Nemzetközi foci

Csak egy korábbi Vidi-edző jelentkezett be a 2019-es Afrika Kupa-győztes kispadjára

Taccjana Zenkovic / EPA / MTI
Bernard Casoni 2015-ben a Videoton FC-t is irányította
Taccjana Zenkovic / EPA / MTI
Bernard Casoni 2015-ben a Videoton FC-t is irányította

A topligás játékosokkal teletűzdelt Algéria óriási meglepetésre már a csoportkörben kiesett, és végül csupán a 18. helyen végzett a jelenleg is zajló Afrika Kupán. A helyzet azért is kínos, mert a válogatott 2019-ben veretlenül lett a kontinens legjobbja, azóta viszont egymás után kétszer is nyeretlenül pottyant ki az első három meccset követően.

A kínos kudarcot követően Djamel Belmadi szövetségi kapitány jelezte is játékosainak, hogy befejezte a munkát, erre a szövetség rásegített azzal, hogy menesztette – vagy ahogy kommunikálta, közös megegyezéssel szakított vele.

A vezetés ezt követően bejelentette, tíz napot ad a kinevezett bizottságnak, hogy megtalálja az ideális trénert. A helyi és a francia sajtó bedobott már pár nevet, felmerült a portugál Carlos Queiroz és honfitársa, a jelenlegi egyiptomi kapitány, Rui Vitória, a francia Hervé Renard, a svájci Marcel Koller, illetve a spanyol Julen Lopetegui neve is.

De szóba került Vahid Halilhodzic szerepvállalása is, a bosnyák szakemberre jó szívvel emlékeznek vissza, hiszen 2011-14 között nem csupán kivezette a válogatottat a brazíliai világbajnokságra, de – története során először – a csoportkörből is továbbjuttatta tanítványait.

Mindezen neveket azonban tényleg csak a sajtó dobta be, hivatalosan egy szakember akadt, aki megerősítette, érdekelné a munka és jelentkezik is a feladatra.

A Vidi egykori edzője, Bernard Casoni már végighaknizta Észak-Afrikát, dolgozott Tunéziában, Marokkóban és irányított két algériai csapatot (MC Alger, MC Oran) is.

Nagyon jó emlékeim vannak Algériáról, csináltam ott nagyszerű dolgokat, ismerem a helyieket, vannak olyan erősségeim, amelyek másoknak nincsenek. Megtiszteltetés lenne a válogatottat edzeni

nyilatkozta a 62 éves francia szakember, aki 2015-ben kilenc mérkőzés erejéig dolgozott Székesfehérváron.

„Hogy nyomás nehezedne ott rám? Amikor az ember az MC Alger és az Olympique Marseille csapatainál megfordult, már mindenre fel vagy fegyverkezve” – tette hozzá.

Kapcsolódó
Afrika Kupa: megtámadott bíró, kiállított gólszerző, csodatevő házigazda
Elképesztő végjátékot hozott az Elefántcsontpart-Mali negyeddöntő.
Olvasói sztorik