Nemzetközi foci

Neymar eddig is el volt átkozva a sérülésekkel, de a legrosszabb még csak most következik a számára

Pablo PORCIUNCULA / AFP
Pablo PORCIUNCULA / AFP
A szaúdi al-Hilal 90 millió eurót fizetett ki a PSG-nek Neymarért, aki mindössze öt meccset játszott új csapatában, majd súlyos térdsérülést szenvedett, és 7-9 hónapra kidőlt. A sérülések a PSG-nél töltött hat idény alatt sem kímélték a brazil gólrekordert, akinek most nagyon mélyről kell visszaküzdenie magát.

Sérülések, mindig ezek a fránya sérülések. Valahányszor elkapja a ritmust, és formába lendül, mindig jön egy újabb sérülés, amely visszaveti

– nyilatkozta Neymarról Casemiro, a brazil válogatott csapatkapitánya az Uruguay elleni, 2-0-ra elveszített vb-selejtező után. A meccs első félidejének hosszabbításában Nicolás de la Cruz taszajtott egyet hátulról a labdát vezető Neymaron, aki felbukott, majd fájdalmas arckifejezéssel jelezte, hogy baj van. A visszajátszást megnézve az avatott szemnek feltűnhetett, hogy a lökés után Neymar bal lábbal elég rosszul fogott talajt, és a súlyos sérülés gyanúját csak megerősítette, hogy a Pelé gólrekordját nemrég megdöntő klasszis térdrögzítővel a lábán, mankózva hagyta el a montevideói stadiont.

A vizsgálatok aztán Neymar számára a legrosszabb diagnózist igazolták: a bal térdében az elülső keresztszalag és a meniszkusz is szakadt, ez pedig műtétet, majd igen hosszú, 7-9 hónapos kihagyást von maga után.

„Ez ez nagyon szomorú pillanat, egyenesen a legrosszabb. Tudom, hogy erős vagyok, de most még nagyobb szükségem lesz a családomra és a barátaimra. Nem könnyű feldolgozni a sérülést, és a műtétet, pláne, hogy nem is olyan rég csináltam végig egy négy hónapos rehabilitációt” – írta Neymar az Instagram-oldalán.

Brazíliának és az egész sportágnak szüksége van egy jó állapotban lévő Neymarra, mert az egész futballvilág boldogabb, ha őt a pályán láthatjuk

– mondta Ednaldo Rodrigues, a brazil szövetség elnöke.

Nos, ha Neymar szereplése a boldogság fokmérője, akkor a futballrajongók szája sokszor biggyedt le az elmúlt években, a brazilok sztárja ugyanis rengeteg alkalommal hiányzott a pályáról a sérülései miatt.

Pedig, ha visszapörgetjük az idő kerekét 2017 augusztusára, azt tapasztaljuk, hogy akkor még teljesen más reakciót váltott ki Neymar az emberekből. Az azóta is világrekordnak számító 222 millió euróért leigazolt Neymar első hazai bajnokiját a Toulouse ellen játszotta új klubjában, a PSG-ben, amely elhozta Barcelonából a Lionel Messi árnyékából kitörni vágyó brazilt.

Az új fiú már az előző fordulóban, a Guingamp ellen megszerezte első gólját a PSG mezében, de a Toulouse elleni produkciójával érte el, hogy a párizsi szurkolók igazán eksztázisba essenek: lőtt két gólt (a másodikat szédületes cselek után), kiosztott két gólpasszt (a második, amelyet Layvin Kurzawának adott szögletből egyszerre volt zseniális meglátás és kivitelezés), valamint kiharcolt egy tizenegyest. A Neymar-show itt nézhető meg.

STEPHANE ALLAMAN / DPPI via AFP Neymart első franciaországi idényében sem kerülték el a sérülések, de így is ő lett a bajnokság legjobb játékosa.

Az első kihagyott francia bajnokija a hetedik fordulóban rendezett Montpellier-PSG meccs volt (0-0 lett a vége), ekkor egy kisebb rúgás vonta ki a forgalmból, majd visszatért három meccsre, de a Marseille elleni rangadón két perc alatt összeszedett két sárgát, így a Nice ellen eltiltott volt, majd jött egy újabb apró, mégsem jelentéktelen sérülés, így az Angers ellen sem játszhatott.

A hullámvasutazás folytatódott: a Rennes (4-1-es győzelem, Neymar két góllal és két gólpasszal zárt) és a Dijon (8-0, Neymar négy gólt vállalt, további kettőt pedig előkészített) ellen a PSG tízese mindenkit ámulatba ejtett, de a Guingamp elleni debütálása után egyszer sem tudott ötnél több meccset lehozni egyhuzamban.

A krach 2018 februárjában, a Marseille elleni hazai találkozón ütött be, Neymarnak ugyanis a jobb lábfejében eltört az egyik lábközépcsontja, és mivel műteni kellett, így számára véget is ért az idény.

Első párizsi szezonjában a brazil támadó imponzáns statisztikát hozott össze: 30 tétmeccsen 28 gólt szerzett, és közben a gólpasszokkal sem spórolt, ebben a mutatóban tizenhatig jutott – meg is választották a Ligue 1 legjobb játékosának.

Bár a mondás szerint kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, Neymarnak mégis sikerült, 2019 januárjában ugyanis ismét eltört a lábközépcsontja a jobb lábfejében, így bő három hónapig ismét nem játszhatott a PSG-ben. Ezúttal visszatérhetett még az idény utolsó részében, de az nagyon nem mutatott jól, amikor a Rennes elleni, tizenegyesekkel elbukott kupadöntő után (amelyen gólja és gólpassza is volt) megütött egy nézőt, aki beszólogatott a csalódott párizsi játékosoknak. Az ütés következménye újabb hiányzás lett, mivel Neymart eltiltotta a fegyelmi bizottság, így második PSG-s szezonjában 28 meccsnél megállt a számláló, igaz, az ezeken jegyzett 23 gól és 13 gólpassz arról árulkodott, hogy amikor épp egészséges volt, hasznára tudott lenni a csapatának.

A 2019-2020-as idényben Neymar 45 napot hiányzott a csapatból különféle problémái miatt, a leghosszabb ideig, 30 napig egy térdszalagsérülés hátráltatta, de bordazúzódás miatt is mulasztott négy mérkőzést. Ez volt az a szezon, amely a koronavírus-járvány miatt kurtára-furcsára sikerült, és ez volt a szezon, amikor a PSG legközelebb került a hőn áhított céljához, a BL-győzelemhez, ám a lisszaboni döntőben a Bayern München francia játékosa, Kingsley Coman lett a nyerőember. Neymar, akinek az első félidőben volt egy nagy lehetősége, de akkor Manuel Neuer bravúrja megfosztotta a gólszerzéstől, nem is bírt a lefújás után a könnyeivel, pedig ő tudja, milyen BL-t nyerni, hiszen 2015-ben sikerült neki a Barcával. Igaz, akkor még Messi és Luis Suárez oldalán jutott fel Európa csúcsára, és bizonyára sokkal nagyobb presztízsértékkel bírt volna számára, ha a PSG-projekt egyik arcaként is sikerül elhódítania a BL-trófeát.

Manu Fernandez / POOL / AFP A PSG sosem volt ennyire közel a BL-győzelemhez, mint 2020-ban.

Neymar utolsó három párizsi szezonja semmiben sem különbözött az első háromtól, a sérülések továbbra sem kíméltek, sorrendben 31, 28, illetve 29 meccsen tudott pályára lépni, és úgy igazolt a nyáron a szaúdi al-Hilalhoz, hogy PSG-mezben február 19-én lépett utoljára pályára, a Lille elleni, 4-3-ra megnyert mérkőzésen. Amelyen súlyos bokasérülést szenvedett, műteni is kellett, ezt követte az a négy hónapos rehabilitáció, amelyet ő is megemlített a mostani térdsérülése után közzétett üzenetében.

Párizsból négyszeres francia bajnokként, valamint háromszoros francia kupa-, ligakupa- és Szuperkupa-győztesként távozott, 173 tétmeccsen szerzett 118 góllal (volt még mellé 77 gólpassza, vagyis átlagban meccsenként 1,12 gólban volt benne),

de a mérleg serpenyőjében ott találjuk az adatot, hogy a mérkőzések 45 százalékán nem állt a csapata rendelkezésére, ami iszonyú magas szám.

