Válogatott

720 milliót keresett az MLSZ a válogatotton

 A hazai labdarúgó-szövetség éves költségvetésének jelentős részét fedezi a jegybevétel.

Kapcsolódó cikkek

Kasszasikert hozott ez az Európa-bajnoki kvalifikációs sorozat a honi futballnak. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) már eddig is több mint hétszázmillió forintot könyvelhetett el a hazai meccsek jegybevételeiből.

Az egyik fontos, és már meglévő bevétel az MLSZ számára, hogy az eddigi öt hazai Eb-selejtezőn összesen 101 932 néző volt, s 570 millió forint folyt be a kasszába. Ahogy arról a Blikk beszámolt, óriási volt az érdeklődés az északírek, a finnek, a görögök, a románok és a feröeriek elleni találkozók iránt egyaránt, szinte minden tikettet elkapkodtak a szurkolók.

– Nagyjából évi egymilliárdos büdzséből gazdálkodik a futballszövetség, így a tavaly szeptember óta több mint félmilliárdos bevétel nem elhanyagolható tétel – nyilatkozott a lapnak Szabados Gábor sportközgazdász. – Ráadásul mindegyik meccs telt házas volt, vagy legalábbis szinte az összes jegy elkelt.

Az 570 millió még nem is a végleges összeg, hiszen ehhez már hozzá lehet számítani a norvégok elleni vasárnapi telt házas pótselejtező-visszavágó jegybevételét. Mintegy 22 ezer néző váltott belépőt a Groupama Arénába, s ez nagyságrendileg újabb 150 milliós summát jelent. Ezzel tehát összesen 720 millió forintra hízik az MLSZ Európa-bajnoki kvalifikációs mérlege.

Nem kérdés, hogy az igazi pénzeső akkor hullna az MLSZ-re, ha a magyar csapat eljutna a jövő évi kontinenstornára – ahogy azt a Rangadó.hu megírta, az európai fociszövetség a becslések szerint 12 millió eurót, nagyjából 3,7 milliárd forintot utalna a magyar szövetségnek. Az UEFA már a 2012-es Eb résztvevőit is jelentős összegekkel segítette, ezúttal azonban 50 százalékkal emeli a részvételi díjat. A magyarázat kézenfekvő, mivel 16-ról 24-re emelték az Eb-n részt vevő csapatok számát, a televíziós- illetve a jegybevételek is jelentősen nőnek. Jövőre több lesz a meccs, több a tv-közvetítés, ezzel egyenes arányban emelkednek a szponzori pénzek. Az UEFA összesen 450-500 millió eurós, vagyis 139-154 milliárd forintos bevételt remél a 2016-os kontinensviadaltól, ez az összeg 2012-ben még „mindössze” 300 millió euró (92 milliárd forint) volt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik