Válogatott

Itt a jutalom: négyszer többet ér egy magyar focista az Eb után

Alaposan felértékelődhet egy-egy futballistánk a 2016-os Európa-bajnokságon. A szakemberek szerint akár akár három-négyszeresére is megnőhet az ázsiójuk, s persze a fizetésüket is feljebb tornászhatják.

Kapcsolódó cikkek

Nem nagy újdonság: a nemzetközi elitben szereplő futballistákra könnyebben felfigyelnek külföldön. A BlikkSzabados Gábor sportközgazdászt kérdezte, mire számíthat az a magyar játékos, aki szerepet kap az Euro 2016-os tornán.

– A nemzetközi futballban eddig szinte ismeretlenek voltunk, de az Európa-bajnoki kijutással felkerültünk a térképre, már ez önmagában komoly eredmény – mondta a szakember. – Úgy vélem, a torna után ismét több topligában szereplő játékosunk lesz, s ha még jól is szerepelünk, mondjuk a csoportból továbbjutunk, akkor nőhet a számuk. A fiatalok ázsiója ugrásszerűen a többszörösére emelkedhet, de az idősebbek is jobb lehetőségekhez juthatnak. Szerintem ez az itthon játszók fizetését is emelheti, ugyanis az Eb-szereplés miatt jobb alkupozícióba kerülnek szerződéshosszabbítás esetén.

A játékosok is érzik, nagy lehetőség kapujában állnak a kontinensviadalon. – Cristiano Ronaldo a világ egyik legjobb játékosa, ha egy védőnek sikerül jól tartania, arra mindenki felkapja a fejét – jegyezte meg korábban az mlsz.hu-n Fiola Attila (25), a Puskás Akadémia játékosának jelenleg 750 ezer euró (236,7 millió forint) az értéke a mértékadó transfermarkt.de szerint. – Ebből a szempontból inkább kiugrási lehetőségként tekintek erre a kihívásra, nem bánom, hogy szembekerülhetek vele, sőt alig várom, hogy bizonyíthassak ellene.

A FIFA-licences menedzser szerint is sokat jelent az Eb-szereplés. – Az idősebb játékosok karrierjük vége felé vannak, nálunk nem be­fo­lyá­sol­ja jelentősen az értéket az Euró­pa-bajnokság. A fiatalabb generációhoz tartozó futbal­listák eseté­ben, ha szerepelnek az Eb-cso­port­mérkőzéseken, és jól is teljesítenek, az értékük ug­rássze­rűen megnő­het, nagyságrendileg akár há­rom­szorosára is – nyilatkozta a lapnak Kövesdi Viktor, a CMG menedzseriroda társtulajdonosa.

Hogy valójában mennyire sorsdöntő lehet egy játékos életében a nagy nemzetközi tornán való szereplés, azt jól mutatja Muhamed Besic esete. A fiatal bosnyák még a Fradi játékosaként vett részt a világbajnokságon hazája válogatottjával, jól teljesített, és utána gyakorlatilag rögtön Angliába került az Evertonhoz – közel 800 millió forintnyi euróért cserélt klubot.

Olvasói sztorik