Csak két olyan idénye volt, amikor eljutott legalább 30 meccsig, és a BL egyeneses kieséses szakaszában mindössze két gól került a nevé mellé, mindkettő abban az évben, amikor a PSG a döntőig menetelt.

Neymar össze gólja a PSG-ben:

Neymar utolsó idényében sok minden elromlott a PSG-nél, a brazil és Kylian Mbappé a sajtón keresztül szapulta a másikat, a csapat megint simán kiesett a BL-ből (kettős vereséggel a Bayern ellen), a szurkolók pedig Neymar háza elé vonultak anyázni, holott a játékos akkor már hónapok óta harcképtelen volt a bokasérülése miatt. Ehhez jött még, hogy az új edző, Luis Enrique nem számolt Neymarral, így aztán közel sem volt meglepő, hogy a brazil sztár továbbállt, de az elmúlt években a világ minden pénzét elégető PSG sem járt rosszul, mivel az al-Hilal 90 millió eurót csengetett ki érte.

Nem is lehet annál neymarosabb sztorit kitalálni, hogy egy nappal a szaúdi bemutatása után derült ki, hogy sérülten érkezett az al-Hilalhoz. Új csapatában mindössze öt meccsre (három bajnoki, két ázsiai BL-találkozó) futotta a térdszalagszakadás előtt, ezeken egy gólt és három gólpasszt véstek be a neve mellé. A 2023-as évben Neymar a klubjaiban és a válogatottban összesen 15 összecsapáson szerepelt (idén 5 gól a mérlege), ami negatív rekord a pályafutás során.

Hogy ebből a mélypontból lesz-e kiút, azt jövőre meglátjuk, Neymar és a brazil drukkerek abban bíznak, hogy a júniusban kezdődő Copa Américán már teljesen egészségesen állhat a válogatott rendelkezésére. Ha Neymar nagyot dobna az Egyesült Államokban sorra kerülő Copán, az sokat javítana az utóbbi években kicsit megtépázott renoméján,

bár azt senki nem veheti el tőle, hogy a brazil csapat az ő vezérletével lett először olimpiai bajnok. Ahogy azt sem, hogy bár rajta kívül még 12 honfitársa nyerte meg a BL-t és a Libertadores Kupát is, nincs még egy olyan, aki mindkét sorozat döntőjében gólt szerzett volna (hogy Pelé rekordjának megdöntését ne is említsük!).

A Neymaréhoz hasonló sérülések elismert specialistája, Bill Knowles azt mondta, a focistának minden esélye megvan rá, hogy optimista legyen.

„Egy olyan világklasszisnak, mint Neymar, aki a legszűkebb elithez tartozik, megvannak az adottságai ahhoz, hogy egy ilyen kihagyásból is jól térjen vissza. Februárban lesz 32, úgyhogy nem használnám az életkorkártyát az esetében” – magyarázta az Athleticnek Knowles, aki egy kockázati tényezőre is felhívta a figyelmet.

„A nehézséget nem az okozza, hogyan tér vissza egy keresztszalag- és egy meniszkuszműtét után, vagy hogy kellően megerősíti-e az izmait. A térd- és bokasérülések lokális sérülések, de van egy központi következményük is, amely az agyra van hatással. Ez pedig befolyásolja a koordinációs képességeket, és ezt úgy nevezzük, hogy neurofiziológiai inzultus éri az agyat. Ennek a fejlesztése és javítása pedig időbe telik, akár 18-30 hónapig is eltarthat, mire az agy visszaállítja a 100 százalékos működését. Ha a keresztszalag-szakadás utáni első évben egy játékos összeszed egy bokasérülést, akkor megnövelt kockázata van annak, hogy rásérüljön a műtött térdére, vagy tönkrevágja a másik térdét. A bokasérülés ugyanis azt tudja sugallni az izmoknak, hogy kikapcsolhatnak, és nem kell annyira ébernek lenniük.

A neurofiziológiai inzultus helyreállítása a legfontosabb lépés ahhoz, hogy a jövőben megvédjük a sportolóinkat a súlyos sérülésektől. Van egy mondás, amit már 30 éve szajkózok: helyrehozni könnyű egy sportolót egy hosszú sérülés után, visszatartani már annál nehezebb

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik