Hírek

Lecsap a törvény szigora a huligánokra

Szlovákiában nem viselhetnek kendőt az arcukon; a magyar zászló tilos, a szerb néhol szabad.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tavaly a rendőrök több mint nyolcvan problémás futballhuligánt csuktak le Szlovákiában. A vandálok azonban kiengedésük után rendszerint visszatértek a tribünre. Az újévtől kezdve ez változni fog – írja a bumm.sk cikke.

Az új szabályok szerint a legtöbb gondot okozó huligánokat öt évre kitiltják a stadionokból. A futballhuliganizmus visszaszorítása érdekében a rendőrök újabb jogköröket is kapnak. Azokat a szurkolókat is kizárhatják a stadionokból, akik már a meccs előtt is vandálkodtak, például utazás közben a vonaton.

A cikket azért közöljük, mert érdekes azonosságokat lehet felfedezni a célok és az eszközök tekintetében is a szlovák és a magyar törekvések között.

Peter Sepesi, a Szlovák Futballszövetség végrehajtó bizottságának tagja, aki részt vett az új törvény megalkotásában azt mondja: céljuk az volt, hogy újra a stadionokba csábítsák a tisztességes embereket és a kisgyermekes családokat.

Névre szóló jegyek

A legfontosabb változások az úgynevezett kockázatos mérkőzéseket érintik, ezek azok a meccsek, ahol nagy valószínűséggel balhé van. Tavaly 47 ilyen meccs volt, az élvonalban lejátszott találkozóknak ez csaknem a negyede. A legkomolyabb kockázatot jelentő meccs hagyományosan a pozsonyi Slovan és a nagyszombati Spartak összecsapása, ám a nyitrai és dunaszerdahelyi csapat meccsein is vannak gondok.

Az új szabályok szerint a vendégcsapat szurkolói az ilyen meccsekre csak személyi igazolványuk felmutatásával juthatnak be, a vendégszektorba ugyanis névre szóló belépők lesznek. A meccs ideje alatt tilos lesz tömény szeszt és bort árulni a stadionokban, csak sört lehet majd kapni.

A stadionokba továbbra sem lehet majd pirotechnikai eszközöket, fegyvereket és más országok zászlóit bevinni, emellett egyértelműen meghatározzák, mik számítanak szélsőséges szimbólumoknak.

Készül egy új információs rendszer is, amelybe a balhés szurkolók kerülnek be. Sepesi elmondása szerint ezeket a vandálokat eddig csak egy Excel-táblázatban vezették. Az új rendszernek köszönhetően a huligánok fényképes adatlappal rendelkeznek majd, melyet a mérkőzések rendezői ellenőrizhetnek. A könnyebb identifikáció érdekében tiltott lesz sállal vagy kendővel az arcon belépni és közlekedni a stadionban. Ezt az intézkedést a szurkolói csoportok ugyan bírálták (mondván, lehet hogy valakinek fázik az arca télen), ám Sepesi azt mondja: a rendőrök eldönthetik, hogy valaki azért hord sálat, mert fázik az arca, vagy más okokból.

Az új törvény 2014. január elsején lép érvénybe. A biztonságot a stadionokban továbbra is a szervező klubok garantálják. A csapatok évente több tízezer eurós összegeket költenek a biztonsági személyzetre. Martin Šarišský, a kassai MFK munkatársa szerint összesen 35-40 ezer euróba kerülnek a biztonsági emberek egy évben.

A magyar zászló tilos

Az új törvény azt is tartalmazza, hogy idegen országok zászlaját tilos behozni a stadionba. A futballklubok képviselői elismerik, ez a szabály főleg a magyar szimbólumok ellen lett kitalálva. A szabályzás 2008-ban, a hírhedt Dunaszerdahely–Slovan mérkőzés után született, mivel a tribünön magyar zászlók és Nagy-Magyarország szimbólumok bukkantak fel.

Bott János, a DAC biztonsági menedzsere szerint a szabályt betartják. „Bár többen tiltakoznak ellene, igyekszünk elmagyarázni az embereknek, hogy a politika nem való a stadionokba, és a törvényeket be kell tartani” – mondta a napilapnak.

Más országok zászlói azonban – bár elvileg tiltott lenne – vígan felbukkannak a stadionokban. Az MFK Kassa meccsein például gyakran látni szerb zászlókat. A csapatnak ugyanis több szerb játékosa van, a szurkolók pedig így biztatják őket. A rendezők tolerálják a zászlókat.