Válogatott

Az óriási norvég fölényt is kibírta a magyar válogatott

Egyetlen mutatóban voltunk csak jobbak a pótselejtező első meccsén – a lőtt gólok számában.

Kapcsolódó cikkek

Hatalmas bravúrral kezdte a magyar válogatott a Norvégia elleni Európa-bajnoki pótselejtezőt. A mieink csütörtök este Oslóban arattak 1-0-s sikert, így idegenben lőtt góllal, előnyből várják a vasárnapi, budapesti visszavágót. Nem a magyar csapat volt a mérkőzés esélyese, ezt a meccs hivatalos statisztikái is igazolják, ám a focit gólra játsszák, abban pedig Bernd Storck alakulata lett a jobb!

A norvégok nyomasztó fölényben futballoztak, a meccs nagyobb részében a magyar térfélen járt a labda. 58 százalékban volt a hazaiaknál a játékszer, és a lövési kísérletekben is nagy volt a különbség: 22-szer próbálkoztak a házigazdák, míg mi hatszor vettük célba a kaput – viszont jóval hatékonyabban, ugyanis míg Király Gábornak hatszor kellett védenie, addig Kleinheislerék négyszer dolgoztatták meg Nyland kapust. Tízszer lőttek mellé a norvégok, hat kísérletet a védőink blokkoltak, egyszer a kapufa segített ki bennünket, míg nálunk kétszer hagyta el a kapufa mellett a játékteret a lövés.

Több, mint félezer (525) passzt jegyeztek fel hazai oldalról, ezek közül 457 ment jó helyre, magyar részről ugyanez a szám 307, melyből 251 volt sikeres. A már-már nyomasztó hazai fölényt leginkább a szögletarányban lehet érzékelni: míg a norvég csapat 16-szor ívelhetett a sarokból a kapunk elé, addig nálunk ez a szám nulla. Azonban hiába minden hazai próbálkozás, a magyar válogatott igazi csapatmunkával kompenzálta ezt a különbséget.

A magyar együttes egyik legjobb egyéni mutatóját a védő Fiola Attila produkálta: harminc passzából 29 talált célt, amivel a mezőny legjobbja (97%) lett, holtversenyben a norvég Tom Höglivel. Lang Ádám és Gera Zoltán is nagyon pontos játékkal vették ki a részüket a sikerből: mindketten kilencven százalék felett passzoltak, valamint Elek Ákos és Kleinheisler László is nagyon közel voltak ehhez a számhoz. A legtöbbször a több bravúrt is bemutató kapusunkhoz, Király Gáborhoz került a labda: 38 passzt jegyeztek fel a neve mellé, míg norvég oldalon Alexander Tettey (76), Per Ciljan Skjelbred (75) és Even Hovland (71) is hetven átadás felett teljesített.

Sárga lapokban mi „nyertünk”: nálunk három, hazai oldalon két alkalommal villant a figyelmeztető kártya – sajnos Gera Zoltán esetében ez automatikus eltiltást jelent, ő csak a lelátóról figyelheti a vasárnapi visszavágót.

Olvasói sztorik