Hírek

Orbán elintézte a Haladás-stadiont

A szombathelyi létesítmény tervezésébe a lakosság és az ellenzék is beleszólhat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Sajtótájékoztatót tartott a Haladás-pályán a tervezett stadion aktuális helyzetéről Hende Csaba, Puskás Tivadar polgármester, és Vígh László kormánybiztos.

A kezdés előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter Artner Tamással is beszélgetett. A vezetőedző megköszönte, hogy fejleszteni fognak, szerinte Szombathely már megérdemelte ezt a beruházást, büszke arra, hogy ennyi sportoló jövőjét szebbé teszik. Hende Csaba hozzátette: „Örülni kell, hogy ezt valaki elintézte. A miniszterelnök úr.”

A sajtótájékoztatót Vígh László nyitotta, ő a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős kormánybiztos. Az országos jellegű fejlesztésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy mindenhol tapasztalható az elmúlt 30-40 év elhanyagoltsága, mert az elmúlt húsz év kormányai nem akartak fejleszteni. A döntést azért most hozták meg, mert a megnövekedett igényeket nem tudják már kiszolgálni ezek a helyek.

Egyeztettek már az UEFA-val, hogy a szombathelyi stadion is megfeleljen az elvárásoknak, az MLSZ és a Haladás véleményét is kikérték az ügyben. A többi tervezett létesítménynél először a sportolók és a szakszövetségek igényeit is szem előtt tartják. Az érintett szakosztályok már eljuttatták igényeiket a szakembereknek.

A következő két-három hétben dolgoznak azon, hogy a kormány elé terjesztendő részletes program megfeleljen mindenki igényének. Ugyanezt erősítette meg Hende Csaba is, aki szerint a „9,6 milliárd forint erejéig jók vagyunk”. Hogy milyen ütemezés és tartalom lesz ebben, az a következő hetek döntéseitől függ.

A szombathelyi közgyűlés létre kíván hozni egy száz százalékban városi tulajdonú projektcéget, amely lebonyolítják a stadioni beruházást. Hende elmondta, a cég vezetőségét a közgyűlés választja meg, de azt szeretnék, hogy az elnököt az ellenzék jelölje ki, így biztosítva lenne a teljes átláthatóság.

Újabb sportágak is bejelentkeztek, a jelenlegi tizenkét szakosztály mellett az asztaliteniszezők és a vívók is regionális utánpótlás-centrumot hoznának létre. Hende még hozzátette, hogy nem csak a profi foci van szem előtt, a szombathelyiek sportolási igényeit szeretnék kielégíteni. Itt több olyan sportág is van, amely olimpikonokat nevelt ki – tette hozzá Puskás Tivadar.

A honvédelmi miniszter ismét elmondta, hogy a sport befektetés a jövőbe, a fiatalok egészségébe, így remélhetőleg kevesebb lélegeztetőgépre lesz szükség. Ezt Puskás is megerősítette, a fiataloké a jövő, a sport pedig egészség. „A város zöld szíve megújul” – mondta a polgármester.

Több terv is lesz a stadionra, nem csak a sportolók, a lakosság véleményét is kikérik. „Szombathely minden polgárának a véleményét szeretnénk tudni”, így eldőlhet majd, hogy milyen alakú, formájú és színű legyen az új komplexum, és a legfontosabb, hogy milyen nevet viseljen.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket és a terveket mi is. Az elhatározás megvan, a pénz is, s ha okosan osztják be, akkor talán még marad egy lélegeztetőgépre való, vagy egy mobil infúziós-állványra, mert ez utóbbiból hiány van a kórházban, és különféle magánfelajánlásokból szoktak beszerezni újakat – írja a nyugat.hu.

Olvasói sztorik