Foci vb 2014

A reneszánsz az állandóság ellen

Az első pénteki negyeddöntőben a megújult, ismét esélyesként futballozó francia válogatott a német csapattal találkozik.

Kapcsolódó cikkek

A világbajnokság pénteki programja

Negyeddöntő
Franciaország–Németország, Rio de Janeiro, 18 óra, játékvezető: Nestor Pitana (argentin)
Brazília–Kolumbia, Fortaleza, 22 óra, játékvezető: Carlos Velasco (spanyol)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A franciák 2006 óta nem tudtak komoly eredményt felmutatni nagy nemzetközi tornákon, de a mostani vébén nem csak eredményességükkel hívták fel magukra a figyelmet, hanem kifejezetten jó játékukkal is. Didier Deschamps szövetségi kapitány együttese négy találkozójából hármat megnyert, mindannyiszor legalább kétgólos különbséggel, kizárólag Ecuadorral nem bírt, de az utolsó csoportkörben elég volt számára a döntetlen is az elsőséghez.

Ezzel szemben az elmúlt évekhez képest – amikor kivétel nélkül bejutottak a legjobb négy közé – a németek korántsem játszanak annyira meggyőzően. Ezt bizonyítja, hogy a legjobb 16 között csak hosszabbításban sikerült felülmúlniuk az előzetesen jóval esélytelenebbnek vélt Algériát. A csapat ugyanakkor az állandóságot képviseli a vébéken, ugyanis rekordot jelentő módon 1954 óta mindig eljutott a nyolc közé, és ha sikerrel veszi a francia válogatott jelentette akadályt, akkor új csúcsot állít fel azzal, hogy négy egymást követő tornán játszhat elődöntőt.

A 45 éves, játékosként 1998-ban világbajnok Deschamps a játékosai önbizalmát emelte ki, azonban egyúttal óvatosságra is intett, mondván: nem szabad, hogy a magabiztosság önteltségbe csapjon át. A szakvezető kitért arra is, hogy a francia játékosok a vébé-győzelemről álmodoznak, ám nem szabad túlzottan előretekinteniük.

– Mindenki álmodik, nekik is joguk van hozzá, de a valóság egyelőre a pénteki Németország elleni találkozó – mondta Deschamps.

A német válogatottat irányító 54 éves Joachim Löw kiemelte, az Algéria elleni 2-1-re megnyert nyolcaddöntőben mutatott gyenge játékhoz képest előre kell lépnie a csapatának.

– Egy ilyen hosszú tornán nem lehet minden meccsen fantasztikusan játszani, de jobban kell szerepelnünk Franciaország ellen.

Andreas Köpke, aki kapusként fontos szerepet vállalt a németek legutóbbi győztes tornáján, az 1996-os Európa-bajnokságon, szintén fejlődést vár a csapattól, de bízik a játékosokban. A jelenlegi pályaedző szerint jó meccset fognak vívni a franciákkal. Mindkét csapat nyert már világbajnokságot: a németek háromszor, míg a franciák egyszer diadalmaskodtak.

Vébén eddig három alkalommal találkozott a két együttes: Németország két elődöntőt nyert pénteki riválisával szemben, míg Franciaország az 1958-as járt sikerrel. Utoljára tavaly februárban, Párizsban játszottak egymással egy barátságos mérkőzésen, akkor a német együttes 2-1-re győzött.

Olvasói sztorik