Nemzetközi foci

Most pecsételődött meg az Európai Szuperliga sorsa?

Ben STANSALL / AFP
Ben STANSALL / AFP

A nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) jogában áll megtiltani a csapatoknak a csatlakozást a tervezett Európai Szuperligához – mondta csütörtökön a kontinens legfelsőbb bíróságának egyik tanácsadója.

Az Európai Szuperligát működtető vállalatnak lehetősége van megvalósítani saját független futballsorozatát az UEFA és FIFA versenyrendszerén kívül, ugyanakkor nem lehetséges ezzel egyidejűleg részt vennie a FIFA és UEFA sorozataiban ezen szervezetek előzetes engedélye nélkül

– áll a testület közleményében, amely hozzáfűzte: az Európai Unió trösztellenes törvényeinek szellemiségével megegyező a két labdarúgó-szövetség joga a szakadár sorozathoz való csatlakozás megtiltására, valamint a játékosok szankcionálására.

A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével 2021 áprilisában a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus mellett további kilenc egyesület – a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan – állt elő.

Miután az UEFA és a FIFA, valamint a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése – és az UEFA-tól független új sorozat beindítása – ellen, a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől. Az ESL ötlete a szurkolói csoportok tiltakozását is kiváltotta.

Az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított a szuperligát továbbra is erőltető három egyesület ellen, miközben a visszalépő kilenc klubbal – többek között bírság megfizetése mellett – „békét kötött”. Florentino Pérez, a Real Madrid és az ESL korábbi elnöke akkor kijelentette: a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a szuperligához, azaz a tagok – bár a többség ezt már kijelentette – nem távozhatnak a társaságból.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik