NB I

Új stadionja lesz a Haladásnak is

Döntött a kormány, de látványtervek még nincsenek, csupán víziók és rajzok.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerda délután sajtótájékoztatót tartottak a szombathelyi városházán, ahol bejelentették, hogy döntött a kormány a Haladás-pálya és környéke fejlesztéséről. Puskás Tivadar polgármester azzal kezdte, hogy 2010 októberében, amikor megnyerték a választásokat, összeültek és csináltak egy ciklusprogramot.

– Elképzeléseink között szerepelt egy sport és rekreációs központ létrehozása, a Haladás-pálya és környékének rendbehozatala – idézi a városvezetőt a haladasfc.hu. – Idén áprilisban eljutottunk oda, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek is megmutattuk az itteni, Vas megyei látogatása alkalmával ezt az elképzelés-sorozatot. Persze az egészhez hozzátartozik, hogy a Haladás-pálya tulajdonlása, átalakítása Szombathelyen már régóta téma, hiszen valamikor 2006-ban úgy döntött a közgyűlés, hogy mintegy hatszázmillió forintért a tulajdonába veszi a stadiont. Aztán telt-múlt az idő, hét év múlva pedig valóban a tulajdonunk lett, úgy, hogy a magyar kormány ingyen adta a város kezébe. Ma azért vagyunk itt, mert örömteli dolog történt: a tervezet első részét pozitívan fogadta a kormány, hamarosan megtörténik a szerződés aláírása is. A pontos részletek kidolgozásához szükség lesz mindenkinek a véleményére, szeretnénk ugyanis ezeket beépíteni a leendő kivitelezési tervekbe. Ezúton is köszönöm Hende Csaba miniszter úrnak és Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, hogy Szombathely jövőjét biztosítja. Ez a fejlesztés azt hiszem, hogy a város huszonegyedik századi fejlődésének elindításában egy nagyon fontos lépés. Persze aki szombathelyi, az Szombathelyért is dolgozik.

Hende Csaba országgyűlési képviselő kapott szót, aki egyenesen a kormányülésről jött.

– A kormány stratégiai állomásként tekint a sportra, Szombathely pedig olyan egyedülálló lehetőséggel bír sport és rekreációs lehetőségeket tekintve, amilyen az országban sehol máshol nincs – magyarázta a honvédelmi miniszter. – A kormány többszöri tárgyalás után mai ülésén úgy döntött, teljes egészében támogatja a stratégiát, amelyet Puskás Tivadar polgármester úr a miniszterelnöknek előterjesztett. A kormány hisz a közösség erejében, a fiatalokban, és abban, hogy a beléjük fektetett energia nem vész el. Nem csak egy stadion épülne, hanem egy minden igényt kielégítő multifunkcionális létesítmény. A kormány döntött arról, hogy szeptember harmincadikáig a város és Vígh László kormánybiztos közösen kidolgozza a beruházásra vonatkozó részletes előterjesztést. Addig is az állam tizenkétmilliárd forintot biztosít a fejlesztésekhez. Az első ütemben – amely 9,6 milliárd forintba kerül – a Haladás-stadion, valamint a sportcsarnok épülne meg. A második ütem az Illés Akadémia, a Parkerdő, a Sportliget, valamint az uszoda és környékének fejlesztését jelenti. Fontosnak tartjuk, hogy minden szombathelyi elmondhassa a véleményét erről a meghatározó dologról. Vannak már előzetes vízióink és rajzaink. Megmutatjuk, hogy ilyen is lehetne, de majd kiderül, hogy a terveztetési pályázat után ténylegesen milyen lesz.

Ezután Lazáry Viktor sportért felelős alpolgármester – akit Hende polgármesternek szólított – ismertette a látványterveket, melyekről hangsúlyozta, hogy ezek a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldások lennének. A nyolcvan hektáros területen egy tízezer fős (hétezer fedett, háromezer fedetlen) stadiont építenének, amelyet nyitottsága miatt a grazi stadionhoz hasonlított. A sportcsarnok 6.900 négyzetméteres lenne.

Kíváncsiak lettünk volna arra, hogy még idén ősszel elindulhatnak-e a munkálatok. Ám Hende Csaba miniszter ironikus hangon reagált: szándékosan félreértette a kérdésünket, és az építési munkálatok helyett inkább arra válaszolt, hogy hamarosan megkérdezik a városlakók véleményét, majd elkészítik a terveket. Úgy néz ki tehát, hogy ezek a projektoron megjelent képek tényleg csak víziók – és csak arra voltak jók, hogy lehessen mivel kampányolni a miniszterelnöknél.

Az MSZP-SZTKE képviselői is megjelentek a sajtótájékoztatón, aminek a kormánypártiak szemmel láthatóan nem örültek. Czeglédy Csaba frakcióvezető azt kérdezte Hende Csabától, hogy ajándék lesz, vagy a szombathelyiek adójából jár ez a fejlesztési program? A miniszter megint úgy tett, mintha nem értené a kérdést, pedig korábban adományként hivatkozott a 9,6 milliárdos beruházásra.

– Az adomány a magyar nyelvben egy olyan juttatás, amely után nem kell ellenszolgáltatást adni. Tulajdonképpen mindenkinek járna stadion és még sok minden más is – válaszolta Hende Csaba. – De úgy vagyunk ezzel, mint ahogy a viccben is. Amikor a bál végén a cigányzenekar tagjai osztják a borravalót: a prímás saját magának, illetve a nagybőgősnek felváltva fizet egy százast, majd a kottás megkérdezi tőle, hogy „Nekem nem jár?”. Amire a válasz az, hogy „Járni jár, csak neked nem jut”. Úgyhogy én azt mondom, hadd örüljünk mi most ennek. Ez a beruházás rendkívüli állami vagyon-értékesítésből származik, nem pedig az adókból. Különben pedig: adomány lónak ne nézd a fogát. Szélesen örülj, hangosan örülj!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik