Nemzetközi foci

Újabb tündérmesével szolgálta ki a futballromantikára érzékeny rajongókat a Luton Town

MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Az öröm pillanatai.
MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Az öröm pillanatai.
A Premier League újoncánál szinte mindig történik valami. Ott van a végtelen hűségű Pelly Ruddock Mpanzu, aki az ötödosztályból az élvonalig menetelt a Lutonnal, na meg a csapatkapitány Tom Lockyer, aki kétszer is a halál torkából jött vissza. Közéjük emelkedett Luke Berry, aki eddig ugyan csak 59 perc játékidőt kapott a bajnokságban, de ez is elég volt számára egy emlékezetes gólhoz.

Különleges dolog történt a Premier League 20. fordulójában. A Luton Town hazai pályán fogadta a Nottingham Forestet, a 34. perctől kezdve ráadásul hátrányban focizott. Egy kezezés miatt elvett gólon kívül sokáig úgy tűnt, ezzel vereség is lesz a vége, de a 85. percben a Kenilworth Roadon szinte minden drukker vastapsban tört ki – ekkor állt be ugyanis Luke Berry csereként.

A 31 éves középpályástól ugyan nem várhattak nagy megváltást öt perc alatt a Luton-szurkolók, de ez a taps nem is ennek szólt. Berry 2017 óta erősíti a csapatot, amely akkor még az angol negyedosztályban szerepelt, Angliában az ilyesfajta lojalitás az egyik legnagyobb erénynek számít. Berry bekocogott a pályára, tudván, hogy csak pár percig élvezheti ki a Premier League közegét. Ennél többet nem is nagyon kapott eddig sem, ez volt élete kilencedik élvonalbeli bajnokija, és a Nottingham elleni mérkőzést megelőzően csupán 54 perc játékidő jutott neki.

Ross Barkley a 90. percben végzett el egy szögletet, a kifelé kanyarodó beívelésnél Reece Burke emelkedett a legjobb ütemben, de nem volt esélye a kapuig fejelni a labdát. Nem is volt rá szükség, éppen jó helyen, jó időben volt Luke Berry, hogy négy méterről a hálóba bikázza a döntetlent érő gólt. Az idényben először volt eredményes, egyben megszerezte élete első Premier League-találatát.

A közönség egy emberként öklözött a levegőbe, Berry pedig legszívesebben a világból is kirohant volna.

Ő lett ugyanis a Luton Town történetének első labdarúgója, aki a klub színeiben az első négy osztályban, vagyis az angol profi ligák mindegyikében gólt szerzett!

Berry a Cambridge Unitedtől érkezett 2017-ben, azóta 150 bajnokin a 25. gólját szerezte. Rajta kívül csak a csapatkapitány, Tom Lockyer mondhatja el magáról, hogy az első öt osztályban gólt lőtt – Berry a Cambridge, Lockyer a Bristol Rovers játékosaként volt még eredményes. Azt hihetnénk, azóta is ezen pörög a középpályás, de igazi brit futballistaként egyáltalán nem a góljával van elfoglalva.

Csak gólt akartam lőni, hogy segítsek a csapatnak, ez volt a lényeg. Nem izgat nagyon, hogy már a Premier League-ben is van gólom. A hangsúly a pontszerzésen van. Mindenki tudta, hogy nem szabad elveszíteni ezt a hatpontos meccset. Ugyan nyerni nem sikerült, de legalább nem kaptunk ki

– idézte a klub honlapja a visszafogottan értékelő középpályást.

Luke Berry talán nem tartja nagy dolognak, hogy az élvonalban is a kapuba talált, de Angliát és főképp a Luton Townt lázban tartja a történet, olyannyira, hogy az egyesület összeszedte mind a 25 gólját és megosztotta a közösségi oldalain, hogy megfelelő módon meg lehessen ünnepelni a hőst.

Amit 31 éves korára elért a középpályás, az nem teljesen egyedülálló, de mindenképpen ritka teljesítménynek számít. Angliában az első négy osztály, vagyis a Premier League, a Championship, a League One és a League Two számít professzionálisnak. A legtöbb futballista vagy nem elég jó ahhoz, hogy az élvonalig felküzdje magát, vagy túlságosan is jó, és egy-két alacsonyabb bajnokságban töltött idény után magához veszi egy erősebb klub.

Arról már korábban is szót ejtettünk, hogy a Lutonból Lockyer is elmondhatja magáról, hogy mind a négy profi bajnokságban gólt szerzett, róla viszont bizonyára az marad meg az emberekben, hogy 2023-ban kétszer is szívproblémák miatt összeesett meccs közben – szerencsére mindkét eset után felépült. Berry abban első, hogy egyetlen csapat színeiben hajtotta végre ezt a bravúrt, de többen is akadnak olyanok, akik a négy profi liga mindegyikében betaláltak – ezért érdemes végigvenni, kikkel került egy klubba a Luton-játékos.

A leghíresebb játékosok, akik minden szintet megugrottak

Steve Claridge-dzsel kell kezdeni a felsorolást. Az egykori csatár 1983-ban kezdte pályafutását, amely egészen hihetetlen, de 2017-ig tartott. Megszámolni is nehéz, hány csapatban és hány bajnokságban fordult meg ez idő alatt, de az biztos, hogy a negyedosztályban először a Cambridge United színeiben talált be, míg a League One-ban a Brentford mezét viselte az első góljánál. A Championshipben szereplő Birmingham 1994-ben szerződtette, és végül a Leicesterrel ért a csúcsra: a Premier League-ben 12-szer szomorította el az ellenfeleket. Érdekesség, hogy még ezt követően is betalált újra az alsóbb három ligában a Portsmouth, a Millwall, a Wycombe Wanderers, a Bradford és a Walsall színeiben. Pályafutása során több mint 800 meccsen lépett pályára, igazi legenda Angliában.

