Nemzetközi foci

Már a budapesti balhéja után ki akarta rúgni Mourinhót az AS Roma

Tiziana Fabi / AFP
Tiziana Fabi / AFP

Erősen indult január 16-a az olasz labdarúgásban: az AS Roma délelőtt bejelentette, hogy meneszti vezetőedzőjét, José Mourinhót. A portugál szakember 2021 nyara óta irányította a csapatot, amelyet összesen 138 mérkőzésen vezetett (68 győzelem, 31 döntetlen, 39 vereség volt a mérlege), és amellyel 2022-ben Konferencia Ligát nyert, 2023-ban pedig az Európa Liga-döntőbe vezetett.

Valami azonban érezhetően megtört a csapatnál – ahogy Mourinho karrierje során nem először a harmadik szezonban –, a bajnokság eleve nyögvenyelősen indult és jelenleg csak a kilencedik a Roma, amely kiesett a kupából, és második helyen végzett az Európa Liga-csoportjában, a legutóbbi hét tétmeccséből pedig négyet is elveszített.

Az olasz Sky értesülései szerint már fél évvel ezelőtt felmerült, hogy kirúgják Mourinhót az Európa Liga budapesti döntőjén történtek miatt.

A tulajdonosok, Dan és Ryan Friedkin problémája nem az volt, hogy a rómaiak elveszítették a Sevilla elleni meccset, hanem az, hogy Mourinho utána a Puskás Aréna mélygarázsában beszólt a játékvezetőnek, és kibaszott szégyennek nevezte Anthony Taylor teljesítményét, amiért aztán négy meccsről eltiltották. Nem először fordult már elő, hogy Mourinhót eltiltották, Friedkinék így váltani akartak, de a sportigazgató, Tiago Pinto szerint amellett érvelt, hogy az edző maradhasson a szerződése végéig, ami 2024 nyarát jelentette volna. Mourinho távozása mellett viszont az is kiderült már, hogy Tiago Pinto is elhagyja a klubot.

A klublegendára, Daniele De Rossira bízták az AS Romát a szezon végéig.

Kapcsolódó
„Minek jöttem ide magángéppel, ha még a keretbe sem kerültem be?” – úgy kellett lefogni a MU kapusát az Afrika Kupán
Onana vasárnap még bajnokit játszott a Manchester Unitedben, majd 8000 km-t utazott, de hiába.
Olvasói sztorik