Nemzetközi foci

„A nyáron visszavonulok, ennyi” – erre még senki sem volt képes az angol futballban

Ivan Yordanov / MI News / NurPhoto via AFP
Ivan Yordanov / MI News / NurPhoto via AFP
Hallott már valaki Pelly Ruddock Mpanzuról? Nem? Pedig mesébe illő történet az övé, miután az angol labdarúgásban egyedül álló módon olyan bravúrt tett, amire eddig senki sem volt képes. Mese egy ismeretlen labdarúgóról és a Luton Town felemelkedéséről.

Kilenc éve még ligán kívül, az ötödosztályban szerepelt a Luton Town labdarúgócsapata, amely hihetetlen bravúrt végrehajtva onnan küzdötte fel magát az angol élvonalba. Oda, ahol legutóbb 31 éve szerepelt, még a régi rendszerben, azaz a Premier League számára teljesen új lesz.

Az a klub, amely 1982 és 1992 között végig az élvonalban szerepelt, 1988-ban pedig az Arsenal 3-2-es legyőzésével a Ligakupát is megnyerte. Az 1992-es kieséssel egy nagy hullámvasút vette kezdetét, egészen a negyedosztályig csúszott, és mire 2005-ben úgy tűnt, itt a lehetőség a feltámadásra, beütött a csőd.

A csapat 2006-tól szinte szakadékba zuhant: előbb kiesett a Championshipból, majd anyagi nehézségek miatt előbb a League One-ban, majd a League Two-ban is a 24., utolsó helyen zárt. A harmadosztályban 10, a negyedosztályban 30 pontot vontak le tőle – reménytelennek tűnt minden.

Daniel LEAL / AFP A Luton Town menedzsere, Rob Edwards és a vbáros polgármestere, Mohammad Yaqub Hanif a Championship playoffjának megnyeréséért járó trófeával

Öt szezont töltött a ligán kívül, majd 2014 tavaszán kiharcolta a negyedosztályba jutást, és onnantól kilenc év alatt visszaverekedte magát az élvonalba. A végső lépést az idei osztályozó jelentette: az alapszakasz 3. helyét követően a playoffban előbb 3-2-es összesítéssel túljutott a Sunderlanden, majd szombaton 1-1-es mérkőzés után tizenegyesekkel múlta felül a Coventry Cityt.

A Luton Town az első labdarúgócsapat, amely képes volt arra, hogy az élvonalból az ötödosztályig zuhanjon, majd visszatérjen a legjobbak közé.

Ötödosztálytól a válogatottságig

Hogy tovább emeljük a tétet: akadt egy olyan labdarúgó is, aki a Lutonnal együtt történelmet írjon: Pelly Ruddock Mpanzu 2013 novemberében szerződött az akkor Conference Premierben szereplő csapathoz.

Mpanzu kongói szülők gyermekeként már Angliában született, pályafutását a Boreham Woodnál kezdte meg, ott figyelt fel rá a West ham United, amely sikeres próbajáték után 2011 decemberében két és fél évre szerződtette is.

Ivan Yordanov / MI News / NurPhoto via AFP Mpanzu (balra) az ötödosztálytól az élvonalig kísérte a Luton Townt

2013 szeptemberében, 19 évesen játszhatott a londoniak színeiben az Espanyol által szervezett Ciutat de Barcelona Trophy elnevezésű tornán, amelyet a West Ham megnyert, majd októberben a Burnley elleni Ligakupa-mérkőzésen tétmeccsen is debütált – kiváltva ezzel Sam Allardyce menedzser elégedettségét. Ezek után meglepetésre csapata nem tartott rá igényt és novemberben előbb kölcsönadta a Lutonnak, később pedig végleg megvált tőle.

Az önmagát középpályásnak, de akár középső védőként is bevethető játékosnak leíró Mpanzu szezonról szezonra jobban teljesített, 2021-ben a Kongói Demokratikus Köztársaság válogatottjában is játszhatott két mérkőzést.

Van fontosabb a futballnál

Így jött el a 2022-23-as idény, amelyben 33 bajnokin háromszor volt eredményes, a legfontosabb mérkőzésen, a Coventry elleni playoff-döntőn pedig csapatkapitányként is helyt kellett állnia. A szombati mérkőzés első perceiben ugyanis döbbent csend uralta a Wembleyt, a Luton 28 éves védője, Tom Lockyer összeesett a pályán, nagyon sokat ápolták, majd oxigénmaszkkal a fején kórházba szállították.

A csapatkapitányi karszalagot Mpanzu vette át, neki és Rob Edwards menedzsernek kellett lelkileg összekapnia a társaságot. Utóbbi elismerte a lefújáskor, hogy nem tud felhőtlenül ünnepelni, az egyetlen dolog, amire gondolt, az Lockyer, akinek rengeteget köszönhetett a csapat a szezonban.

Az egészség és a család a legfontosabb. Még a futballnál is

– jelentette ki, majd elárulta, a szünetben fel akarta rázni a tanítványait és azt sulykolta, csak a feladatra szabad koncentrálni és a csapatkapitányért kell küzdeni.”

