Foci vb 2014

Hollandia a legjobb négyben

Costa Rica jól tartotta magát, de tizenegyesekkel a hollandok jutottak az elődöntőbe.
Világbajnokság, negyeddöntő
Hollandia – Costa Rica 0-0 (tizenegyesekkel 4-3)
Salvador da Bahia, 51 ezer néző. Játékvezető: Irmatov (üzbég)
Hollandia: Cilessen (Krul, 120.) – de Vrij, Vlaar, Martins Indi (Huntelaar, 106.) – Kuyt, Wijnaldum, Sneijder, Blind – Robben, van Persie, Depay (Lens, 76.). Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
Costa Rica: Navas – Acosta, Gonzalez, Umana – Gamboa (Myrie, 78.), Tejeda (Cubaro, 97.), Borges, Diaz – Ruiz, Campbell (Urena, 66.), Bolanos. Szövetségi kapitány: Jorge Luis Pinto

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombat este Hollandia és Costa Rica összecsapásával zárultak a világbajnokság negyeddöntőjének küzdelmei. A hollandok drámai meccsen, 2-1-re verték Mexikót a nyolcaddöntőben, míg a közép-amerikaiak tizenegyesekkel ejtették ki Görögországot. Az európaiaknál Nigel de Jong sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot.

Az első negyedórában a hollandok birtokolták többet a labdát, de Robbenék csak szögletig jutottak. A 22. percben aztán óriási holland lehetőség maradt ki: Kuyt futott el a jobb szélen, középre adását Depay a nagy helyzetben lévő Van Persie-hez passzolta, aki azonban a kapusba lőtt. A kipattanó Sneijder elé került, ő viszont gyenge megoldást választott.

A 29. percben Depay a félpályától vitte végig a labdát, betört a tizenhatoson belülre, de tízméteres lövését a kapus lábbal védte. A 34. percben Costa Rica veszélyeztetett: Bolanos beadását Borges fejelte keresztbe, de Ruiz ollózása nem jutott el Cilessen kapujáig. Öt perccel később Sneijder végezhetett el szabadrúgást, jobb felsőbe tartó lövését azonban Navas bravúrral szögletre tolta. A 42. percben Robben ugratta ki Van Persie-t, de a kapujából jól kimozduló Navas fogta a labdát, így a szünetben 0-0 volt az állás.

A második játékrész elején is a hollandoknál volt a labda, a 49. percben Depay tört be a tizenhatoson belülre, de egy védő szerelni tudta. Az 53. percben Robben egy oldalszabadrúgást Sneijdernek gurított vissza, de a Galatasaray középpályása 16 méterről fölé bombázott. A hatvanadik percben a Costa Ricaiak kerültek helyzetbe: Diaz lódult meg a bal szélen, majd lapos beadása után Campbell esett össze Martins Indi szorításában, de a játékvezető nem ítélt büntetőt.

A 65. percben ismét a közép-amerikaiak veszélyeztettek: Bolanos szabadrúgását a hosszún érkező Gonzalez négy méterről fejelte fölé, az addigi legnagyobb Costa Ricai lehetőség maradt ki. Negyedórával a rendes játékidő vége előtt Sneijder beadását Robben tíz méterről fölé fejelte.

A 82. percben Sneijder 18 méteres szabadrúgása a kapufán csattant, az addigi legnagyobb holland lehetőség maradt ki. Két perccel később egy pontrúgás után Van Persie elé került a labda, aki éles szögből tüzelt, de Navas nagyot védett. A rendes játékidő vége előtt két perccel Sneijder tekert középre, de az üresen érkező Van Persie öt méterről nem találta a labdát.

A 93. percben a meccs helyzete maradt ki: Blind beadásába három holland játékos sem tudott beleérni az ötösön belül, a labda Van Persie-hez került a hosszú oldalon, akinek lövése a gólvonalon álló védő lábáról a keresztlécre vágódott, így maradt a 0-0, jöhetett a ráadás.

A 94. percben Vlaar jól érkezett egy szögletre, de Navas hatalmas bravúrral kitolta a sarok elől a labdát. A 117. percben majdnem csodát csinált Costa Rica, de Uruna hatalmas ziccerben hibázott. Két perccel később óriási holland helyzet maradt ki, de Sneijder 19 méterről a keresztlécet lőtte telibe, gól már nem született, jöhettek a mindent eldöntő tizenegyesek.

A hollandok higgadtabbak tudtak maradni, 4-3-ra megnyerték a párbajt, és bejutottak a világbajnokság elődöntőjébe, ahol Argentínával találkoznak.

– Az első félidőben jól tartotta magát Costa Rica, jó taktikát dolgozott ki az edzője – kezdte a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Haladás és Zalaegerszeg korábbi válogatott védője. – A második félidőt és tulajdonképpen az egész meccset a hollandok uralták a kis csapat ellen, amely valójában nem is kis csapat, maximum egy kis ország nagy válogatottja. Jó lenne, ha valamikor rólunk is így beszélnének. Amiről beszélni fognak még, az az utolsó percben történt kapuscsere, de Van Gaal nagyon jól tudta, hogy a csereként beálló hálóőr jobban védi a tizenegyeseket. Összességében teljesen megérdemelt és igazságos a hollandok továbbjutása.

Olvasói sztorik