Nemzetközi foci

Tizenkét csapat készül az európai szuperligára, az UEFA minden eszközzel akadályozza

Alex Caparros - UEFA/UEFA via Getty Images
Alex Caparros - UEFA/UEFA via Getty Images

Hónapok óta téma, hogy a labdarúgás topligái egy európai szuperliga felállítását szorgalmazzák.

Sajtóinformációk szerint vasárnap több egyesület is megállapodott a csatlakozásról, összesen 12 klub bólintott rá az ötletre. Ezek között hat angol és három-három olasz és spanyol klub található meg. A francia RMC név szerint is felsorolta ezeket a csapatokat, amelyek a következők: Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, FC Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Inter Milan, AC Milan és Juventus.

Ez az európai szuperliga váltaná fel a klubok számára a Bajnokok Ligáját, majd akár a nemzeti bajnokságokat is a tervek szerint idővel húsz csapatra duzzadna a liga, ha a többi nagyágyú is csatlakozna. Januárban már nyilatkozott erről a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), amely azzal fenyegetett, hogy a ligákból kiszálló csapatok játékosai nem játszhatnak majd a válogatottjukban.

Kapcsolódó
Eltiltaná a rebellis és szakadár futballistákat a bekeményítő FIFA
Ha létrejön az európai elitklubok tervezte zárt bajnokság, akkor az ott szereplők lemondhatnak a világbajnoki részvételről.

Az aktuális hír hallatán az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is kiadott egy közleményt, amely arról szól, hogy ellenzi az egész tervet és teljesen elhatárolódik attól, hogy a gazdag klubok összezárjanak.

Ha ez megtörténik, mindent megteszünk, hogy megállítsuk ezt a hiteltelen projektet, amely csak néhány klub érdekét szolgálja. Minden rendelkezésre álló eszközt bevetünk, ha kell jogi úton akadályozzuk meg, hogy létrejöjjön. A futballnak a pályán elért eredményekről kell szólnia

– írja az UEFA, amely külön megköszönte a német és francia csapatoknak, hogy nemet mondtak a projektre.

Hivatalos bejelentés magyar idő szerint hétfőn hajnalban történt meg szuperligával kapcsolatban, így hosszú csatára lehet számítani az ügyben. Az országok ligái, vagyis a Premier League, a La Liga és a Serie A vezetői is ellenzik az ötletet. A szuperligában érdekelt csapatok egyébként amennyiben belevágnak a projektbe, kizárják őket az összes európai kupasorozatból.

Az UEFA számára egyébként is tárgyalásokban gazdag hetek következnek, mivel a Bajnokok Ligája lebonyolításának esetleges megváltoztatásáról is döntenie kell a szervezetnek.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik