Hírek

Gombócból is sok

Tönkreverve: a magyar válogatott 8-1-re kikapott Hollandiában, de matematikailag van remény...

Kapcsolódó cikkek

Világbajnoki selejtező, D-csoport, 9. forduló
Hollandia–Magyarország 8-1 (4-0)
Amszterdam, 45 ezer néző. Játékvezető: Atkinson (angol)
Hollandia: Vorm – Janmaat, Bruma, Vlaar, Blind – Strootman (Fer, 81.), De Jong, Van der Vaart – Robben, Van Persie (Kuyt, 62.), Lens. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
Magyarország: Bogdán – Vanczák, Guzmics, Korcsmár, Kádár (Devecseri, a szünetben) – Koman, Hajnal (Elek Á., a szünetben), Varga J., Dzsudzsák – Böde, Németh K. (N. Nikolics, 79.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Gólszerzők: Van Persie (16., 44., 53.), Strootman (25.), Lens (37.), Devecseri (öngól 65.), Van der Vaart (86.), Robben (89.), illetve Dzsudzsák (tizenegyesből 48.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Némi passzolgatást és egy gyenge magyar akciót követően már a harmadik perc elején vezethetett volna a holland csapat, van der Vaart jobb oldali szögletét Bruma csúsztatta kapura, de a gólvonalon álló Koman kifejelte a labdát.

Az első negyedórát ugyan kihúzta kapott gól nélkül az Egervári-csapat, ám egy perccel később már megzörrent a háló Bogdán mögött, van Persie fejelt a kapuba. A magyar válogatott gyakorlatilag a félpályát sem lépte át, a hollandok pedig futószalagon gyártották a helyzeteket.

A 25. percben Strootman hasonlóan üresen találta magát egy beadásánál, mint az első gólnál van Persie, és ő is magabiztosan értékesítette a helyzetet. A játék képe nem változott, a hazaiak perecekre eldugták a labdát, néha – a közönség nagy örömére – egy-egy trükköt is bedobtak. A 39. percben Lens szállította az újabb holland gólt, majd 44 másodpercen belül kétszer is a kapufát találták el a hazaiak, előbb Strootmannak, aztán Janmaatnak köszönhetően. Ezt követően Dzsudzsák szabadrúgása révén megvolt az első magyar lehetőség is. A félidőnek azonban ezzel még nem volt vége, ugyanis van Persie egy csodálatos akció végén duplázott.

A fordulást követően egy perccel Dzsudzsák büntetőből szépített, ám nem kellett sokat várni a következő holland találatra: van Persie megszerezte mesterhármasát, nemzeti csapatbeli 41. találatát, amivel megelőzte az örökranglistán eddig élen álló, a jelenleg az edzői stábban tevékenykedő Patrick Kluivertet. A hazaiak láthatóan élvezték, hogy ezen a mérkőzésen szinte minden összejön nekik, ugyanakkor a hatodik gólban a legnagyobb szerepet Devecseri játszotta, aki öngólt fejelt.

Négy perccel a vége előtt van der Vaart szabadrúgásból 7-1-re módosította az állást, amely – a két csapat közös történetét tekintve – rekordbeállítás volt a hollandok részéről, ugyanis 1994 júniusában, Eindhovenben ugyanilyen arányban győzték le a magyarokat. Az utolsó percben aztán meg is dőlt a csúcs, Robben sikeres szabadrúgása azt jelentette, hogy a magyar válogatott beállította története legnagyobb különbségű vereségét: 1908-ban Angliától, 1941-ben pedig Németországtól kapott ki 7-0-ra.

A holland válogatott ezzel rekordot döntött, ugyanis sorozatban kilencedik világbajnoki selejtezőjét nyerte meg, erre még nem volt példa a csapat történetében.

A továbbjutás, illetve a kiesés kérdése matematikailag továbbra sem dőlt el a csoportban. Ha kedden a hollandok győznek Isztambulban, az észtek Bukarestben, a magyarok pedig Andorra ellen, a Puskás-stadionban, akkor a mieinké a második hely.

– Erről a meccsről nem érdemes beszélni. A selejtezősorozat korábbi időszakában mindig voltak olyan eredmények és teljesítmények, amelyek feljogosítottak a reménykedésre, a bizakodásra, ezért senki nem foglalkozott azzal, hogy Hollandiában hülyére vernek majd minket – mondta a Rangadó.hu szakértője, Hajszán Gyula, a Rába ETO egykori válogatott játékosa. – Sajnos ez a realitás. A holland válogatott nagyon könnyed játékkal megmutatta a világ élvonala és a magyar foci közötti különbséget. Sajnos ez van… Egy álom elmúlt, biztosan kapnak majd hideget-meleget a mieink, és lehet, hogy emberek fejébe fog kerülni ez a nagy vereség. De amíg a magyar futball nem változik klubszinten, addig akárki lesz a szövetségi kapitány, és akármit akar, nem fog neki sikerülni. A fejétől bűzlik a hal, és most nem a válogatottra gondolok, hanem a klubokra, mert azok adják a válogatott alapját. Nem szabad senkinek a teljesítményét, vagy a hozzáállását minősíteni a ma este pályára lépők közül, mert ezt, amit láttunk, mi teremtettük meg magunknak. Amíg kiskirályok vannak a klubok élén, és nem az folyik, aminek kellene, addig ne várjunk más eredményt. Sajnos, ebből az állapotból nem látok gyors kiutat, de lassút sem.

Edzői értékelések

Louis van Gaal: – Az egész találkozón kiválóan futballoztunk, szinte minden támadásunk veszélyes volt, ráadásul ahogyan a mi játékosaink egyre magabiztosabbak lettek, úgy a magyarok elvesztették az önbizalmukat. Mindenképpen egy olyan mérkőzést akartunk játszani, amelyen kilencven percen keresztül folyamatos nyomás alatt tartjuk az ellenfelet, szerencsére ezt sikerült megvalósítanunk, és most nem csak a találkozó egyharmadában, vagy felében pörögtünk a megfelelő fordulatszámon.

Egervári Sándor: – Váratlanul ért ez a nagy különbségű vereség, még az első negyedóra után is voltak biztató momentumok, de utána sajnos beleszaladtunk a késbe, és szétestünk a végére – mondta Egervári Sándor a sajtótájékoztatón. – Gratulálok a holland csapatnak a csoport első helyéhez és a mai teljesítményhez. Minden tekintetben felülmúltak minket, kiválóan játszottak, de ehhez mi is asszisztáltunk. Felelősséggel tettem eddig a dolgomat, de ilyen vereség után úgy tisztességes, hogy felajánlottam a lemondásomat. Ez akkora pofon a magyar labdarúgásnak, hogy így éreztem helyénvalónak. Úgy gondolom, hogy három év munkája nem vész el, de egy ilyen vereség után az a becsületes, ha egy kapitány felajánlja a lemondását. A játékosokra nem tudok haragudni, de sajnálom, hogy így ért véget egy hároméves munka, azonban egy nyolc-egyes vereség után kötelességemnek éreztem lemondani.


89. perc

Robben elcsavarta a szabadrúgást a sorfal fölött, Bogdán nem védhette (8-1).

86. perc

Van der Vaart szabadrúgása megpattant a sorfalon, és a hálóba vágódott (7-1).

79. perc

Bemutatkozott a magyar válogatottban Nemanja Nikolics, és egy szöglet után majdnem gólt is szerzett.

78. perc

Van der Vaart közeli lövését reflexmozdulattal védte Bogdán.

74. perc

Csökkent a nyomás a magyarok kapuján, mert a hollandok ötgólos előnyben már nem erőltetik a támadásokat.

65. perc

Lens beadását Devecseri Szilárd a saját kapujába fejelte (6-1).

62. perc

Louis van Gaal kapitány lecserélte Robin van Persie-t, aki ma esti mesterhármasával minden idők legeredményesebb holland válogatottja lett.

59. perc

Dzsudzsák nagy lövését védte Vorm.

58. perc

Böde lövésébe az elvetődő Vorm ujjheggyel beleért, majd Bruma mentett szögletre az ötösön belül Németh Krisztián elől.

53. perc

Robben fejelte le a labdát a tizenhatoson belül, a teljesen egyedül érkező Van Persie pedig könnyedén a hálóba lőtt (5-1).

47. perc

Dzsudzsák beadása után a labda Bruma kezére pattant, ezért a játékvezető büntetőt ítélt, amit Dzsudzsák magabiztosan értékesített (4-1).

Az első félidőben eldőlt a meccs. A hollandok ritkán látható labdabirtoklási fölényben voltak, és a sebesség különbség miatt nagyjából azt csináltak, amit akartak.

44. perc

Lens nyargalt a szélen, passzát Robben pontosan Van Persie elé varázsolta, aki megszerezte a hazaiak negyedik gólját (4-0).

42. perc

Dzsudzsák szabadrúgása jelentette az első magyar kapura lövést, de Vorm hárított, ahogy a visszalőtt labda esetében is.

37. perc

Korcsmár próbált kirúgni egy lepattanó labdát a kapunk előtt, de ott volt Lens, és a háló lőtt (3-0). Egy perc múlva Strootman lövése a keresztléc és a kapufa találkozásáról pattant ki, majd újabb egy perc elteltével Janmaat bombázta telibe a kapufát. Teljesen elvesztették a fonalat a magyarok…

37. perc

Böde kerülhetett volna helyzetbe, de Vorm kapus idejében kimozdult, és megszerezte a labdát.

36. perc

Alig-alig van a magyaroknál a labda, teljesen egyoldalú a játék.

33. perc

A hollandok rendszerint körbepasszolgatják a labdát a magyar térfélen, a tizenhatos közelében, és váratlan beindulásokkal teremtelek veszélyt a kapunk előtt.

25. perc

A mieink ismét lazán védekeztek a tizenhatoson belül, ezért Blind beívelését Strootman könnyedén fejelhette a hálóba (2-0).

24. perc

Lens került nagy ziccerbe, a magyar védelem nem tudott közbeavatkozni, de elrontotta a lövést.

20. perc

A gól után sem változott a játék képe. Janmaat távoli lövése zúgott el a kapu mellett.

16. perc

Janmaat pontos beadását Van Persie fejelte a hálóba Korcsmár mellől (0-1).

14. perc

Ideiglenesen sikerült megtörni a hazaiak nyomasztó labdabirtoklási fölényét, a holland tizenhatoson belülre is eljutottak a magyarok, sőt egy szögletet is kiharcoltak. A sarokrúgás után Németh Krisztián a földre került Lens szorításában, de ezért nem járt büntető.

11. perc

Dzsudzsák szabadrúgása elkerülte a hazaiak kapuját.

10. perc

Hollandia szinte azonnal kapujához szegezte a magyar válogatottat, érik a gól, de a mieink egyelőre tartják magukat, sőt néha kontrákat is próbálnak vezetni, ám kapura lövésig még nem jutottak el.

8. perc

Van Persie közeli lövése Vanczák Vilmosról szögletre pattant.

3. perc

Gyors góllal kezdtek a hollandok, de Lens lövését nem adták meg les miatt – tévesen. A szögletet megelőzően Bruma fejesét Koman a gólvonalról fejelte ki.

A hollandok 2000-ben ezen a napon veszítettek utoljára hazai pályán tétmérkőzést (Portugália ellen 0-2), a mieink pedig 1997-ben ezen a napon értek el 1-1-es döntetlent Finnországban, amivel Csank János válogatottja kiharcolta a világbajnoki pótselejtező lehetőségét.

Hollandiával eddig 17 alkalommal találkozott a magyar válogatott, ebből három meccs nem volt hivatalos. A mieink legutóbb 1984-ben tudtak nyerni a hollandok ellen, akkor is idegenben. Azóta egy döntetlen sem jött össze, csak nyolc vereség. Ráadásul az utóbbi szűk húsz évben rendszerint gólfesztivált rendeznek ellenünk, sorrendben hét, hat, négy, öt és megint négy gólt rúgtak.

A hollandok támadószekciója a várakozásoknak megfelelően bivalyerős, hiszen Arjen Robben és Robi van Persie is ott lesz a pályán, hogy rohamozza a mieink kapuját. A magyar csapattal kapcsolatban a legtöbben azt valószínűsítették, hogy csak egy csatárt, Németh Krisztiánt nevez a kezdőbe Egervári Sándor, de a szövetségi kapitány úgy döntött, Böde Dánielnek is bizalmat szavazott.

További eredmények

Andorra–Románia 0-4 (0-1)

Gólszerzők: Keserü (41.), Stancu (53.), Torje (tizenegyesből 62.), Lazar (85.)

Észtország–Törökország 0-2 (0-1)

Gólszerzők: Bulut (22.), Yilmaz (47.)

A csoport állása: 1. Hollandia 25 pont, 2. Törökország 16 pont (16-7), 3. Románia 16 pont (17-12), 4. Magyarország 14 pont (19-20), 5. Észtország 7 pont, 6. Andorra 0 pont

Olvasói sztorik