetségi kapitány lemondott, amit az MLSZ vezetői a helyszínen rögtön elfogadtak.

Kedden, az Andorra elleni, budapesti világbajnoki selejtezőn a csapat eddigi másodedzője, Csábi József irányítja a magyar együttest. A Rangadó.hu most bemutatja a beugró vezetőedzőt.

Csábi József 1967. február 14-én született Szolnokon. A labdarúgás kódolva volt a génjeibe, hiszen az édesapja, Id. Csábi József a hatvanas évek első felében az NB II-es Szolnoki MÁV FC legendás támadó középpályása volt.

Az ifjabbik József juniorként a Szolnoki Sportiskola, majd a Szolnoki MÁV MTE színeiben focizott. Utóbbi klubban indult profi karrierje is 1984-ben, melynek során leggyakrabban védőként szerepelt. Szülővárosát elhagyva 1988-ban igazolt a Kispest-Honvédhoz, első ottani korszaka egészen 1994-ig tartott. Ezt követően a BVSC-hez ment, amelyben két szezont húzott le. Az 1996–1997-es idényt idegenlégiósként az izraeli Hapoel Kfar-Saba csapatában töltötte. A következő idény már a Hungária körúton találta, majd az MTK-tól 1998-ban tért vissza Kispestre, és itt futballozott egészen 2000-ig.

Klubszinten három magyar bajnoki cím (1989, 1991, 1993 – valamennyi a Kispest-Honvéddal), valamint egy-egy ezüst (1996 a BVSC-vel) és bronzérem (1992 a Honvéddal) a mérlege. Kétszer szerepelt a Magyar Kupa döntőjében, 1989-ben győzni tudott a Honvéddal, 1996-ban pedig második lett a BVSC színeiben.

1993 és 1995 között összesen tíz alkalommal szerepelt a magyar válogatottban.

Edzői, pályaedzői pályafutása több mint egy évtizede tart, előbb Szolnokon, majd a Rákospalotai EAC-nál dolgozott. 2002-ben került a Vasashoz, majd megjárta a Fejér megyei Velencét, illetve az NB II-ben szereplő Vecsést is. 2007-ben a Bp. Honvéd tartalékcsapata mellett dolgozott, majd 2008-ban felkerült az első csapat mellé pályaedzőnek. 2010-ben Egervári Sándor vette maga mellé másodedzőnek a válogatotthoz.

Mint a fenti bekezdésekből is kiderült, Csábi József karrierje nélkülözte a balhékat, a botrányokat, az emlékezetes beszólásokat. Az átlagosnál jobb, megbízható játékos volt, akinek a pályán nyújtott teljesítményére a mai napig sokan emlékeznek. Edzőként 46 évesen éppen ideje volt, hogy megtalálja egy nagyobb kihívás, és bár a hírek szerint megbízatása csak a keddi meccsre szól, utána semmiképp sem maradhat a válogatott élén, az önéletrajzában bizonyára jól mutat majd, hogy a válogatottat is irányíthatta.

Pláne, ha legjobbjaink legyőzik Andorrát…

Ő lesz az ötödik egymeccses kapitány

Ha Csábi József megbízatása valóban csak az Andorra elleni világbajnoki selejtezőre szól, akkor ő lesz a magyar labdarúgás történetének ötödik edzője, aki csupán egy mérkőzésen irányította a magyar válogatottat.

Ez Harsády Józsefnek 1920-ban kétszer adatott meg, de a Dél-Németország elleni barátságos mérkőzést (1-0 ide) később nem hivatalosnak minősítették, így papíron maradt az Ausztria elleni, bécsi 2-2 emléke.

Holits Ödön a húszas években Kiss Gyula szövetségi kapitány mellett a válogatottnál tevékenykedett segédedzőként. Tagja volt az 1924-es párizsi olimpián résztvevő küldöttségnek. A végső győzelemre is esélyesnek tartott együttes Egyiptom ellen 3-0-s vereséget szenvedett és kiesett a további küzdelmekből. A bukás után a kapitány lemondott, de a csapatnak még volt egy barátságos mérkőzése a hazai, francia válogatottal. Ezen az egy mérkőzésen Holits Ödön szövetségi kapitányként irányított, a vége 1-0 lett, a mieink javára.

Miután a magyar csapat 1974-ben nem jutott ki a világbajnokságra, egy legenda, Bozsik József lett a szövetségi kapitány. Az első meccsén 1-0-s vereséget szenvedtünk Ausztria ellen, barátságos meccsen, ezután lemondott, de nem a vereség, hanem egy betegség miatt.

Egy évvel később Szőcs Jánosnak kellett egy meccsre beugrania. A zalaegerszegi akadémia névadója ugyancsak megbízottként irányította a nemzeti csapatot a Wales elleni, hazai Európa-bajnoki selejtezőn, amit 2-1-re a vendégek nyertek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik