NB I

Új stadionja lesz a Haladásnak is

Rangadó
Rangadó

2013. 08. 28. 18:10

Döntött a kormány, de látványtervek még nincsenek, csupán víziók és rajzok.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerda délután sajtótájékoztatót tartottak a szombathelyi városházán, ahol bejelentették, hogy döntött a kormány a Haladás-pálya és környéke fejlesztéséről. Puskás Tivadar polgármester azzal kezdte, hogy 2010 októberében, amikor megnyerték a választásokat, összeültek és csináltak egy ciklusprogramot.

– Elképzeléseink között szerepelt egy sport és rekreációs központ létrehozása, a Haladás-pálya és környékének rendbehozatala – idézi a városvezetőt a haladasfc.hu. – Idén áprilisban eljutottunk oda, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek is megmutattuk az itteni, Vas megyei látogatása alkalmával ezt az elképzelés-sorozatot. Persze az egészhez hozzátartozik, hogy a Haladás-pálya tulajdonlása, átalakítása Szombathelyen már régóta téma, hiszen valamikor 2006-ban úgy döntött a közgyűlés, hogy mintegy hatszázmillió forintért a tulajdonába veszi a stadiont. Aztán telt-múlt az idő, hét év múlva pedig valóban a tulajdonunk lett, úgy, hogy a magyar kormány ingyen adta a város kezébe. Ma azért vagyunk itt, mert örömteli dolog történt: a tervezet első részét pozitívan fogadta a kormány, hamarosan megtörténik a szerződés aláírása is. A pontos részletek kidolgozásához szükség lesz mindenkinek a véleményére, szeretnénk ugyanis ezeket beépíteni a leendő kivitelezési tervekbe. Ezúton is köszönöm Hende Csaba miniszter úrnak és Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, hogy Szombathely jövőjét biztosítja. Ez a fejlesztés azt hiszem, hogy a város huszonegyedik századi fejlődésének elindításában egy nagyon fontos lépés. Persze aki szombathelyi, az Szombathelyért is dolgozik.

Hende Csaba országgyűlési képviselő kapott szót, aki egyenesen a kormányülésről jött.

– A kormány stratégiai állomásként tekint a sportra, Szombathely pedig olyan egyedülálló lehetőséggel bír sport és rekreációs lehetőségeket tekintve, amilyen az országban sehol máshol nincs – magyarázta a honvédelmi miniszter. – A kormány többszöri tárgyalás után mai ülésén úgy döntött, teljes egészében támogatja a stratégiát, amelyet Puskás Tivadar polgármester úr a miniszterelnöknek előterjesztett. A kormány hisz a közösség erejében, a fiatalokban, és abban, hogy a beléjük fektetett energia nem vész el. Nem csak egy stadion épülne, hanem egy minden igényt kielégítő multifunkcionális létesítmény. A kormány döntött arról, hogy szeptember harmincadikáig a város és Vígh László kormánybiztos közösen kidolgozza a beruházásra vonatkozó részletes előterjesztést. Addig is az állam tizenkétmilliárd forintot biztosít a fejlesztésekhez. Az első ütemben – amely 9,6 milliárd forintba kerül – a Haladás-stadion, valamint a sportcsarnok épülne meg. A második ütem az Illés Akadémia, a Parkerdő, a Sportliget, valamint az uszoda és környékének fejlesztését jelenti. Fontosnak tartjuk, hogy minden szombathelyi elmondhassa a véleményét erről a meghatározó dologról. Vannak már előzetes vízióink és rajzaink. Megmutatjuk, hogy ilyen is lehetne, de majd kiderül, hogy a terveztetési pályázat után ténylegesen milyen lesz.

Ezután Lazáry Viktor sportért felelős alpolgármester – akit Hende polgármesternek szólított – ismertette a látványterveket, melyekről hangsúlyozta, hogy ezek a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldások lennének. A nyolcvan hektáros területen egy tízezer fős (hétezer fedett, háromezer fedetlen) stadiont építenének, amelyet nyitottsága miatt a grazi stadionhoz hasonlított. A sportcsarnok 6.900 négyzetméteres lenne.

Kíváncsiak lettünk volna arra, hogy még idén ősszel elindulhatnak-e a munkálatok. Ám Hende Csaba miniszter ironikus hangon reagált: szándékosan félreértette a kérdésünket, és az építési munkálatok helyett inkább arra válaszolt, hogy hamarosan megkérdezik a városlakók véleményét, majd elkészítik a terveket. Úgy néz ki tehát, hogy ezek a projektoron megjelent képek tényleg csak víziók – és csak arra voltak jók, hogy lehessen mivel kampányolni a miniszterelnöknél.

Az MSZP-SZTKE képviselői is megjelentek a sajtótájékoztatón, aminek a kormánypártiak szemmel láthatóan nem örültek. Czeglédy Csaba frakcióvezető azt kérdezte Hende Csabától, hogy ajándék lesz, vagy a szombathelyiek adójából jár ez a fejlesztési program? A miniszter megint úgy tett, mintha nem értené a kérdést, pedig korábban adományként hivatkozott a 9,6 milliárdos beruházásra.

– Az adomány a magyar nyelvben egy olyan juttatás, amely után nem kell ellenszolgáltatást adni. Tulajdonképpen mindenkinek járna stadion és még sok minden más is – válaszolta Hende Csaba. – De úgy vagyunk ezzel, mint ahogy a viccben is. Amikor a bál végén a cigányzenekar tagjai osztják a borravalót: a prímás saját magának, illetve a nagybőgősnek felváltva fizet egy százast, majd a kottás megkérdezi tőle, hogy „Nekem nem jár?”. Amire a válasz az, hogy „Járni jár, csak neked nem jut”. Úgyhogy én azt mondom, hadd örüljünk mi most ennek. Ez a beruházás rendkívüli állami vagyon-értékesítésből származik, nem pedig az adókból. Különben pedig: adomány lónak ne nézd a fogát. Szélesen örülj, hangosan örülj!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (2L) vies with Athletic Bilbao's Spanish defender Inigo Martinez (down) during the Spanish League football match between FC Barcelona and Athletic Club Bilbao at the Camp Nou stadium in Barcelona on March 18, 2018. / AFP PHOTO / Pau Barrena
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.