Hírek

Eddig minden meccsen volt gól

Véget ért az Európa-bajnokság csoportfázisa. Az elmúlt több mint egy hét nem kevés érdekességet hozott, most ezek közül nézünk meg néhányat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Érdekességek (csapatok)

Két olyan csapat jutott a legjobb nyolc közé (Csehország, Portugália), amely vereséggel kezdte a tornát. Az utolsó csoportkörben viszont csak egyetlen olyan csapatot találunk (Franciaország), amely veresége ellenére ott lehet a negyeddöntőben. A harmadik fordulóban alulmaradó többi csapat búcsúzott a tornától.

Maradva a vesztes mérkőzéseknél: négy olyan válogatott volt (Csehország, Olaszország, Portugália, Ukrajna), amely vereséggel hangolt az Európa-bajnokságra. Ismét bizonyosodott, hogy sok mindent nem lehet leszűrni egy felkészülési mérkőzésből, hiszen a felsorolt négy csapatból három ott van a legjobb nyolc között, és Ukrajna sem vallott szégyent saját csoportjában. A németek a torna előtt két héttel szenvedtek komoly vereséget (Svájc 3-5), jelenleg ők az Európa-bajnokság legjobban teljesítő csapata.

Csehország válogatottja külön kiemelendő a résztvevők közül, mivel az egyetlen olyan csapat, amely negatív gólkülönbséggel az első helyen jutott tovább a csoportjából. Korábban csak két másik együttesnek jött össze ez a bravúr (a cseheknek egyszer már sikerült), a hollandoknak 1996-ban, az olaszoknak pedig 2008-ban.

Egy kisebb leg-csoportba szintén bekerült Csehország: a hollandok (1996) és az egykori jugoszlávok (2000) mellett a harmadik csapat, amely úgy jutott tovább csoportjából, hogy volt olyan mérkőzése, amelyen legalább négy gólt kapott. További érdekesség, hogy mindhárom csapat négy pontot gyűjtve lépett tovább, tehát a nagyarányú vereség mellett még egy döntetlen is becsúszott, mégis sikerült a negyeddöntő elérése.

A cseheket verő (4-1) orosz válogatott viszont egyedi csapat lett nagyarányú győzelme miatt. Pontosabban nem is győzelme, hanem kiesése emeli ki a csapatot a kontinensbajnokságok történetében, hiszen az egyetlen csapat, amely egy csoportmeccsén lőtt legalább négy gólja ellenére búcsúzott három találkozó után.

Eddig csak a 2000-es angol csapatnak nem sikerült megfelelően beosztania a puskaporát a csoportmeccsek alatt, a belga-holland közös rendezésű Európa-bajnokságon öt rúgott góllal esett ki. A mostani tornán Oroszország és Svédország csatlakozott a legendás Shearer fémjelezte angolokhoz ebben a tekintetben.

Az eddigi összes találkozón született legalább egy gól, ilyen még a négycsoportos Európa-bajnokságok történetében nem fordult elő. A közös rendezésű Európa-bajnokságokon eddig csak Hollandia jutott tovább csoportjából a házigazdák közül. Belgium, Svájc, Ausztria, Ukrajna és Lengyelország ebből a szempontból adósa maradt szurkolóinak.

A játékosoknál is találunk egy-két érdekességet:

Andrij Sevcsenko lett a kontinenstornák történetének legidősebb duplázója, Giovanni Trapattoni pedig az edzők közt lett rangidős a maga 73 évével. Jetro Willems lett a legfiatalabb játékosa, mindössze 18 éves a fiatal holland védő.

Hárommal bővült azon játékosok száma, akiknek sikerült egy csoportmeccsen legalább két gólt szerezniük, mégsem jutottak csapatukkal a legjobb nyolc, vagy korábban (1996 előtt) a legjobb négy közé. Eddig Rudi Völler (1984) és Brian Laudrup (1996) nyújtott kiemelkedőt az adott találkozón „feleslegesen”, míg a mostani tornán Alan Dzagoev, Nicklas Bendtner és Andrij Sevcsenko duplázott hiába.

Végezetül láthatjuk, hogy a góllövőlista három elsője közül két játékos (Mandzukic, Dzagoev) már biztosan nem rúg több gólt idén nyáron. Ugyanígy a gólpassz-lista éllovasa (Arsavin) sem növeli asszisztjai számát.

Olvasói sztorik