Válogatott

Ilyesmi az elmúlt ötven évben nem fordult elő a válogatottnál!

Király a csúcson, ketten dobogóközelben.

Kapcsolódó cikkek

Ilyesmi sem fordult elő az elmúlt harminc évben, de még az elmúlt ötvenben sem a magyar labdarúgásban: a válogatottsági ranglista első öt helyezettje között három aktív labdarúgót is találunk. A nemzeti csapat válogatottsági ranglistájának élmezőnye évtizedekig majdhogynem állandó volt, az Aranycsapat legendás játékosai, Bozsik József, Grosics Gyula és Puskás Ferenc visszavonulása után sokáig senki sem tudott a legtöbbszörös magyar válogatottak képzeletbeli dobogójára fellépni, de még annak közelébe jutni sem sokaknak sikerült – írja az mlsz.hu.

A nyolcvanas évek elején a 92-szeres válogatott Fazekas László jött fel a második helyre a ranglistán, a kilencvenes évek elején pedig a 82-szeres válogatott Garaba Imrének sikerült az első ötbe verekednie magát. Ezt követően több mint húsz évig változatlan volt az élmezőny (Bozsik 101, Fazekas 92, Grosics 86, Puskás 85, Garaba 82), amely csak 2011-ben változott meg újra, amikor Király Gábor került be az első ötbe.

Az Európa-bajnoki kvalifikációt hozó 2015-ös év viszont igazi felfordulást hozott az élen, és teljesen átírta a válogatottsági rangsor elejét: Király kilenc mérkőzésen lépett pályára, ezzel elérte, majd meg is haladta a 100-as álomhatárt, jelenleg 101 fellépéssel holtversenyben az első helyen áll (ez alkalomból az MLSZ könyvet is megjelentetett a kapus pályafutásáról), de rajta kívül már a magunk mögött hagyott évben öt meccsen lehetőséget kapó Juhász Roland (90 válogatottság) és a hat mérkőzésen játszó Gera Zoltán (86) is tagja a közvetlen élmezőnynek, előbbi a negyedik, utóbbi holtversenyben Grosics Gyulával az ötödik helyen zárta az esztendőt.

Utoljára a hatvanas években fordult elő, hogy három még aktív labdarúgó, sőt aktuális válogatott kerettag egyszerre tartózkodott a rangsor ötfős élmezőnyében, ezt követően egészen 2015-ig még olyasmi sem történt meg, hogy egyszerre két aktív futballistája tagja legyen az ötös mezőnynek.

Az Eb-szereplésnek köszönhetően 2016 A-válogatott mérkőzésekben gazdag év lesz, ami jó esélyt adhat Gerának és Juhásznak, hogy fellépjen a dobogóra, vagy akár célba vegye a 100-as határt is. Sőt, további jelenlegi kerettagok számára is „látótávolságba” kerülhet a százas mérföldkő: a 32 éves Vanczák Vilmos 79 válogatottsággal a tizedik jelenleg a rangsorban, míg a 29 éves Dzsudzsák Balázs 75 fellépéssel Albert Flórián és Sándor Károly társaságában a 15. helyet foglalja el a válogatottsági ranglistán. A jelenlegi válogatott keretből rajtuk kívül egy futballista tagja a rangsor első 50 játékosának: Priskin Tamás, aki 54 alkalommal lépett pályára címeres mezben pályafutása során, és ezzel a 36. a listán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik