Hírek

Magyar hegemónia

Körképünkből kiderül: más csapatsportágakat figyelembe véve fölényben vagyunk Romániával szemben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A labdarúgás tekintetében már korábban olvashattak arról, hogy milyen mérleggel rendelkezik egymás ellen a Magyarország és Románia válogatottja. A Rangadó.hu legújabb összeállításában a többi csapatsportágat vizsgáltuk meg abból a szempontból, hogy milyen eredményeket produkál egymás ellen a két ország nemzeti csapat.

Férfi kosárlabda

A közelmúltban találkozott egymással a két együttes, hiszen legutóbb augusztusban játszottak egymással felkészülési mérkőzéseket. Először Kecskeméten nagyon sima magyar győzelem született (76-58). Ezt követően a nagyváradi visszavágón 74-70-re ők nyertek, majd jött egy fájdalmas vereség: a románok 81-63-ra győztes. Így az augusztusi felkészülési meccsek mérlege 2-1 lett Románia javára.

Női kosárlabda

Ők sem találkoznak sokkal gyakrabban egymással, mint a férfiak. Az utolsó tétmérkőzéshez 2009-ig kell visszamennünk. Ekkor Európa-bajnoki selejtező keretében találkozott egymással a magyar és a román alakulat. Rátgéber László csapata oda-vissza nyerni tudott. Hazai pályán nagyon simán, 85-59-re, míg idegenben 59-46 lett a végeredmény.

Férfi kézilabda

Hasonló a helyzet, mint a férfi kosárlabdában illeti. A románok többnyire hiányoztak a rangos tornákról, emiatt nem került egymás útjába a két csapat. Legutóbb a tavalyi év végén, Balatonfüreden találkozott egy felkészülési torna keretében a két gárda, amikor Nagy Lászlóék 33-27-re nyertek.

Női kézilabda

A hölgyeket már sokkal többször hozta össze a sors. Időben visszafelé haladva, legutóbb a 2012-es Európa-bajnokságon játszottak egymás ellen, a mieink 25-19-re nyertek, és ezzel 2004 után ismét a legjobb négy közé jutottak. Előtte a 2008-as kontinenstornán a románok örülhettek, mivel 27-21-es vereséget szenvedtünk tőlük. Az igazán nagy siker 2000-ben érte csapatunkat, amikor Európa-bajnokságot nyertek. Ekkor a románok sem állhattak az utunkba, a magyar lányok 25-24-re győztek. 1998-ban bronzéremig jutottunk, a románokat ekkor négy góllal vertük.

Férfi vízilabda

Elmondható, hogy túl sok babér nem termett a románoknak ellenünk. A kétezres év elejéig visszamenőleg szinte minden évben megmérkőztünk velük. Volt olyan év, amikor több alkalommal is találkozott a két csapat. Ezeket a mérkőzések egy-két szorosabb találkozótól eltekintve rendszerint könnyedén hozta Kemény Dénes alakulata. Összesen két román győzelem született, egyik sem tétmeccsen. 2009 júliusában egy Románia Kupa keretében nyertek 6-5-re, majd 2010-ben, a margitszigeti Vodafone Kupán 11-9-re. Érdekesség, hogy a román szövetségi kapitány mindkétszer Kovács István volt.

Jégkorong

Kétezerig visszamenőleg kilencszer találkozott egymással a két csapat, és két alkalomtól eltekintve mindannyiszor a magyar válogatott örülhetett. 2011-ben 4-1-re nyert Románia, előtte pedig 2003-ban született egy 4-4-es döntetlen. A magyar sikerek között akad 10-1-s és 9-0-s is.

Röplabda

Sajnos mindenkét nemet tekintve erősebbek a románok, pedig nem volt ez mindig így… A magyarok évtizedekig Európa élvonalába tartoztak, keleti szomszédaink pedig csak tanulták a sportágat, bár nekik is voltak eredményesebb időszakaik. Az erőviszonyok a kilencvenes években megváltoztak: a röplabda Magyarországon hanyatlásnak, Romániában viszont fejlődésnek indult.

A magyar férfiválogatott nagyon ritkán találkozik a román csapattal, ami a közelség miatt is furcsa, és azért is, mert a mieink napjainkban csak tanulhatnának a szomszédoktól.

Hosszú idő után idén tavasszal volt két előkészületi meccs is, Bukarestben. Az elsőt 3:2-re, a másodikat 3:0-ra nyerték a románok, de utóbbi találkozót a felek tovább játszották, így 4:1 lett a vége.

A nők mostanság gyakrabban találkoztak a románokkal, mert a tavalyi és az idei Euroligában is egy csoportban voltak. 2012-ben mind a négy alkalommal kikaptak, idén pedig három kudarc mellett egyszer győztek is.

Női labdarúgás

Zárásként térjünk vissza a focihoz, hiszen a női válogatottunk épp a napokban játszott két felkészülési mérkőzést a román csapat ellen. Előbb 3-2, majd 5-1 lett a vége a magyarok javára! A lányok tehát ragyogó példát mutattak…

Ön szerint mi lesz a román-magyar világbajnoki selejtező végeredménye?

Magyar győzelem: 1034
Döntetlen: 112
Román győzelem: 106

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik