Válogatott

36 milliót is kaszálhat egy-egy magyar játékos az Eb-tagsággal

Régen látott lehetőség előtt áll a futballválogatott, hiszen 43 év után juthat ki az Európa-bajnokságra. A norvégok legyőzése esetén dőlne a pénz a magyar játékosokhoz: a Rangadó.hu úgy tudja, a legjobbak – fejenként – 30-36 millió forintot tehetnek zsebre.

Kapcsolódó cikkek

A török fociszövetség nem titkolózott, az Európa-bajnoki szereplés kiharcolása után azonnal nyilvánosságra hozta, hogy 400 millió forintnyi prémiumot oszt szét a labdarúgók közt. Sajnos Magyarország – többek közt éppen a törököknek betudhatóan – még nem jutott ki a franciaországi kontinenstornára, ám célba érhet, ha a novemberi pótselejtezőkön legyőzi Norvégiát. Vajon idehaza mennyit kaszálnának a játékosok? Kapaszkodjanak meg, könnyen lehet, hogy az említett 400 milliónál is többet…

Annyi bizonyos, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) már a 2012-es Eb résztvevőit is jelentős összegekkel segítette, ezúttal azonban 50 százalékkal emeli a részvételi díjat. A magyarázat kézenfekvő, mivel 16-ról 24-re emelték az Eb-n részt vevő csapatok számát, a televíziós- illetve a jegybevételek is jelentősen nőnek. Jövőre több lesz a meccs, több a tv-közvetítés, ezzel egyenes arányban emelkednek a szponzori pénzek. Az UEFA összesen 450-500 millió eurós, vagyis 139-154 milliárd forintos bevételt remél a 2016-os kontinensviadaltól, ez az összeg 2012-ben még „mindössze” 300 millió euró (92 milliárd forint) volt.

S itt jön a lényeg! Amíg a legutóbbi részvételért csapatonként 8,5 millió eurót, azaz több mint 2,6 milliárd forintot fizettek, addig a számítások szerint ez az összeg a felével nőhet. Vagyis: az UEFA 12 millió eurót, nagyjából 3,7 milliárd forintot utalna a magyar szövetségnek, ha Dzsudzsák, Nikolics, Böde és a többiek legyőznék a norvégokat.

Az Európa-bajnokságon aztán megint csak ránk zúdulhatna a pénzeső – a döntetlen a szakértők szerint 750 ezer eurót, több, mint 230 millió forintot, a győzelem másfél milliót, azaz 467 millió forintot ér majd –, ám ez még messze van, ne szaladjunk annyira előre. A Rangadó.hu úgy értesült, a magyar válogatott tagjai fejenként 100 ezer eurót (30,9 millió forint) kaphatnak akkor, ha kijutnak az Eb-re, az összeget azonban befolyásolja, hogy ki, hány mérkőzésen lépett pályára, s hogy teljesített a selejtezőkön. Az említett összegen felül a válogatott tagjai pontprémiumot is kaptak, egy pontért – információink szerint – ezer euró (309 ezer forint) járt egy-egy játékosnak. (Ezekben nincs benne a pótselejtező.)

A csoport harmadik helyén végző piros-fehér-zöld együttes 16 pontot gyűjtött, ez akár 16 ezer eurót, csaknem ötmillió forintot is érhetett egy-egy kulcsjátékosnak. Dzsudzsák Balázs például valamennyi (10) Eb-selejtezőn pályára lépett, míg Juhász, Kádár és Nikolics kilenc, Lovrencsics négy, Böde két alkalommal szerepelt.

Megkérdeztük Sipos Jenőt, milyen prémium áll majd a rendelkezésre, és mennyivel motiválják (motiválták) a magyar labdarúgókat, ám a hazai fociszövetség szóvivője kitért a válasz elöl, mondván, korai még erről beszélni. Annyit ugyanakkor leszögezhetünk, amit a magyar futballisták eddig kerestek, mindössze zsebpénz ahhoz képest, ami összejöhet. S ehhez „csak” ki kell ütni a nyeregből Norvégiát…

Olvasói sztorik