Hírek

Nem ebédszünetben edzenek…

Folytatódik a kettős terhelés a Videotonnál, fontos, hogy mindig frissen, fitten tudják lehozni ezt a sorozatot a játékosok.

Kapcsolódó cikkek

Állítsd össze Álomcsapatodat az NB I-ből! regisztrálj szeptember 14-ig, és nyerd meg te a bajnokságot!Klikk!

Ezekben a napokban minden a Videotonról szól a magyar fociban, nem véletlenül, hiszen a székesfehérvári csapat nagy sikert ért el: bejutott az Európa Liga csoportkörébe! Érdekes sorozat van az együttes mögött, amely a selejtező második fordulójában kapcsolódott be a kvalifikációs sorozatba. A szlovák Slovan Bratislava és a török Trabzonspor ellen döntetlenekkel ment tovább a magyar klub (1-1, 0-0, illetve 0-0, 0-0), a belga Gent viszont nem úszta meg a Vidi-találatokat (1-0, 3-0). A rájátszás visszavágója, a törökök elleni, csütörtöki meccs tizenegyesekkel dőlt el. Az iménti eredményből is látszik, hogy a Videoton mindössze egyetlen gólt kapott eddig. A Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László úgy véli, akik ezt a fajta játékot választják a világ futballjában, azok nem különösebben szórakozatóak, viszont eredményesek!

– Nagyon nagy siker ez a magyar futball és a Videoton számára egyaránt. 1985 óta, tehát az ominózus UEFA Kupa-döntős csapat után ez a klub történetének legnagyobb sikere nemzetközileg – értékelt a székesfehérvári klub egykori legendás játékosa, aki jelenleg tehetségkutató-edzőként tevékenykedik. – Teljesen megérdemelten jutott tovább a Vidi, túl azon, hogy nem rúgott gólt egyik meccsen sem. Másfelől hat mérkőzésen mindössze egy gólt kapott, méghozzá a legelső mérkőzésen. Paulo Sousa ezt a szervezett, racionális védőjátékot nagyon jól kitalálta, a futballisták pedig alkalmasak és vevők voltak erre a játékra. Előrefelé vannak még problémák, szerintem ez nem lesz elég egy jó európai csapat ellen. Ahhoz gólok kellenek, és mindenképpen jó sorsolásra van szükség.

– Hogy aránylik a taktikusság, az eredményesség és a látványosság a videoton futballjában?
– Ez a taktika kevésbé látványos futballt eredményez, de ez nem egyedi példa. Akik ezt a fajta játékot választják a világ futballjában, azok nem különösebben szórakoztatóak, viszont eredményesek! Magyarországon általában Csank János csapatai játszanak ilyet. Mindez nagyon komoly erőnléti munkát és odafigyelést igényel, s nem szabad hibázni. Lehozták ezt a meccset is úgy, mint a kintit, hogy a törököknek alig volt egy-két helyzetük. Bozsovics nagy védése mérkőzést befolyásoló bravúr volt, de a végén Gyurcsó Ádám eldönthette volna a továbbjutást, ám lehamarkodott, rossz döntést hozott.

– A siker árnyoldala lehet, hogy folytatódik a kettős terhelés problémája…
– Nagyon sok sikert kívánok nekik, és azt, hogy a sorsolásnál húzzanak bele, és kapjanak egy igazán jó csapatot! Ez a közönség megérdemli, hogy egy nívós európai futballkultúrából érkező együttest láthasson, amelyik ritkán jut el Magyarországra. Még akkor is, ha kevesebb esélye lesz a csapatnak a győzelemre egy ilyen rivális ellen. Nagyon nehéz lesz a bajnoki szereplés, mert ezek után nagyok az elvárások. Ezzel a lelki teherrel kell elmenni Siófokra. Öt évet töltöttem ott, a szívem csücske, tehát nem bántom, de szerényebb képességű csapatról van szó, amely ráadásul nem is rajtolt jól, s tele van gonddal, problémával. Ki kell szolgálni a közönséget, hiszen biztosan sok szurkoló elkíséri a csapatot a nagy siker után. Ők nem lesznek megelégedve azzal, hogy jól védekezve egy pont elhoznak Siófokról. Összességében továbbra is a Debrecen a legfőbb rivális, amely sajnos már csak a bajnokságra koncentrál. A Videotonnak kettős feladata van, szerencsére. Ez embert próbáló, de hát ez a dolguk! Nem kell három műszakban dolgozniuk, ebédidőben meg edzeni! Hozzá kell szokniuk a heti két tétmérkőzéshez. Az edző feladata úgy adni a terhelést, hogy lehetőleg mindig frissen, fitten, a legjobb formában tudják lehozni ezt a sorozatot a játékosok. Ez külföldön nem probléma, hiszen szezon közben szinte semmi edzés nincs. Nyáron nagyon komoly az alapozás, a telet pedig végigjátsszák. Hét közben a regenerálódásé a főszerep. Ezért van itt is az edzői stáb, hogy megfelelő edzésprogramot állítson össze.

Olvasói sztorik