A legelső futballista, akinek viszont az öt legmagasabb osztályban összejött a gólszerzés, Jimmy Willis volt, de még ennél is lenyűgözőbb a tény, hogy mindezt hátvédként érte el. A Darlington játékosaként az amatőröktől indult, majd az akkor Division Three névre hallgató, ma már League Two-ként ismert negyedosztályban is betalált, már a Bradford futballistájaként. Annyira meggyőző volt a játéka, hogy a második ligás Leicester is kiszúrta magának, amellyel feljutott az élvonalba. Az ott töltött két idény pedig épp elég volt ahhoz, hogy 1995-ben feltegye az i-re a pontot – ráadásul egy tizenhat méterről eleresztett, gyönyörű lövéssel.

A leginkább „agyeldobós” statisztika viszont a walesi Robert Earnshaw-é. A kétezres évek meghatározó csatára

mesterhármast szerzett mind a négy profi ligában, a Ligakupában, az FA Kupában, sőt, még a válogatottban is. Gólszámra nála jobban senki sem teljesítette ezt a kihívást. Earnshaw pályafutása során 12 csapatban összesen 463 találkozón lépett pályára, ezeken 188-szor talált be.

A Sheffield Unitedhoz több olyan labdarúgó is kötődik, akik négy ligában is betaláltak, de ez nem meglepő egy ilyen jojózó klub esetében. Billy Sharp viszont annyiban különlegesnek számított, hogy nem nagyon húzta az időt az élvonalban a gólszerzéssel, a 2019–20-as szezon nyitófordulójában egyből betalált. Nem az volt élete gólja, a 88. percben egy lecsorgó labdát kotort be a kapuba a vendégek csatára, de már-már ijesztő, mennyire hasonló ez a találat Berry góljához.

Sharp először egyébként a Rushden & Diamonds színeiben volt eredményes, majd a harmadosztályba igazolt a Scunthorpe-hoz, ahol tovább szórta a gólokat. A másodosztályban már a Sheffield United játékosa volt, amellyel aztán feljutott. Korábban a Southamptonban is lett volna esélye bizonyítani, de csupán két meccsen jutott szóhoz.

A sheffieldiek másik hőse, John Lundstram mindössze egy héttel később követte Sharp példáját. A középpályás jól osztotta be a góljait, mert pályafutása során mindössze tizedik alkalommal talált be, amikor a Crystal Palace elleni bajnokin megszerezte a három pontot a csapatának. Az Everton neveltje kölcsönben szerepelt a Championshipben vitézkedő Yeovilban, mielőtt végleg eligazolt az Oxford Unitedhez. Utóbbival feljutott a negyedosztályból a harmadik ligába, így volt alkalma teljesíteni a nagy négyest.

Jimmy Willis rekordjára még rá is licitált Gary Hooper a 2010-es években. Az angol csatár nem érte be öt ligával, hanem a hatodosztályban, a Conference South-ban kezdte meg a gólgyártást és a Premier League-ig meg sem állt.

A Grays Athletic neveltje három sikeres év után állt tovább a harmadosztályú Southend Unitedhez, amely a negyedosztályú Herefordnak adta kölcsön. A pályafutása csupán öt éve tartott, amikor a Championshipben találta magát a Scunthorpe játékosaként. 2010-ben a Celticbe igazolt, ahol hamar meghatározó játékos lett, egészen brutális mutatót hozott össze: 95 meccsen termelt 63 gólt! Az angol élvonal csak ezután következett, a Norwich-nak köszönhetően, a 2013–2014-es idényben hatszor talált be.

Végezetül pedig nem maradhat ki a Bajnokok Ligája egyik legvalószínűtlenebb győztese, Steve Finnan sem. Az ír jobbhátvéd a Wimbledonban kezdte pályafutását, ahonnan azonban eltanácsolták 16 évesen, mivel úgy gondolták, soha nem lesz belőle jó futballista. Az amatőr Welling Unitedbe igazolt, ahol egyetlen alkalommal volt eredményes. 1995-ben a Birmingham City szerződtette, de kölcsön is adta a Notts Countynak. A negyedosztályból harmadik ligába ugró csapat végleg megszerezte magának, sőt, végül a Championshipbe is feljutott vele.

A rendkívül meggyőző játékára felfigyelt a Fulham is, 600 ezer fontért szerződtette az ír védőt, és novemberre megszerezte első gólját is a csapatban. Többek között Finnan remeklésének köszönhetően 2001-et már az élvonalban kezdte a londoni együttes, a játékos pedig felkeltette a Liverpool érdeklődését, amely 2003-ban leigazolta. 2004-ben végre az élvonalban is összejött a gól Finnannek egy West Bromwich Albion elleni győzelem alkalmával.

Tegyük hozzá, Finnan alapembere volt a 2005-ben Bajnokok Ligáját nyerő Liverpoolnak, emellett 53-szoros válogatottként vonult vissza. Nem rossz egy tehetségtelennek titulált játékostól.

Kapcsolódó
„A nyáron visszavonulok, ennyi” – erre még senki sem volt képes az angol futballban
Pelly Ruddock Mpanzu történelmet írt a PL legkisebb klubjának kulcsembereként.
Olvasói sztorik