Hírek

A Külügyminisztérium is megszólalt

A magyar szurkolók tartsák be Románia törvényeit!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar Külügyminisztérium elvárja minden Romániában tartózkodó magyar futballszurkolótól, hogy sportszerűen buzdítsa a magyar válogatottat és tartsa be Románia törvényeit.

A Külügyminisztérium péntek délutáni, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza azt is, hogy elvárják a Magyar Labdarúgó Szövetségtől, hogy kísérje és védje meg a magyar szurkolókat, illetve azonosítsa be azokat, akik rendbontást vagy törvénytelenséget követnek el.

„A román hatóságoktól pedig azt várjuk el, hogy törvényesen, és csak azokkal szemben járjanak el akik valóban kihágást követnek el. Elvárjuk, hogy tartózkodjanak bármiféle nemzetiségi megkülönböztetéstől” – fogalmaz a közlemény.

Péntek délután Bukarest történelmi belvárosában összecsapott a csendőrökkel a magyar szurkolók egy csoportja, később a szurkolói különvonaton utazó szurkolók is dulakodásba keveredtek a csendőrökkel. Mindkét esetben gumibotozással, könnygáz bevetésével, a szurkolók elszállítása után állították helyre a rendet. Más helyszíneken román szurkolók bántalmaztak magyarokat.

A történelmi városrészben történt incidensnél a román hírtelevíziók élő közvetítéséből az látszott, hogy Magyarország feliratú, egyforma fekete pólóba öltözött férfiak dulakodnak az őket gumibotozó román csendőrökkel. A számos sörözőnek otthont adó városnegyed utcáin a drukkerek székeket dobáltak, a csendőrség pedig könnygázt vetett be ellenük. A szurkolói csoportot autóbuszokba terelték és elvitték a helyszínről. A csendőrség szóvivője szerint senki sem sérült meg, és sikerült helyreállítani a rendet.

Ön szerint mi lesz a román-magyar világbajnoki selejtező végeredménye?

Magyar győzelem: 1034
Döntetlen: 112
Román győzelem: 106

Fokozatosan engedik be a magyar szurkolókat

Nagyjából százfős csoportokban engedik be a bukaresti Nemzeti Stadionba a magyar drukkereket, akik a 20 órakor kezdődő románok elleni világbajnoki selejtezőre érkeztek.

Az MTI érdeklődésére néhány drukker elárulta, rendkívül fárasztó, több mint 18 órás vonatút után érkeztek meg a román fővárosba, amelynek pályaudvarán kisebb atrocitás is történt a helyi hatóságokkal.

Ugyanakkor olyan magyar szurkolói csoportokkal is lehetett találkozni, akik már szerdán nekivágtak az útnak, és csak a péntek délelőtti órákban érkeztek meg Bukarestbe.

Ez meg is látszott néhány piros-fehér-zöldbe öltözött drukkeren, ugyanis a magyarok számára kialakított szurkolói zónában – ahonnan kisebb, nagyjából százfős csoportokban engedik a drukkereket a stadion bejáratához – többen alvással próbálják kipihenni magukat az esti összecsapásra.

A bejutás előtt minden szurkolónak rendkívül alapos átvizsgáláson kell átesnie, ráadásul a helyi biztonsági emberek magyar tolmács segítségével minden egyes zászlót vagy transzparenst ellenőriznek, és azt a legkisebb hiba – túl nagy vagy esetleg provokáló jellegű felirat – esetén azonnal elkobozzák.

A találkozó magyar idő szerint 20 órakor kezdődik, Egervári Sándor szövetségi kapitány várhatóan egy órával a kezdő sípszó előtt hozza nyilvánosságra kezdő tizenegyét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik