Válogatott

Király mindent megfogott, Kleinheisler egyet bevágott

Bernd Storck csapata kisebb csodát tett Norvégiában. Előnyből várjuk a visszavágót.
Európa-bajnoki pótselejtező, 1. mérkőzés
Norvégia–Magyarország 0-1 (0-1)
Oslo, 28 ezer néző. Játékvezető: Clattenburg (angol)
Norvégia: Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Högli – Ciljan Skjelbred (Helland, 86.), Tettey, S. Johansen, Berget (M. Elyounoussi, 74.) – M. Henriksen, Söderlund (M. Pedersen, 61.). Szövetségi kapitány: Per-Mathias Högmo
Magyarország: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Kleinheisler (Nagy Á., 75.), Gera, Elek, Dzsudzsák (Lovrencsics G., 76.) – Németh K., Szalai (Priskin, 91.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Gólszerző: Kleinheisler (26.)
Sárga lap: Tettey (19.), Elabdellaoui (65.), illetve Gera (23.), Kádár (34.), Guzmics (39.)

ÖSSZEFOGLALÓ:

Az újonc Kleinheisler László góljával a magyar válogatott 1-0-ra győzött Norvégia vendégeként az Európa-bajnoki pótselejtező első, csütörtöki felvonásán.

A Puskás Akadémia – ebben az idényben egyetlen élvonalbeli mérkőzésen sem szereplő – 21 éves szélsője a 26. percben lőtte a győztes gólt, mellyel a nemzeti együttes 34 év után múlta felül ismét északi riválisát. Ezt követően a magyar védelem és a századik válogatottságát ünneplő Király Gábor kapus hősiesen tartotta az eredményt a lefújásig.

A 26. percben Elek Ákos lőtt passzát jól tette maga elé a büntetőterület jobb oldalán álló Kleinheisler, aki aztán 14 méterről a jobb sarokba lőtt, Nyland rossz ütemben vetődött a labdáért, amibe így csak beleérni tudott (0-1).

A norvég válogatott nagy lendülettel kezdte a mérkőzést, Királynak már a harmadik percben bravúrral kellett hárítania, majd az ezt követő szögletből szintén kimaradt egy hazai lehetőség. Eleinte kissé zavarodottnak tűnt a magyar csapat, a középpályán egyáltalán nem sikerült megszűrni az északiak akcióit. Alig tíz perc elteltével kiszabadult a szorításból Bernd Storck együttese, amely egy szép támadás végén az újonc létére bátran futballozó Kleinheisler révén veszélyeztetett. Ez figyelmeztető jel volt a norvégok számára, ugyanis visszavettek a tempóból, és kiegyenlítetté vált a találkozó.

Kissé leült a mérkőzés, egy-egy magyar labdavesztésből többször veszélyesen megindultak a norvégok, azonban rendre rossz megoldásokat választottak a három a három, vagy a négy a négy elleni szituációkban. Ezt követően viszont szinte teljesen elnémult a stadion – a vendégszektort kivéve –, ugyanis egy szép magyar támadás végén Kleinheisler második próbálkozása már utat talált a kapuba, így a Puskás Akadémia 21 éves szélsője góllal debütált a válogatottban, s azonnal az őt beállító német szakvezetőhöz rohant, és a nyakába ugrott.

A játékrészből hátralévő időben nagy fölényben futballozott Norvégia, néhányszor Királynak is közbe kellett avatkoznia, de igazán nagy ziccerük nem volt a hazaiaknak. Ugyanakkor az nyomasztó volt, hogy a magyarok a félpályát is alig lépték át, igaz, az egyik ilyen szórványos támadás végén Elek hagyott ki egy nagy helyzetet – a keresztléc fölé fejelt – Kleinheisler pontos beadása után.

A folytatásban sem változott a játék képe, teljesen beszorult a magyar csapat. Szinte csak az volt a kérdés, meddig bírja a magyar védelem a nyomást. Azonban hiába záporoztak a beadások Király kapuja elé, hiába rohamoztak a norvégok, egyszerűen nem találtak rést a vendégek hátsó alakzatán, sőt az egész második félidő egyetlen magyar kontrájának végén Dzsudzsák ziccerben a kapusba lőtte a labdát. Ennek ellenére szinte „feltörte a kapu a magyarok hátát”, egy ízben Fiola a gólvonalról mentett, de aztán kicsit enyhült a nyomás.

Az utolsó tíz percre aztán minden energiájukat mozgósították a norvégok, és utolsó rohamra indultak. Ekkor a szerencse is a magyarok mellé szegődött, ugyanis a magyar csapatot egyszer a keresztléc mentette meg, de a szervezett, hősies és sokszor önfeláldozó védekezés kifizetődött, mivel kibírta a nyomást a lefújásig.

Ezt követően a magyar szurkolótábor Fülöp Marci, Fülöp Marci rigmussal emlékezett a csütörtökön 32 évesen elhunyt korábbi válogatott kapusra.

Vasárnap 20.45-től a Groupama Arénában rendezik a visszavágót, amelyen a mostani meccsen kapott sárga lapja miatt Gera Zoltán nem léphet pályára.


Vége a mérkőzésnek. Nyertünk. Vasárnap visszavágó.

88. perc: Hatalmas szerencsénk van. Helland tör a bal oldalról Király kapujára. A magyra kapus elképesztőt véd, de norvég csatár fejére pattan a labda, ahonnan a felső lécre. Kádár tisztáz végül. A szögletnél Pedersen fejes, Király védés. Megúsztuk.

Elkezdődött az utolsó öt perc.

83. perc: Pedersen lövése veszélyesen pattan meg Kádár lábán, Király látta, hogy nem megy kapura, ki is engedte.

Jóformán nincs is nálunk a labda. Védekezünk.

73. perc: Pedersenre vigyázni kell. Fiolánál ugrott magasabbra, de szerencsére fölé fejelt.

70. perc: Nagyon jönnek a hazaiak. SOk hibával, de elszánton. Egy veszélyes szöglet után Király kezéből kicsúszik a labda (igaz két hazai csatár is támadta), de Fiola a gólvonalról tisztázott.

58. perc: Norvég helyzet a másik oldalon, de szerencsére Soderlund rosszul találja el a labdát.

56. perc: Dzsudzsák akár az egész párharcot eldönthette volna. Egyedül vihette Nyland kapujára a labdát, kétszer is lőhetett volna, de még mindig cipelte, aztán jobbról, kisodródva rátűzte, de a norvég kapus védett.

51. perc: Pokoli nehéz lesz. “Egykapuznak” a norvégok.

Elkezdődött a második félidő.

Vége az első félidőnek. Vezetünk, de rossz hír, hogy Gera nem játszhat a visszavágón, mert öt sárgája van.

De a hosszabbításban mink lehetett volna a csattanó. Kleinheisler a jobboldalon szépen vitte le a labdát az alapvonalig, középre tett labdája megpördült Szalai lábán, így került helyzetbe Elek, aki fölé fejelt.

45. perc: A félidő vége norvégoké. Beszorítanak minket.

41. perc: Egy beadást Elek csúsztat Nyland kezébe. Kár érte, sokkal több volt benne.

A norvég újságírók olyan idegesek, hogy az asztalt csapkodják.

Dzsudzsák Balázson minden támadásunk elakad. nagyon sokat hibázik.

35. perc: Guzmics megint a kapu torkából tisztáz. A csapat legjobbja.

32. perc: Megint Király védés. Berget lépett be a védelmünk mögé, lővése nem volt erős, de kellemetlen.

26. perc: GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓL! Kleinheisler góljával vezetünk. Remekül ismerte fel a helyzetet, a tizenhatoson belül, félfordulatból lőtt. Nyland hatalmasat hibázott, de ettől még a fellegekben járunk. 0-1

24. perc: Guzmics hatalmas mentése. Egy jobboldali szabadrúgás tekeredett veszélyes a kapunk felé, Guzmics két norvégot megelőzve fejelte ki a labdát.

23. perc: Gera sárgát kap, a visszavágót ki kell hagynia.

20. perc: Norvég helyzetecske. Gyors váltás a középpályán, majd Soderlund lefutotta a középpályánkat, de lövése gyenge volt, mellé is ment.

Szalai Ádám jól játszik. Jól fedezi a labdát, jól tartja meg, illetve tartaná, hogy ha nem szabálytalankodnának vele szemben rendszeresen.

14. perc: 0-0

9. perc: Kleinheisler!!! Storck csodafegyvere remekül került helyzetbe a tizenhatoson belül. Jobb oldalról, kissé kisodródva lőtt. Veszélyes volt, Nyland bravúr kellett.

Idegesen, kapkodva kezdünk. Guzmics, és Gera is megúszott egy sárgát, pedig mindkettőjük belépője könnyen lapot ért volna.

4. perc: Király zseniális védése ment meg minket a norvég vezetéstől. Skjelbreid senkitől sem zavartatva érkezett egy visszagurított labdára. Király csodálatos volt.

Elkezdődött a mérkőzés.


Himnusz után a csapatok. A magyarok tiszta fehérben. Piros-kékben a hazaiak.


Tíz perc a kezdésig. A hazai drukkerek selfieznek, ami egy gombnyomással ki is kerül a kivetítőre.


Mindent bevetnek a hazaiak. A válogatottnak írt dalokkal “hergelik” a népet. Lobognak a norvég zászlók, meglehetősen érzelgősnek tűnnek a hüvös északiak.

Ő királyi fensége

Az elöttünk lévő monitoron azt látjuk, ahogy a stadionba érkezik V. Harald norvég király.



Nagyon jó a hangulat a stadionban. A magyar tábor is többször rázendít. Fél óra van még kezdésig.


A norvégok kollégák kicsit félreértették a Kleinheisler-szitut. Többen azt írják, hogy fél év után tér vissza a válogatottba. Érdekes arcot vágnak, amikor elmondjuk, hogy ezzel szemben ez lesz az első meccse a nemzeti csapatban, és fél éve egyetlen tétmeccset sem játszott.


A meglepetésember Kleinheilser Lászlóról itt írtunk korábban, nyíltan feltártuk a pontos helyzetét.


Storck a tűzzel játszik, ez a magyar kezdő:

Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Elek, Kleinheisler – Gera, Dzsudzsák, Németh – Szalai

Hatalmas az érdeklődés. Csak fotóriporterből negyvenen érkeztek.


Folyamatosan frissülő, helyszíni tudósításban számolunk be az Európa-bajnoki pótselejtező magyar–norvég párharcának első mérkőzéséről, Oslóból. A találkozó 20:45-kor kezdődik.

Lesz még Oslo Hajdúszoboszló – ez volt a magyar drukkerek slágere a norvég fővárosban.

Korábbi cikkeinkben olvashatnak arról, hogy Jolly magyar sikert jósol, a csütörtökön elhunyt Fülöp Márton és Várhidi Pál emlékére gyászszalaggal lépnek pályára a mieink, a helyszínen lévő magyar szurkolók pedig természetesen vendégsikert várnak.

A meccset a 40 éves angol Mark Clattenburg vezeti, aki 15 évvel ezelőtt mutatkozott be a profi ligában, és gyorsan haladt előre a ranglétrán, 2006-ban már FIFA-bíró lett. A Bajnokok Ligájában 2008 augusztusában a Fenerbahce–MTK selejtezőn mutatkozott be, 2012-ben ő vezette az angol Ligakupa döntőjét, és ő fújta a sípot a londoni olimpia fináléjában is.

Olvasói sztorik