Futsal

Megerősödő középmezőny

A Berettyóújfalu és a Rubeola Csömör meccsével péntek este rajtolt a futsal NB I alapszakasza.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rába ETO, és a többiek. Így néznek ki a péntek este kezdődő teremlabdarúgó-szezon erőviszonyai. A bajnokságban és a Magyar Kupában is címvédő győriek anyagi és szakmai háttere, illetve ennek következtében a játékosállománya olyannyira kiemelkedő, hogy akár előre is kioszthatóak számukra az újabb aranyérmek. Egy kihívás azonban motiválhatja a kisalföldieket: az előző idényt majdnem veretlenül zárták, csak egyszer kaptak ki. Most ráhajthatnak a tökéletes mérlegre, illetve a nemzetközi porondon is megismételhetik, vagy talán túl is szárnyalhatják tavalyi menetelésüket.

Az előző szezonhoz képest az Üllő FC Cső-Montage és a Gödöllő csapata megszűnt, és a szövetség döntése értelmében a Vasas sem indulhatott. Újonc a Nagykáta, a Dunakeszi és a Rákosmente.

A Rangadó.hu érdeklődésére Kozma Mihály, a teremlabdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, az MLSZ jelenlegi szakmai igazgatója úgy vélekedett: ebben az évben némileg átrendeződnek az erőviszonyok, mert a középcsapatok megerősödtek.

– Milyen változások várhatók az erőviszonyokban?
– Az előző időszakban volt a Rába ETO, mögötte közvetlenül a Berettyóújfalu, utána pedig egy mély szakadék. Nem véletlenül, hiszen ez a két klub nevelt és igazolt profi játékosokat, tehát a befektetett munka és a pénz arányában ennek így kellett lennie. Ebben az évben ez átrendeződik. A Győr továbbra is tartja vezető pozícióját, ám a középcsapatok meglehetősen megerősödtek – mondta Kozma Mihály.

– Ez minek tulajdonítható?
– A futsal feltörekvő népszerűségének. Egyre több fiatal játszik, rengeteg NB II-es csapat alakult az elmúlt években, mert az MLSZ a költségek kilencven százalékát átvállalja. Úgy tűnik, a futsal a médiában is olyan szerepet kapott, hogy eljutott a híre azokhoz, akik pénzt áldoznak a játékra.

– Melyek lehetnek a szezon meglepetéscsapatai?
– Szerintem a MAFC lehet az idény meglepetéscsapata, hiszen Marcos Angulo mester szerződtetése biztosan pénzbe került, tehát a vékony költségvetésű egyetemi klubból egy komoly szakmai munkát végző egyesület válhat. Az egyetemek egyébként is komoly szerepeket kaphatnak a sportágban. Idehaza talán kevesen tudják, de a futsal egész Európában az egyetemek és a főiskolák legnépszerűbb sportága, mert olcsó, és rendelkezésre áll hozzá a szükséges infrastruktúra.

– Előző klubja, a DEAC is egyetemi csapat…
– Így van, a MAFC mellett a debreceniek is ott vannak az élvonalban, s ők szintén szeretnének nagy hangsúlyt fektetni a sportágra. Olyannyira, hogy kétezer-tizenhatban egyetemi és főiskolai világbajnokságot rendeznének, ezért az egyetemen első számú sportággá nyilvánították a futsalt. Bár talán az ő csapatuk a legszegényebb, és az ő játékosállományuk a legszerényebb az első osztályban.

– Kik lesznek a középmezőny meghatározó csapatai?
– Az egyik szerintem a MAFC lesz, ha a nagy számok törvényét veszem figyelembe, és azt, hogy mennyi egyetemista tanul náluk. Ha munkára tudják bírni őket, jó csapat alakulhat. A Haladás nem véletlenül igazolt egykori válogatottakat. Veszprémben az a Madarász János lett a vezetőedző, aki a válogatottnál a játékosom volt, és járt hozzám edzőképzésre is. Nyugodtan mondhatom, hogy jó érzéke van ehhez a szakmához, jól tud az emberekkel bánni. Az Aramis-t soha nem lehet leírni, és a Dunakeszi esetében is komolyan számolni kell azzal, hogy ott lesznek legalább a középmezőnyben. Szinte hat-nyolc azonos képességű csapat van, és lassacskán Magyarországon is kialakul az az állapot, hogy lesznek a felszívóerővel rendelkező klubok, és lesznek azok, amelyek örökké csak nevelőegyesületek maradnak.

A versenyrendszerről:

A lebonyolítási rendszer változott a legutóbbi szezonhoz képest: az oda-visszavágós, 22 fordulós alapszakaszt követően a felsőházban (1-6. helyezett) egy év kihagyás után visszatérnek az egyenes kieséses rájátszáshoz. Az alapszakasz első és második helyezettje egyből az elődöntőbe jut, a harmadik-hatodik helyezett pedig az egyik fél második győzelméig tartó páros mérkőzést vív a továbbjutásért.

Az alsó ágon (7-12. helyezett) továbbra is körmérkőzéses formában játszanak a csapatok, az alapszakaszbeli eredményeiket megtartva. A rájátszás végén a 11. és a 12. helyezett kiesik, a 9. és a 10. helyezett pedig osztályozót játszik.

Teremlabdarúgó NB I, alapszakasz, 1. forduló

Augusztus 23. péntek

19.30: Mezei-Vill FC Berettyóújfalu – Rubeola FC Csömör

Augusztus 26. hétfő

18.15: Swietelsky-Haladás VSE – Rába ETO

19.30: Kincsem Lovaspark Nagykáta – Dunakeszi Kinizsi

19.30: DEAC Futsal Club – Újszegedi TC

20 óra: Rákosmenti FC – MAFC-BME-Docler Akadémia

Az 1. FC Veszprém – Colorspectrum Aramis mérkőzést szeptember 23-ra halasztották.

Olvasói sztorik