Nemzetközi foci bajnokok ligája

Igazi tündérmese, ahogy az eltanácsolt srác történelmi BL-meccsen fejelt gólt imádott csapatában

Richard Sellers/Sportsphoto/Allstar via Getty Images
Richard Sellers/Sportsphoto/Allstar via Getty Images
A magas, ügyetlen fiú története, aki sosem hagyott fel a focival, majd amikor megkapta az esélyt az élettől, hogy mégis profi legyen, kőkeményen munkába állt. Sok viszontagság után végül megadatott neki, hogy gyerekkori kedvenc csapatával bejusson a Bajnokok Ligájába, ahol aztán gólt fejelt és történelmet írt. Ez Dan Burn története.

A Newcastle United szerda este történelmi győzelmet aratott a Paris Saint-Germain ellen a Bajnokok Ligájában. Az angol csapat 4-1-re ütötte ki esélyesebbnek tartott riválisát, így aztán alaposan sikerült megünnepelni, hogy a klub 20 év után ismét hazai pályán játszhatott Európa legrangosabb sorozatában.

Az elmúlt szezonban Eddie Howe egészen elképesztő munkát végzett, nem is ész nélkül szórta a pénzt a klub, és bár a Premier League-ben 4 győzelem mellett 3 vereséggel kezdett az együttes, a szurkolók bizakodók voltak.

Jobbak vagyunk náluk! Dan Burn szétfutja Kylian Mbappét

– mondta a Sky Sportsnak egy helyi srác még a találkozó előtt.

Ez a fiú talán jövőbe lát, ugyanis Burn nem csak remekül játszott a Newcastle-ben, hanem góllal is hozzájárult a sikerhez.

Az ő története igazán lenyűgöző, ugyanis 11 éves korában eltanácsolták a klub akadémiájáról. Mivel a focit imádta, alacsonyabb osztályú csapatokban szerepelt és egy szupermarketben kezdett dolgozni.

Minden iskolán kívül töltött percben fociztam. Szar voltam, de magas, úgyhogy sokszor én voltam a kapus

– emlékezett vissza a The Athleticnek a kezdetekre Burn.

Észak-Angliában megőrülnek a labdarúgásért, így aztán nem lehetett kérdés, hogy édesapjával kijárnak majd a St James Parkba. A Sir Bobby Robson-féle Newcastle akkor etalon volt minden fiú számára, így aztán Dan Burn is arról álmodott, hogy egyszer ebben a csapatban játszhat. Az álom akkoriban elérhetetlennek tűnt és bár nem tudhatta, hogy 2003 után a PSG ellen visszatérő csapat tagja lehet, a focit sosem hagyta abba.

Végül a Darlington egyik megfigyelőjének megtetszett a Blyth Spartans egyik meccsén, így profivá vált. Papíron. A heti 55 fontos fizetése semmire sem volt elég, hiszen csak edzésre járással 80 fontnyi benzint autózott el. Ő azonban fejébe vette, hogy ha beleszakad, akkor is igazi profi lesz. Két éven át kelt azért hajnali háromkor, hogy beérjen a munkába, majd onnan rohanjon edzésre, de megérte, mert előbb a felnőtt csapatba verekedte be magát, majd onnan a Premier League-ben szereplő Fulhambe!

Andrew Matthews – PA Images via Getty Images Dan Burn megkapta a lehetőséget a Darlingtontól és élt vele.

Hosszú és rögös út vezetett a szerda estéig. Két kölcsönszerződés után a Wigan Athleticbe került, majd a Brighton csapott le rá, míg végül 2022-ben visszatérhetett oda, ahová mindig is vágyott: gyerekkori kedvenc csapatába, a Newcastle Unitedbe.

A tulajdonosváltás után azt mondtam apámnak, itt a vége, ezek után már nem leszek Newcastle United-játékos. Három hónappal később aláírtam a szerződést a klubbal és az út csak fölfelé vezetett

– emlékezett vissza lefújás után Burn az árigazolására.

„Amikor leigazoltak, mindenki azt mondta, hogy csak átmenetileg kellek, mert a klub majd 60-80 milliós játékosokat hoz a helyemre. Teljesen igazuk van, ha megteszik, de bárki ellen kiállok! Akárkit hoznak ide, magamat tartom majd jobbnak. Be akarom bizonyítani, hogy itt van a helyem és része akarok lenni ennek a kalandnak, ameddig csak lehet”

– mondta 2022-ben Dan Burn.

A tündérmese pedig kezdetét vette. Imádott csapatának alapemberévé vált Howe alatt, a Newcastle sokakat meglepve bejutott a Bajnokok Ligájába, majd rögtön pontot is szerzett az AC Milan vendégeként. Ezután hazai pályán jött a PSG, ahol pedig Burn maximum azt sajnálhatja, hogy Almirón szerezte a 20 év szünetet követő első gólt, az övé pedig csak a második lehetett. De ezt aligha bánja.

Rövidebb és talán kényelmesebb útja volt a fenti képen látható Sean Longstaffnak. A középpályás szintén a Newcastle United szurkolójaként került az utánpótláscsapatba, két kölcsönszerződés után pedig már a Premier League-ben is bizonyíthatott. Howe érkezésével ugyan rövidült a játékideje, de értékes tagja a csapatnak, amellyel történelmet írt. Egy újabb tündérmese. És ki tudja kivel jön a következő a Newcastle BL-menetelése során? Egy biztos, a környékbeli srácok joggal álmodhatnak arról, hogy egy nap imádott csapatuk mezében lépnek pályára a Bajnokok Ligájában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik