Hírek

Jenei Imre balhétól tart

Kiegyensúlyozott mérkőzésre, parázs hangulatra és román győzelemre számít a korábbi szövetségi kapitány.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Jenei Imre korábban a román és a magyar válogatottat is irányította szövetségi kapitányként. A pénteki Románia–Magyarország világbajnoki selejtezővel kapcsolatban a maszol.ro oldalon elmondta, kissé tart attól, hogy elszabadulnak a magyarellenes indulatok.

– Azt gondolom, nagyon kiélezett lesz a mérkőzés, mindkét csapat szeretne továbbjutni, vagy legalább megszerezni az esélyt arra, hogy második helyről ki-ki mérkőzést játszhasson a világbajnokságra való kijutásért – vélekedett Jenei Imre. – Engem egy kicsit zavar, hogy a román-magyar versengés nem korlátozódik a sportra, hanem a politika is begyűrűzött. Mindezek mellett úgy gondolom, hogy a meccsre kilátogató ötvenezer néző ad majd egy olyan pluszt a hazai csapatnak, ami a győzelemhez kell.

– Ezek szerint román győzelemre számít?
– Otthon játszanak, a hazai pálya ötvenezer néző előtt erősen tudja befolyásolni a játékot.

– Hol dől el a meccs, mi lehet az a tényező, ami egyik vagy másik oldalra billentheti a mérkőzést?
– Először is nagyon számít, hogy milyen napot fognak ki a csapatok, hiszen az erőviszonyokat eléggé kiegyensúlyozottnak látom. Talán a románok egy kicsit technikásabbak. Nagyon fontos lesz az első negyedóra, ugyanis a hazai támadások ekkor még a közönség adta lendületből is építkeznek. Amennyiben a románok ezt nem tudják meglovagolni, akkor akár ellenük is fordulhatnak a nézők.

– Ha lebontanánk posztokra a két csapatot, akkor hogyan látja, mi az egyiknek az erőssége, mi a másiknak a gyengesége?
– Szerintem a magyar válogatottnak a védelme jelenleg nem a legmagabiztosabb, de Piturca sem számíthat a leggólerősebb csatáraira, improvizálnia kellett.

– Lehet majd ebből a mérkőzésből messzemenő következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy hol áll a két ország focija?
– Lehet ilyen analízis készíteni, de nem biztos, hogy valós képet kapnánk az erőviszonyokról. Ahhoz több mérkőzést kellene játszania a két nemzeti együttesnek, a klubok is össze kellene, hogy mérjék erejüket.

– Karrierje során számos alkalommal kellett magyar csapatok ellen kiállni. Milyen érzés volt?
– Nem volt nagyon kellemes élmény, de én mindig nyerni akartam és nyertem is. Mi erdélyi magyarok nagyon nehéz helyzetben vagyunk ilyenkor.

– Ott lesz-e a Nemzeti Arénában?
– Nem megyek el. Meghívott ugyan Mircea Sandu, a Román Labdarúgó-szövetség elnöke, de túl nagy a távolság Váradról.

– Egy tippet esetleg?
– Ne kérjen tőlem ilyent, nagyon nehéz. Én azt szeretném, ha szép játékot láthatnánk és a jobbik csapat szerezne előnyt arra, hogy a selejtezőcsoport második helyezettjeként játszhasson a brazíliai vébén való részvételért.

– Most nagyon feszült a viszony a két ország között, számít-e arra, hogy erőteljesen magyarellenes lesz a hangulat, esetleg összeverekednek a szurkolók?
– Nagyon remélem, hogy nem, de megtörténhet, mert mi ahelyett, hogy közelednénk, egyre távolodunk a civilizált világtól.

Olvasói sztorik