Futsal

Kezdődik a futsal Bajnokok Ligája

Csütörtökön rajtol az UEFA Futsal Cup berettyóújfalui csoportköre; öt év után tér vissza a legjobbak közé az MVFC.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A ciprusi APOEL Nicosia, a szlovák Slov-Matic Bratislava és a norvég Vegakameratene ellen harcolhatja ki a továbbjutást a Mezei-Vill FC Berettyóújfalu a teremlabdarúgó UEFA Futsal Cup főtábláján. A 6. csoport mérkőzései csütörtökön délután kezdődnek – a találkozóknak a bihari város ad otthont.

A legjobb két együttes kvalifikálhatja magát a következő, 16 csapatos elitkörbe, ahonnan a legjobb négy együttes jut tovább a döntőbe.

Öt év után visszatér a Mezei-Vill

A berettyói együttes legutóbb a 2009–2010-es idényben indulhatott a bajnokok sorozatában: akkor az első csoportkörben egy győzelemmel és két vereséggel a harmadik helyen végzett, így nem jutott az elitkörbe. A meccseknek Debrecen adott otthont, csakúgy, mint egy évvel korábban; az első Futsal Cup-szereplésén még nem gyűjtött pontot a Berettyó: három vereséggel zárt az ukrán Sahtar Donyeck, a horvát MNK Nacional Zagreb és a holland Blok Beverwijk mögött.

2010 és 2013 között a Rába ETO képviselte hazánkat a sorozatban. A győriek az elmúlt években a Futsal Cup meghatározó együttesévé léptek elő: 2011 őszén a selejtezőkből indulva, míg 2012-ben és 2013-ban már a hazai rendezésű főcsoportból rajtolva jutottak el az elitkörbe. Legnagyobb sikerét a 2012–2013-as szezonban érte el a csapat: veretlenül zárta a sorozatot – az első csoportkörben két győzelemmel és egy döntetlennel elsőként jutott tovább, míg az elitkörben egy győzelem és két döntetlen volt a mérlege, így végül a második helyen fejezte be a csoportot, ami sajnos nem ért négyes döntőt.

A 2001-ben rajtoló sorozat első időszakában még bravúrnak számított, ha a magyar bajnok továbbjutott az elitkörbe: 2001 és 2007 között csak a Gödöllő (2006 ősze) és a Cső-Montage (2001 ősze) verekedte be magát az utolsó csoportba – előbbi együttes három vereséggel zárt, míg a Cső-Montage egy pokolian nehéz négyesben végzett harmadikként. A lengyel Clearex Chorzówot legyőzte (6-1), míg a később döntőig jutó, belga Action 21 Charleroi-tól 7-5-ös, a későbbi győztes spanyol Playas de Castellóntól pedig 7-1-es vereséget szenvedett.

Spanyol uralom

A Futsal Cup eddigi 13 idényéből hetet nyert spanyol csapat: az Inter Movistar három, a Castellón és a címvédő Barcelona két-két alkalommal ért fel Európa csúcsára. Két orosz csapat, a Jekatyerinburg (2008), illetve a Dinamo Moszkva (2007) tudta csak huzamosabb időre megtörni a spanyol uralmat; közben pedig a belga Charleroi (2005), a portugál Benfica (2010) és a kazah AFC Kajrat is elkönyvelhetett egy-egy győzelmet.

Az ellenfelekről

A csoport második kiemeltjeként vág neki a viadalnak a Berettyóújfalu: a mezőny 15. helyén rangsorolt együttes mögött 17. helyen tanyázik a norvég Vegakameratene, míg a ciprusi APOEL 28., a szlovák Slov-Matic Bratislava viszont az elmúlt évek eredményei alapján jobb koefficienssel rendelkezik, és a tizedik kiemelést kapta az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA).

A pozsonyi együttes rendszeres résztvevője a torna elitkörének: az elmúlt négy évben mindig ott volt a legjobb 16 között a szlovák bajnokság egyeduralkodója. A norvég ellenfél is egyenes ágon jutott a legjobb 32 közé: a Vegakameratene 2011 óta uralja hazája bajnokságát, és azóta rendre kvalifikálta magát a főtáblára a Futsal Cupban – az elmúlt idényekben még a selejtezőkben kezdett az együttes, mely a legutóbbi norvég bajnokságot veretlenül nyerte meg. A 2008-ban alapított norvégoknál még „fiatalabb” a ciprusi ellenfél: az APOEL Nicosia 2012-ben alakult, és rögtön az élvonalban kezdett, melyet egy évvel később 21 győzelemmel és három vereséggel nyert meg – mellette pedig a kupát is bezsebelte.

A magyar virtus

„Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy az UEFA rendezvényeken az alkohol árusítása tiltott…” – idézi a Mezei-Vill FC Facebook-oldala a klub közleményét. Ám a folytatás ennél már sokkal barátibb, ugyanis a csapat vezetősége elérte, hogy a csarnok melletti körépületben legalább sört csapolhassanak, így a hideg nedűhöz szokott fanatikusoknak sem lesz hiányérzete a torna alatt.

A 6. csoport programja

Október 2. csütörtök

17 óra: Slov-Matic Bratislava – APOEL Nicosia

19.30: Berettyóújfalu – Vegakameratene

Október 3. péntek

17 óra: Vegakameratene – Slov-Matic Bratislava

19.30: Berettyóújfalu – APOEL Nicosia

Október 5. vasárnap

14 óra: APOEL Nicosia – Vegakameratene

16.15: Slov-Matic Bratislava – Berettyóújfalu (TV: Sport2)

Olvasói sztorik