Válogatott

Kloppnak és Guardiolának köszönhetjük a horvátok legyőzését

Terjedelmes interjút közölt Gianluca Di Marzio honlapján a magyar válogatott szövetségi kapitányával, Marco Rossival. A Sky Italy munkatársának neve jól cseng futballberkeken belül, hiteles forrásnak számít átigazolási hírekben és az olasz futball ügyeit illetően is.

Magyarországra úgy kerültem 2012-ben, hogy Pippo barátomnak Budapesten volt étterme és azt néztem meg. Nem volt csapatom ekkor, Pippo ezért összekötött a Honvéd akkori igazgatójával, Fabio Cordellával. Két évet töltöttem a csapatnál, azt hittem ezzel véget is ért a munkám a klubnál, de nyolc hónappal később újra én lettem az edző. Borzalmas állapotok voltak, a csapat majdnem kiesett. Megmentettük végül az idényt, a következőben pedig bajnokok lettünk, pedig mi dolgoztunk a legkisebb büdzsével.

– kezdte visszaemlékezését Rossi.

Az olasz szakember történetét innentől már jól ismerjük: miután Kispeten befejezte a munkát, a Dunaszerdahely csapatával is bravúrt ért el, európai kupaszereplést érő harmadik helyen végzett a DAC. Ezután csörgött a telefon, a Magyar Labdarúgó Szövetség hívta.

Bevallom, soha nem gondoltam erre a lehetőségre. A nagyapám sokat mesélt nekem a Honvédról és a Grande Torinóról, de az nem járt a fejemben, hogy a válogatott edzője legyek. Ennek ellenére habozás nélkül igent mondtam.

Rossi álma természetesen, hogy kijusson a 2020-as Európa-bajnokságra Magyarországra és ahogyan Di Marzio is kiemeli, a bravúrós Horvátország elleni győzelem (2-1) ebben nagy segítségére lehet.

Grande Torino

Egri-Erbstein Ernő futballistaként 1915-28 között a Budapesti AK-ban játszott, majd Olaszországban és Amerikában is „profiskodott”. Aktív pályafutása után előbbi állomáshelyén vállalt edzői munkát. 1938-49 között a Torino FC vezetőedzője volt, 1947 és 1949 között háromszor is bajnok lett a csapattal. Ezzel beírta magát nem csak a klub, de az egész olasz labdarúgás történelmébe, a mai napig legendaként tartják számon.

A csoport azonban nagyon sűrű, Szlovákia és Wales is erős, minden pont aranyat érhet.

Remek, hogy nyertünk a horvátok ellen, de Szlovákiával és Walesszel is versenyeznünk kell. Ez a csoport senkinek sem könnyű. Ha azonban  ki akarunk jutni az Eb-re, ilyen eredményeket is produkálnunk kell. Tudjuk, hogy vannak csapatok, amelyek papíron erősebbek nálunk, de ahhoz, hogy esélyünk legyen, minden alkalmat meg kell ragadni a pontszerzésre.

Amiről azonban keveset hallottunk még Rossitól, hogy Jürgen Klopp és Josep Guardiola inspirálta taktikai elképzeléseit. Többek között a horvátok elleni sikert is.

Klopp gegenpresszingje és Guardiola filozófiája, amely szerint a játék a kapustól kezdődik. Ez a kettősség inspirált. Ezért akarok olyan kapusokat, akik lábbal is ügyesek.

Marco Rossi egyetlen problémája, hogy a csapatában kevesen játszanak top bajnokságban. Mint elmondta,

  • Willi Orbán és Gulácsi Péter az RB Leipzigben játszanak,
  • Szalai Ádám azonban a Hoffenheimben hol játszik, hol nem,
  • Nagy Ádám 15 percet játszott a Bolognában az edzőváltás óta,
  • Szoboszlai Dominik jobb lába pazar és elegáns, de csak most került be a Salzburg első csapatába.

A többiek így a magyar bajnokságból érkeznek, ami nem előny ugyan, de Rossi jól ismeri a liga játékosait a Honvédnál töltött évek alatt.

Nyitókép: Farkas Norbert/24.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik