Hírek

Esterházy Márton távozott

Elnökségi ülést tartottak az MLSZ-ben: stratégiai megújulás előtt a futsal szakág.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ülésezett a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége. Az MLSZ a jövőben dotálja azokat a klubokat, amelyek hazai nevelésű játékosokat szerepeltetnek bajnoki mérkőzéseiken, elfogadták a szövetségi kapitány beszámolóját, auditálják az elitakadémiákat.

Válogatottak

A testület meghallgatta a szövetségi kapitány beszámolóját a magyar válogatott első félévi teljesítménye kapcsán. Egervári Sándor pozitívumként emelte ki, hogy a csapat csoportmásodikként továbbra is saját kezében tartja a továbbjutás eldöntésének kérdését és 32. helyen áll a világranglistán, ami jobb, mint a korábbi időszak átlagos helyezése. Az eredményesség az elvárásoknak megfelelő, de a Csehország elleni augusztusi felkészülési mérkőzést követően nagy jelentőségű selejtezők várnak a magyar csapatra (Románia, Észtország, Hollandia és Andorra ellen), amelyeken a korábbinál is nagyobb csapategység, jobb teljesítmény szükséges.

Szintén szó volt a korosztályos válogatottakról, illetve kiemelten az U21-es válogatottról. A csapat rangos és nehéznek ígérkező selejtezősorozat első lépését tette meg, amikor a múlt hónapban, idegenben győzte le Albánia csapatát (1-2). Csak az első helyezett, és a legjobb másodikok kerülnek a jövő őszi pótselejtezőkbe, ami nem könnyű feladat, de feltétlenül biztató a csapat javuló teljesítménye.

Fiatalok nagy lehetősége

A fejlődő színvonalú magyar utánpótlás-nevelés speciális problémája, hogy a tehetséges, 17-19 év közötti játékosoknak nincs elég lehetőségük a továbbfejlődésre, a meccsrutin megszerzésére. Igen kevés kivételtől eltekintve nem jutnak el az első osztályú csapatok keretéig, ugyanakkor az utánpótlás-bajnokságba már nem nevezik őket. Az Európai Uniós jogszabályok nem teszik lehetővé azt, hogy az MLSZ kötelezze az élvonalbeli klubokat arra, hogy ne a külföldi játékosokat részesítsék előnyben. Ennek ellenére a szövetség minden lehetőséget megragad arra, hogy pénzek felhasználásával segítse a hazai nevelésű játékosok foglalkoztatását a felnőtt csapatokban. A cél az, hogy a hazai nevelésű játékosok foglalkoztatása nagyobb számban történjen meg a professzionális bajnokságokban, és ezáltal olyan klubmodell alakuljon ki, amely – a helyi kötődések miatt is – erősebb szurkolói közösségeket hív életre.

Az MLSZ az egyesületeknek juttatott pénzek kifizetésénél differenciálással fogja ösztönözni a klubokat a fiatal játékosaik szerepeltetésére.

A további részleteket ide kattintva olvashatják!

Segélyalap és szigorodó fellépés

A televíziós jogdíjbevételek felhasználásával a klubok 48 millió forintos „segélyalapot” hoznak létre az OTP Bank Ligában szereplő, esetlegesen rendkívüli gazdasági helyzetbe kerülő klubok számára, amelyek gyors segítség nélkül nem tudják teljesíteni a szabályzatokban foglalt feltételeket. A kockázati alapból kizárólag az NB I-es bizottság támogató véleménye esetén, hangsúlyozottan visszafizetendő kölcsön formájában részesülhet a bajba jutott csapat.

Az elnökség korábbi célkitűzésének megfelelően, a verbális és tettleges erőszak minden formájának megszüntetése érdekében szigorodott a fegyelmi szabályzat. Az új idényben az esetleges nem kívánt eseményeket, már az UEFA és a FIFA által is elvárt szigor alapján, a kiszabható fegyelmi büntetések széles spektrumán, a szankciók fokozatosságának alkotmányos elvét biztosítva fogja megítélni az MLSZ fegyelmi bizottsága. A legsúlyosabb cselekmények, mint a rasszizmus, a gyűlöletkeltés esetén a komoly pénzbüntetés mellett – indokolt, végső esetben – a szektor- vagy stadionbezárás is megjelenhet a szankciók között.

Bizottságok, személyi változások

Az NB II-es bizottság mandátuma a bajnokság átalakításával lejárt, és összeállt az új testület, amelynek elnöke Margitai Zoltán lett, tagként pedig Dézsi Attila, Földi Sándor, Kaibás Dezső, Kovács Mihály, Nemes Ferenc és Potoczki Tamás vesz részt a testület munkájában.

Az MLSZ elnöksége a következő időszakban látványos fejlődést vár a futsal területén, mind szakmai, mind szervezeti, versenyeztetési szinten, és ehhez a munkához új lendület szorgalmaz, illetve személyi változásokra is szükségesnek tart. Éppen ezért újjászerveződik a futsal bizottság. Esterházy Márton (elnök), Ragadics Ferenc és Juhász Péter bizottsági munkáját elismeréssel köszönte meg a testület, és kinevezte Drucskó Zoltánt a bizottság elnökévé, Mezei Józsefet, Simon Ferencet, Szabó Lászlót és Szikora Leventét pedig a bizottság tagjává.

Az MLSZ egy nagy tapasztalatú, nemzetközi szakértő (Double-Pass) bevonásával kívánja értékelni, auditálni az elit utánpótlás-nevelő műhelyeket, akadémiákat. A munka előkészítésére, a széleskörű audit tervezésére és megkezdésére egy hétfős munkabizottság alakult. Cél, hogy a magyar intézmények színvonala ellenőrizhetően magas színvonalú legyen minden tevékenységükre (szakmai képzés, oktatás) tekintettel.

Átalakuló női élvonal, fókuszban az elitképzés. Erről ide kattintva olvashat bővebben!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik