NB I

Loki-vereség, zsinórban negyedszer

A Debrecen hazai pályán 2-0-ra kikapott az MTK-tól az OTP Bank Liga 15. fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 15. forduló
Debreceni VSC-TEVA – MTK 0-2 (0-1)
Debrecen, 6000 néző. Játékvezető: Vad II
DVSC: Verpecz – Bernáth, Simac, Szűcs I., Korhut – Czvitkovics, Varga J., Kulcsár T. (Pölöskey, 15.; Sidibe, a szünetben), Bódi, Rezes (Selim Bouadla, 68.) – Coulibaly. Edző: Kondás Elemér
MTK: Hegedüs L. – Wolfe, Vukmir, Kelemen, Hidvégi – Könyves (Vass P., 72.), Zsidai – Kanta J., Vadnai, Csiki (Nikházi, 80.) – Tischler (Balajti, 92.). Edző: Garami József
Gólszerzők: Kanta J. (9.), Korhut (öngól 77.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A debreceniek közül Farkas II Balázs, Nenad Novakovics, Máté II Péter, Roguy Méyé és Szakály Péter nem játszhatott sérülés miatt, Nagy Zoltán pedig eltiltott. A túloldalon Kálnoki Kis Dávid, Ladányi Tibor és Pál András nem állt rendelkezésre.

A DVSC játékán látszott a közelmúltbeli három vereség: hiányzott a lendület és az önbizalom. Bár az MTK az előző fordulóban simán kikapott odahaza a Győrtől, mégis remekül kezdte a meccset, és a kilencedik percben megszerezte a vezetést: Kanta József indította Rafe Wolfét, aki az alapvonalról visszacenterezett, s mivel a fővárosiak csapatkapitányát nem követte senki középen, öt méterről a hálóba lőtte a labdát (0-1). A folytatásban újabb két nagy vendéghelyzet következett, mindkétszer Wolfe szerezhetett volna gólt, de hibázott. Ezek után némileg csökkent az iram, a debreceniek hiába próbálkoztak, képtelenek voltak ritmust váltani, és valamirevaló ziccert kialakítani.

A második félidő elején erősödtek a hajdúsági rohamok, de a helyzetek eleinte elmaradtak, majd a ziccerek is jöttek, de rendre kimaradtak. A 76. percben Vukmir buktatta Coulibalyt a tizenhatoson belül, de a büntetőgyanús szituációban a játékvezető nem látott szabálytalanságot. Még a 68. percben történt, hogy Korhut Mihály rálépett Kanta lábfejére, emiatt kifordult a bokája. Mivel a DVSC ekkor már hármat cserélt, két választási lehetőség kínálkozott: vagy tíz emberrel folytatja a bajnoki címvédő, vagy visszaküldik a sérült játékost. Nos, a szakszerű orvosi segítség hatására Korhut visszatért a pályára, de néhány perccel később valószínűleg azt gondolta: bárcsak ne tette volna. A 77. percben ugyanis Vass Patrik nyargalt a szélen, beadását Tischler Patrik várta, de Korhut Mihály becsúszott, és a labda a lábáról a kapuba vágódott (0-2). A Debrecent az ág is húzza…

A végére is maradt még néhány hazai próbálkozás, de ezek is sikertelenül zárultak. A DVSC több mint tíz évvel ezelőtt, 2001-ben vesztett el legutóbb zsinórban négy bajnoki meccset, és a mostani idényben ez már a hatodik veresége.

Ezúttal a Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán készített részletes elemzést a mérkőzésről:

Érdekes mérkőzésen vagyunk túl. Az MTK húzott egy váratlant: Garami József öt védővel állt fel! Vadnai Dánielt visszavitte ötödik védőnek Vukmir és Kelemen mellé. Öt-négy-egyet játszott a fővárosi csapat, Tischler Patrikkal a csúcsékben. Debreceni részről furcsa, hogy szinte soha, semmilyen esetben nem változtat a szerkezeten Kondás Elemér, most is ragaszkodott négy-négy-kettőhöz. Néhány percig lelkesen rohamozott a DVSC, gyenge volt a labdakihozatala. A középpályás-játéka is gyenge volt, és inkább a szélességekre irányult, kevés mélységi passz adódott. A két ék keveset mozogva fogadta a labdákat. Az első félidőben totális csőd volt a hazaiak támadójátéka, a védekezése pedig nagyon szellős. Varga József csak lézengett a pályán, másolta a válogatottbeli teljesítményét, párharcokat nem nyert. Czvitkovics Péter keresi önmagát, hiszen a közelmúltban kevés játéklehetőséget kapott és sérült is volt, támadásban és védekezésben sem nyújt maradandót.

Még a szerencsétlenség is sújtotta a Debrecent, hiszen Kulcsár Tamás megsérült, majd a helyére beálló Pölöskey Péter szintén. Meglepő volt számomra, hogy az ezután érkező Sidibe csak harmadik számú támadó a bajnoki címvédőnél, hiszen Coulibalyval sokszor jól működött együtt. Az első felvonásban az MTK okosan megszervezte a védekezését, sok jó kontrát vitt végig és szép gólt rúgott, de már előtte is volt helyzete, és utána is. A debreceniek részéről akaratban, dinamizmusban, hozzáállásban sem láttam olyat, ami alapján ez a csapat négyszer egymás után nem veszíthet. A második félidőben a fővárosiak feladták a támadás lehetőséget, kevés labdát tartottak meg, kevés támadást láthattunk, a DVSC-ben mégsem változott szinte semmi. A pontrúgásokat és a rögzített helyzeteket gyengén végezték el, talán egy igazi helyzetük volt Coulibaly révén, de azt Hegedűs Lajos hatástalanította.

Csak erőlködött a Debrecen, semmi átütőerő nem volt a játékában. Vass Patrik beállításánál érezhető volt, hogy az MTK biztosítani akarja a győzelmet, és ez a debreceni Korhut szerencsétlen mozdulata révén sikerült is. A vendégek teljesen megérdemelten győztek, ráadásul taktikailag agyonverték a DVSC-t. Garami mester jót húzott az ötvédős rendszerrel, hiszen helyzetbe sem tudott kerülni a házigazda. A széleket ragyogóan lezárták a fővárosiak, Kondás Elemér viszont nem találja a védelmét. Az élvonalban hosszú évek óta komoly pozíciót betöltő Debrecennél szerintem most sem lesz kapkodás, nem hiszem, hogy az edzőt veszély fenyegeti, de neki is el kell gondolkodnia, mert nem úgy néz ki a csapata, ahogy kellene. Ha megtalálják a megoldást, még lehet jó tavaszuk. Az újonc MTK őszi második helyére senki nem számított, ez nagy fegyvertény!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik