Foci vb 2014

A holland trió van Gaalt dicséri

A szövetségi kapitány úgy dolgozik, mint egy mágus; ő a legjobb ember, aki összetarthatja a csapatot.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A holland válogatott szövetségi kapitánya, Louis van Gaal nem mindennapi döntést hozott a Costa Rica elleni negyeddöntő utolsó perceiben. A remekül védő Cillessen helyére beküldte Tim Krul cserekapust, aki igazi tizenegyesölőnek bizonyult, és továbbjuttatta csapatát az elődöntőbe. Az edző bátor döntése igazán zseniálisnak bizonyult.

Arjen Robben elmondta: a kapitány taktikai mesterhúzása csak egy példa arra, miképpen tudja befolyásolni a mérkőzés végkimenetelét a kispadról.

– Remek edzőnk van, aki úgy dolgozik, mint egy mágus. A kapusunkon kívül senki nem tudta, mire készül a tizenegyesek előtt – mondta Robben.

A világbajnokság végén van Gaal feláll a kispadról és a Manchester United irányítását veszi át. A holland játékosok érthetően nem különösebben örülnek a változásnak.

Dirk Kuyt szerint – aki a Costa Rica elleni orosz rulett során értékesítette a maga tizenegyesét – van Gaal a legjobb ember, aki összetarthatja a csapatot. A török Fenerbahcét erősítő támadó hangsúlyozta: az edzőnek óriási hatalma van.

– Nem egyszerű olyan csapatot létrehozni, mint a miénk. Ő a tökéletes edző számunkra, neki köszönhetően történik ez velünk Brazíliában. Nagyon tapasztalt tréner, rengeteg országban dolgozott már, és megmutatta, mit tud. Arról is meggyőzi a játékosokat, hogy sikeresek lehetnek, és szerintem ez a kulcskérdés. Mindenkivel külön beszél a mérkőzések előtt, megbeszéljük a taktikát, így mindenki tudja, mi a feladata, és felkészülünk a váratlan eseményekre is – árulta el Kuyt.

Nigel de Jongot is lenyűgözte a mester remek taktikai képessége.

– Ismered az életútját. Fantasztikus edző, az elmúlt évek során pedig rengeteg tapasztalatot gyűjtött. A munka és a taktikai fegyelem nagyon fontos nála – mondja de Jong.

Hiddink és Advocaat is dicséri a kapitányt

Az egykori holland szövetségi kapitány, Dick Advocaat szerint is Louis van Gaal minden idők legjobb holland edzője.

– Ezt már a világbajnokság kezdete előtt is mondtam. Amelyik klubcsapatnál éppen volt, az sikeresen működött. Ezen kívül ő mindig a legnehezebb utat választotta. Ha van edző, aki jó eredményt érhet el ezzel a csapattal, akkor az minden bizonnyal Louis – mondta Advocaat, aki korábban kétszer volt a hollandok kapitánya.

Köztudott, hogy van Gaal a világbajnokság után távozik a válogatott éléről, és az angol Manchester United menedzsere lesz. Az utódja, Guus Hiddink szintén második alkalommal tevékenykedik majd a csapat élén.

– Kiválóak a kapusok, a szakmai stáb pedig fantasztikus, remek munkát végez. Ha megnézzük az argentinokat, magabiztosnak kell lennünk. Náluk Messi képes elképesztő dolgokra, de nálunk pedig ott van Robben, aki képes megtenni ugyanazt – mondta Hiddink.

Olvasói sztorik