Hírek

„Mi vagyunk a bajnokok”

Egyöntetűen a német labdarúgás győzelmeként értékelik a szombati Bajnokok Ligája-döntőt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A lapoktól a televíziókon át a hírportálokig az egész német sajtóban a londoni Wembley Stadionban rendezett Bajnokok Ligája-döntő az első számú téma vasárnap, számos kommentátor a német labdarúgás győzelmeként értékelte a mérkőzést – írja az MTI.

A Bayern München és a Borussia Dortmund szombat esti összecsapását összesen 21,61 millióan követték a ZDF közszolgálati televízióban, ami minden korábbi BL-döntő nézettségét felülmúló, 61,9 százalékos közönségarányt jelent.

A Bild vasárnap “Germán finálé” címmel közölt összeállítást, amelyet a “Köszönjük Bayern, köszönjük Dortmund a 2-1-es krimit” szalagcímmel vezetett fel az első oldalán. A legnagyobb példányszámú német lap kiemelte Franz Beckenbauer nyilatkozatát, amely szerint a BL első német-német döntője “a német labdarúgás aranykorának” beköszöntét jelezheti, és a következő időszakban gyakran megismétlődhet, hogy két német csapat küzd majd az európai klublabdarúgás legfontosabb kupájáért.

A berlini Der Tagesspiegel “Mi vagyunk a bajnokok” címmel közölt összefoglalót, a Welt am Sonntag pedig az “Európa királyai” címmel indította beszámolóját. A lap “Egy korszak kezdete?” címmel elemzést is közölt, amelyben kiemelték, hogy a döntőben tizenkét német labdarúgó játszott, akik közül tizenegy a nemzeti válogatottban is szerepel, és nyolcan 25 év alattiak. Nagyon úgy tűnik, hogy ezek a számok egy korszak kezdetét jelzik, az viszont kérdés, hogy vajon a profi labdarúgás egészét átható, a spanyol futballban végbement átalakuláshoz fogható fejlődés következik-e – írta a szerző, hangsúlyozva, hogy a német labdarúgás csak akkor lehet meghatározó nemzetközileg, ha kiegyenlített, erős mezőny alakul ki a Bundesligában.

A Berliner Morgenpost “A Wembley igazi sztárjai” címmel közölt kommentárt, amely szerint “a döntőnek két győztese van: Jürgen Klopp és Jupp Heynckes”. Mindkét tréner a maga sajátos stílusával megmutatta, hogy “a győzelemtől nem lesz az ember automatikusan nagyképű és visszataszító, a vereség pedig nem szégyen”. Klopp és Heynckes “két, eddig nem tipikusan németként számon tartott jó tulajdonságot, a szerénységet és az öntudatosságot közvetíti a labdarúgáson keresztül a társadalom felé” – írta a berlini lap, amely szerint “a döntő igazi sztárjai” nem a játékosok, hanem az edzők, akik azon “ritka példaképek közé tartoznak, akik mögé csendes büszkeséggel felsorakozhat az ország”.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung “A Bayern köszönettel tartozik a BVB-nek” című kommentárja szerint a bajor csapat számára jóval nagyobb volt a tét, mint az ellenfélnek, hiszen egy esetleges vereség mély depresszióba taszította volna az egész klubot, de a játékosok Jupp Heynckes vezetése alatt meg tudtak szabadulni 2010 és 2012 keserű emlékétől, és a “horrorisztikus víziótól”, hogy egymás után háromszor elveszítik a BL-döntőt.

A Bayern München győzelme annak a “sugárzó dominanciának” a “logikus következménye”, amely az egész szezonban jellemezte a Heynckes által “minden területen tökéletesre fazonírozott” csapatot, a bajorok azonban köszönettel tartoznak a dortmundiaknak, hiszen a “szemtelen és magával ragadó játékukkal”, amellyel az előző két évben kétszer is bajnokok lettek a Bundesligában, rámutattak a müncheniek hibáira, és így hozzájárultak a “briliáns Bayern-gárda” kifejlődéséhez.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a szombat esti BL-döntő apropóján a nemzeti válogatottról is közölt elemzést. A “Bayern+Dortmund=Világbajnok?” című írás szerint a Bundesliga a londoni BL-döntővel minden idők legjobb szezonját zárja, és most már a vezető német csapatok számítanak a mércének az egyesületi labdarúgás világában, mindebből pedig két tételt lehet levezetni a válogatottra nézve. Az egyik az, hogy Joachim Löw szövetségi kapitány “a szerencse fia”, hiszen a legjobb korban lévő és a szükséges tapasztalattal rendelkező, kiemelkedő tehetségű játékosokra építve koronázhatja meg jövőre a német labdarúgásban az utóbbi időszakban kibontakozott fejlődést, amelyhez ő maga is nagymértékben hozzájárult. A másik tétel viszont az, hogy Löw “egy lúzer”, ha “a luxuskínálatból” összeválogatott csapattal sem tudja megszerezni a világbajnoki címet.

