Hírek

A Bayern győzött a német házidöntőben

A müncheniek nyerték az elitsorozat aranyérmét, miután a londoni döntőben 2-1-re legyőzték a szintén német Borussia Dortmundot.

Kapcsolódó cikkek

Bajnokok Ligája, döntő
Bayern München (német) – Borussia Dortmund (német) 2-1 (0-0)
London, 86 ezer néző. Játékvezető: Rizzoli (olasz)
Bayern: Neuer – Lahm, J. Boateng, Dante, Alaba – J. Martínez, Schweinsteiger – Ribéry (L. Gustavo, 91.), Müller, Robben – Mandzukics (Gomez, 94.). Edző: Jupp Heynckes
Borussia: Weidenfeller – Piszczek, Szubotics, Hummels, Schmelzer – Gündogan, S. Bender (Sahin, 91.) – Blaszczykowski (Schieber, 91.), Reus, Grosskreutz – Lewandowski. Edző: Jürgen Klopp
Gólszerzők: Mandzukics (60.), Robben (89.), illetve Gündogan (tizenegyesből 68.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A 14. percben Blaszczykowski lőtt hat méterről, kapásból, de Neuer kapus lábbal védett. A 26. percben Ribéry beadására remekül érkezett középen Mandzukics, közeli fejesét azonban Weidenfeller a léc alól kitornázta. Négy perccel később Robben törhetett egyedül kapura, megpróbált átpörgetni Weidenfeller fölött, de a dortmundi kapus fejében elakadt a labda. Az első félidő krónikájához tartozik, hogy Ribéry könyökkel szándékosan megütötte Lewandowskit, de a játékvezető nem állította ki, sőt még sárga lapot sem adott neki.

A hatvanadik percben Ribéry szöktette a leshatáron kilépő Robbent, aki a kifutó Weidenfeller mellett, az alapvonalról középre tette a labdát, a középen üresen álló Mandzukicsnak pedig két méterről nem okozott gondot az üres kapuba továbbítania (1-0). A 68. percben Reus tört be a tizenhatoson belülre, Dante gyomron rúgta, ezért a játékvezető tizenegyest ítélt, amit Gündögan magabiztosan lőtt a kapuba (1-1). A 72. percben Müller lépett ki nagy helyzetben, kicselezte Weidenfellert, az üres kapura tartó labdát azonban Szubotics óriási bravúrral kirúgta. A 89. percben Ribéry sarokkal gyönyörűen ugratta ki Robbent, aki egy csellel betört a tizenhatoson belülre, majd rendkívül higgadtan gurított a kapu jobb oldalába. (2-1)

Óriási lendülettel estek egymásnak a csapatok, agresszív letámadásával a Dortmund az első negyedórában többször zavarba hozta a Bayern-játékosokat, helyzeteket is kialakított, ám Neuer magabiztosan védett. Kezdeti visszafogott teljesítményét követően a Bayern is feltámadt, így gyakorlatilag felváltva adódtak lehetőségek alakított a két együtt előtt, a hálóőrök teljesítményének köszönhetően azonban ekkor még nem láthatott gólt a Wembley Stadion közönsége.

A fordulást követően a Bayern ragadta magához a kezdeményezést, és nem is kellett sokat várnia a vezetés megszerzésére: a hatvanadik percben Mandzukics révén került előnybe a bajor alakulat. Jupp Heynckes játékosai azonban nem örülhettek sokáig, ugyanis Dante hibáját követően Gündögan büntetőből egyenlített. A folytatásban is a Bayern irányította a játékot, több helyzete is volt, végül a 89. percben a tavalyi finálé negatív hőse, a Chelsea ellen a hosszabbításban büntetőt rontó Robben góljával megszerezte a győzelmet.

A mérkőzés értékelése során okvetlenül hangsúlyozni kell, hogy a játékvezető hibái jelentősen hozzájárultak a Bayern sikeréhez, ugyanis Ribéryt az első, Dantét pedig a második félidőben egyértelműen ki kellett volna állítania.

Története során a Bayern München az ötödik alkalommal hódította el a legrangosabb európai kupát. Mostani sikerét megelőzően legutóbb 2001-ben, a Valencia legyőzésével diadalmaskodott.

Jupp Heynckes, a Bayern edzője – akit a szezon végén Josep Guaridola vált a kispadon – a negyedik olyan tréner a futballtörténelemben, aki két különböző csapattal megnyerte a legrangosabb európai trófeát. Korábban, 1998-ban a Real Madriddal diadalmaskodott.

Olvasói sztorik