Nemzetközi foci

Florentino Pérez: Az európai foci nem az UEFA elnökének tulajdona

Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Sajtótájékoztatót tartott a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez.

A sportvezető azért vállalta a beszédet, mert az Európai Bíróságnak még 2023-ban döntenie kellene az Európai Szuperliga (ESL) létjogosultságáról. Az A22 nevű cég ügyvezetője is, amely az Európai Szuperliga mögött áll. Az ESL mögött álló A22 nevű cég bíróságon támadta meg a FIFA és az UEFA arra vonatkozó jogát, hogy a két szervezet megakadályozza a Szuperliga létrejöttét. Elmondásuk szerint a két szervezet visszaél az uniós versenyjog szerinti erőfölénnyel. Az eredetileg márciusra ígért végső határozat még várat magára, Pérez pedig megosztotta a nézeteit a kérdésről.

Sosem látott krízis uralkodik a labdarúgás szervezeteiben. Az európai foci nem az UEFA elnökének tulajdona. A spanyol foci sem a La Liga elnökének tulajdona. A futball senkinek sem lehet monopóliuma, tulajdona, az mindenkié. A Szuperliga célja egyértelmű: a lehető legjobb versenyt garantálni.

Egyszer s mindenkorra ki kell kényszerítenünk a pénzügyi fair play szabályainak maximális tiszteletben tartását! Ennek eléréséhez átlátható és korszerű struktúrára van szükség, amely megfelel a 21. századnak, és megfelel az Európai Unió elveinek és törvényeinek. Az UEFA 30 éve mindent ugyanúgy csinál. Nem újít, nem modernizál, továbbra sem átlátható a rendszere és nem közeledik a szurkolók felé sem”

– idéze a The Athletic a klubvezetőt.

Az Európai Szuperliga ötlete 2021 tavaszán került elő, amikor 12 csapat megalapította volna a Bajnokok Ligájával rivális sorozatot. Ezek közül az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Tottenham, az AC Milan, az Inter, az Atlético Madrid visszalépett az ötlettől a nagy felháborodást követően, a Juventus pedig nagy alkudozás után szállt ki. A Barcelona és a Real Madrid viszont továbbra is kitart a Szuperliga szükségessége mellett.

Olvasói sztorik