Szerencsére Lockyer a kórházban már jól volt és a képek tanúsága szerint jókedvűen ünnepelte a feljutást.

A lutoni buli egész nyáron tart

Mpanzu öröme azonban érhető volt, még a sordöntő meccs előtt elmesélte, hogy amikor a Lutonhoz igazolt, és meglátta a Kenilworth Road kopott, lelakott pályáját és létesítményét, elhitte, hogy mások csak gúnyos mosollyal díjazhatják, hogy egy ilyen helyre szerződik.

„Úgy voltam vele, hogy: «Á, haver», és csak legyintettem. De végül minden sikerült. Először természetesen nem Lutonba akartam menni. De néha kockáztatni kell az életben. Nekem kifizetődött. Volt néhány ajánlatom, végül is egy Premier League-klubból érkeztem, ám azt éreztem, hogy a Luton nagyon hisz bennem. A mai napig hálás vagyok az akkori menedzsernek, John Stillnek, hogy meggyőzött, neki köszönhetően vagyok most itt” – mondta a középpályás, aki a meccset követően szinte önkívületben nyilatkozott.

Úgy érzem, befejezem a futballt! A nyáron visszavonulok, ennyi, kész vagyok! Ez egy álomutazás volt, amely során voltam a csúcson és mélyponton egyaránt. De hinnem kellett magamban, és lám, itt vagyok a Premier League-ben. A lutoni buli egész nyáron tart!

De egy nézőszámmal is kifejezhető az általa csak utazásnak nevezett kilenc év: 2013. november 30-án 621 néző előtt mutatkozott be a Luton Townban a Staines Town elleni FA Trophy-mérkőzésen, az amatőr csapatok számára szervezett kupában, múlt szombaton pedig 85 500 néző előtt játszott a Wembley Stadionban.

A csapat szíve és lelke

Tíz szezon, négy feljutás, hét edző – ez is az ő mérlege. A 29 éves játékos eddig 367 alkalommal lépett pályára a Luton Town színeiben, 23 gólt szerzett és 34 gólpasszt adott.

Mindig is hittem abban, hogy megvan a képességem ahhoz, hogy a Premier League-ben játsszak. Az alacsonyabb bajnokságok mindegyike más volt, mindegyikhez más-más készség kellett. De alkalmazkodtam.

A Luton Town korábbi edzője és asszisztense, Gary Brabin szerint a klub ugyan elveszített olykor kulcsjátékosokat, néha kiderült egyik-másik emberről, hogy nem alkalmas a következő szintre, de Mpanzu egyik csoporthoz sem tartozott. Nemcsak hűséges maradt, hanem nyugodtan alkalmazkodott is minden körülményhez.

Adrian DENNIS / AFP A csodaedző: Rob Edwards

„Az évek során játékosok jöttek-mentek, de Pelly mindig ott volt. Nemcsak nagyszerű, hanem nagyon lojális játékos is, aki nem csupán a saját, hanem a csapat és az egész klub fejlődésével is törődött. Nagyszerű futballista és mindenekelőtt jó ember” – tette hozzá Andrew Shinnie, a Luton korábbi játékosa.

Azzal, hogy lassan tíz éve Lutonban futballozik, a klub elválaszthatatlan részévé vált. Ő a csapat szíve és lelke.

„Neki nem számít, hogy nyerünk vagy veszítünk, meleg vagy hideg, sivár hétfő reggel vagy vidám szombat este van. Korának, tapasztalatának és beállítottságának köszönhetően mindig ő a csapat lelke” – állította Rob Edwards.

A története egyrészt rendkívüli, másrészt azt bizonyítja, hogy semmi sem lehetetlen. Nincs más dolgod, mint keményen dolgozni és hinni magadban.

A Luton Town szurkolói számára Mpanzu több, mint egy játékos, immáron egy közülük. A város utcáin jellegzetes kalapban és hawaii ingben találkozhatunk vele, nem szállt el, ugyanaz a fickó, aki 2013 novemberében megérkezett.

Nemrég több ezer fontot keresett egy sportkabátjának elárverezésével és az összes pénzt egy jótékonysági szervezetnek ajánlotta fel.

Fapad és Premier League

Egyelőre nem tudni, hogyan alakul a Premier League-ben szereplő apró klub története, de egy időre biztosan többet jelent majd annál, hogy itt található a fapados légitársaságok repülőtere.

Bármit is csinálsz az életben, azt élvezned kell. Mert túl rövid ahhoz, hogy aggodalmaskodjunk. Mindig önmagadnak kell lenned. Soha nem tudhatod, mi vár rád a sarkon

– mondta Mpanzu.

De a klub is fejlődni fog, hiszen pénzügyi szakértők becslése szerint a világ legnézettebb bajnokságába való feljutás körülbelül 210 millió dollárt ér egy olyan klub számára.

A pénz egy részét a stadion fejlesztésére fordítják, amely mindössze 10 356 férőhelyes, sorházak között helyezkedik el, ám a következő szezonban a Manchester Cityt, az Arsenalt, a Manchester Unitedet vagy a Liverpoolt fogadja.

Olvasói sztorik