Az angol futball sokat tanulhat a németektől

A vasárnapi brit sajtó egyöntetűen elismeri, hogy a londoni Wembley Stadionban előző este vívott német-német Bajnokok Ligája-döntő rendkívüli színvonalából az angol labdarúgásnak is számos tanulságot kell levonnia; elsősorban azt, hogy a rengeteg pénznél fontosabb a saját fiatal tehetségek gondozása.

A németek iránti barátsággal egyébként nemigen vádolható konzervatív Mail on Sunday a bajor diadallal végződött Bayern München – Borussia Dortmund mérkőzést értékelve megállapította, hogy a meccs megszívlelendő német tanulságok sorát szolgáltatta. A lap szerint ebbe beleértendő az edzésmódszerek nemzedékeken átívelő fejlődési folyamata, amelynek eredményeként mára számos fiatal “szuperjátékos” dominál a német futballban. Ez jelzi a német szövetségnek a fiatal tehetségek felkutatása melletti lelkes elkötelezettségét – teszi hozzá a Mail szakírója.

“Az angol futball nagyon jó, ha a pénzről van szó; a tartalom azonban szégyellnivaló” – állapítja meg a Mail on Sunday elemzése.

A The Sun on Sunday, a legnagyobb vasárnapi brit bulvárlap azt emelte ki értékelésében, hogy az angol Premier League “nagyágyúi” mind kudarcot vallottak az idei Bajnokok Ligája-sorozatban, és számos olyan taktikai elem van, amelyet el kell sajátítaniuk, ha fel akarnak nőni a német klubcsapatokhoz.

A lap szerint ehhez nem az kell, hogy az angol csapatok megvegyék a legjobb német játékosokat, hanem az, hogy – a német példát követve – időt és pénzt áldozzanak a saját fiatal tehetségek felkutatására. A Wembleyben felvonult két német csapat felfejlesztése “nemcsak egy halom pénzbe”, hanem hosszú évek munkájába is került – áll a The Sun vasárnapi elemzésében.

A lap szerint figyelemreméltó volt, hogy a labdát éppen birtokló német játékosok mennyire magabiztosan játszottak; egyikük sem viselkedett úgy, “mint a nyúl a reflektorfényben”.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap szerint a két német csapat londoni mérkőzése felhívta az angolok figyelmét arra, hogy a futball hirtelen mennyit fejlődött, és azokra az okokra is, amelyek miatt a legjobb angol klubok nem jutottak túl messzire az idei BL-szezonban.

A lap szakírója szerint a Bayern München és a Borussia Dortmund által játszott futball egy dolog, az angol klubok által játszott futball pedig egy másik, “alacsonyabb színvonalú” dolog. Az angolok nem érnek fel a németekhez gyorsaságban, a közelükbe nem kerülnek elegancia dolgában, a tudásszinteket pedig nem is lehet összehasonlítani – áll a The Sunday Times elemzésében.

A lap szerint a Manchester United meg tudta ugyan venni a legjobb játékosokat, ám amikor az angol csapatot a Barcelona két BL-döntőben is leiskolázta, már látszottak az aggasztó jelek.

A németek titka az okos tervezés és a kiemelkedő minőségű edzés. Az angol labdarúgó-szövetség ugyanakkor még nem volt képes kitalálni azt sem, hogy miként lehet nagyon jó edzettségű, technikailag képzett fiatal játékosokat valahonnan előteremteni, és ebben nem is látszik változás. Talán el kellene küldeni a legjobb fiatal angol tehetségek képzésével foglalkozó edzőknek a Dortmund első félidei játékáról készült felvételeket, amelyekből kiderül, hogy a német játékosok nem ellenségként, hanem barátként tekintenek a labdára – javasolja a The Sunday Times sportrovatának szerkesztője.

Olvasói sztorik