Nemzetközi foci

Fejek hullottak az Afrika-kupán a gyenge szereplések miatt

Issouf SANOGO / AFP
Chris Hughtonnak nem lett sikersztori a ghánai kaland
Issouf SANOGO / AFP
Chris Hughtonnak nem lett sikersztori a ghánai kaland
Két válogatottnál kirúgták a szövetségi kapitányt, egy harmadiknál maga az edző már közölte játékosaival, hogy nem marad: így lehetne szakvezetői szempontból értékelni az idei labdarúgó Afrika-kupa még be sem fejeződött csoportkörét.

Évek óta stagnál a ghánai válogatott teljesítménye, ugyan a katari világbajnokságra kijutott, de csupán a 24. helyen zárt, ugyanakkor a legutóbbi három kontinenstornán gyengélkedett: 2019-ben a 12. lett, két éve és idén viszont a csoportkörből sem ment tovább.

Ezúttal előbb egy 92. percben kapott góllal 2-1-re kikapott a Zöld-foki Köztársaságtól, majd 2-2-re végzett Egyiptommal, a továbbjutásról döntő meccsen pedig úgy ért el 2-2-t Mozambikkal, hogy a 91. percben még 2-0-ra vezetett. A szövetség nem teketóriázott, kirúgta a Newcastle és a Brighton korábbi menedzserét, Chris Hughtont, aki 2023 februárjában vette át a válogatott irányítását.

Nem járt jobban a házigazda Elefántcsontpart szövetségi kapitánya, Jean-Louis Gasset sem, akit azt követően menesztett a helyi szövetség, hogy csapata az utolsó csoportmérkőzésen 4-0-s, kiütéses vereséget szenvedett Egyenlítői-Guineától. Az időzítés csak azért meglepő, mert a csapat legjobb csoportharmadikként még mindig esélyes a nyolcaddöntőbe jutásra.

Algériáról írtunk korábban, a 2019-es győztes szégyenszemre győzelem nélkül zúgott ki a csoportkörből. A Mauritánia elleni vereség után az elkeseredett szurkolók a csapat szállodájába mentek, hogy magyarázatot kérjenek, a biztonságiaknak kellett megakadályozniuk, hogy atrocitás történjen.

A hírek szerint Djamel Belmadi szövetségi kapitány az öltözőben jelezte a csapatnak, hogy befejezte a munkát. De helyi források szerint néhány kulcsember – Rijád Mahrez, Iszlam Szlimani, Szofiani Feghouli, Nabil Bentaleb és Aissa Mandi – is visszavonul.

A hírek szerint a poszt egyik várományosa a Katarból nemrég távozott portugál szakember, Carlos Queiroz lehet.

Kapcsolódó
Újabb balhé az MU kapusa körül, a szövetség elnökével kiabált, amiért kispadra került
André Onana egyszer már kiakadt, amiért keretbe sem került az Afrika Kupán, majd Kamerun sorsdöntő meccsén is a kispadon találta magát.
Olvasói sztorik