Válogatott

Több mint 4 milliárdot ért az Eb-kvalifikáció

A nemzetközi mezőnyben ez csekélység, a világbajnok németek büdzséje ennek a tízszerese.

Így alakultak a bevételek

Magyarország–Észak-Írország, 20 672 néző – 70 millió Ft
Magyarország–Finnország, 19 500 néző – 90 millió Ft
Magyarország–Görögország, 22 700 néző – 140 millió Ft
Magyarország–Románia, 22 060 néző – 150 millió Ft
Magyarország–Feröer, 17 000 néző – 120 millió Ft
Magyarország–Norvégia, 22 186 néző – 150 millió Ft
Összesen: 6 mérkőzés, 124 118 néző – 720 millió Ft
UEFA-rajtpénz – 3,7 milliárd Ft
Összesen: 4,42 milliárd Ft

Amíg a válogatott a pályán ért el hatalmas dia­dalt az Európa-bajnoki kvalifikációval, addig a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kasszasikert aratott, mintegy 4,42 milliárdos bevételt könyvelhetett el – írja a Blikk.

Az összeg legnagyobb része abból származik, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség 12 millió eurót (3,7 milliárd forintot) juttat a 24, a kontinensviadalon részt vevő válogatott szövetségének, így az MLSZ-nek is. Ez tiszta nyereségként könyvelhető el, azonban ebből kell majd fedezni a kiadásokat, többek között a játékosok és a szakmai stáb jutalmát, valamint az Eb-re való felkészüléssel kapcsolatos költségeket, így a szállást, utazást is ebből kell fedezni.

– Az Eb-szereplés pénzt is hoz a szövetség számlájára, 12 millió eurót utal át az UEFA. Az összeg egyharmadát a játékosok és a stábtagok kapják meg. Hetvenöt játékos volt érintett az elmúlt időszakban – mondta novemberben Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, miután kiharcolta a kijutást a gárda. – Attól függően osztjuk szét a prémiumot, hogy ki mennyit játszott. S örömmel jutalmazunk. Mostantól az a feladat, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány felkészítse a csapatot a kontinensviadalra.

Az összeg másik, kisebbik hányadát a hazai Eb-selejtezők jegybevétele képezi. A futballválogatottra ugyanis rengeteg néző volt kíváncsi, a hat hazai kvalifikációs meccsre összesen 124 118 néző látogatott ki a Groupama Arénába, ebből a 720 millió forintos jegybevétel jött össze. A két tételből áll össze a csaknem négy és fél milliárdos summa.

– Szép pénz, nem vitás, azonban azt látni kell, hogy a nagy részét az UEFA-tól kapott juttatás jelenti, a jegybevétel jóval csekélyebb. Ha lenne nagyobb stadionunk, akár nagyobb hányadot is kitehetett volna a belépők ára – vélekedett Szabados Gábor sportközgazdász. – Az MLSZ éves költségvetése nagyságrendileg 10 mil­liárdos, ehhez viszonyítva is szép a summa. A nemzetközi mezőnyben azonban ez csekélység, hiszen például a világbajnok németek büdzséje ennek körülbelül a tízszerese.

Olvasói sztorik