Stu Forster/Getty Images
Nemzetközi foci sport

Vergődő milliomosokból BL-ért csatázó topcsapatot csinált

A szaúdi befektetők érkezése után nem változott meg varázsütésre a Newcastle United, de apránként feljavult Eddie Howe irányításával. Sokan csak legyintettek a kinevezésére, mert nem számít sztáredzőnek, de a rendkívül részletgazdag munkatervének és elhivatottságának köszönhetően elképesztő fejlődésen ment keresztül a csapat. 2021-ben még a legtöbb gólt kapta az együttes a ligában, 2023 januárjában viszont a legszilárdabb védelemmel készülhet a Bajnokok Ligáját érő helyekért folyó harcra.

Szaúdi olajpénzekből könnyű!

– olvasható számtalan komment azon bejegyzések alatt, amelyek a Newcastle United elmúlt egy évben mutatott fejlődését mutatják.

Az angol klub 2021. október 7-én került szaúdi tulajdonba. A csapat akkor az utolsó előtti helyen szerénykedett, romokban hevert mentálisan, a szurkolók már évek óta az előző tulajdonos, Mike Ashley távozását követelték. Mindenki számára ideálisnak tűnt az üzlet, a megugró költségvetésekkel dolgozó Premier League-csapatokkal versenyezni nem akaró Ashley megszabadult a tehertől, a szaúdi befektetők bejutottak a világ egyik legerősebb bajnokságába, míg a szurkolók újra valódi erősítésekről, célokról álmodhattak. Mindennél többet elárul a drukkerek akkori reakciója a tulajdonosváltásról:

Nem ment zökkenőmentesen az új korszak kezdete. Egyrészt Steve Bruce vezetőedző szerződése is érvényben volt még, másrészt pedig a helyettesének szánt Unai Emery nem vállalta a csapat irányítását. A tulajdonosváltással meg voltak számlálva Bruce napjai a csapat élén, és ugyan az még megadatott neki, hogy ezredik PL-meccsén irányítsa a Newcastle-t, azt követően menesztette őt a vezetőség, amely végül Eddie Howe mellett tette le a voksát. A gigászi pénzhalmon ülő klubtól ez egy hihetetlenül merész lépésnek számított, hiszen mindenki egy sztáredző, de legalább egy európai kupaporondon is kipróbált szakember kinevezésére számított. Ehelyett jött a végtelenül pragmatikus Howe, aki a Premier League-ben is csak legfeljebb a középmezőnyt célul kitűző csapatoknál dolgozott.

Mark Kerton/PA Images via Getty Images Eddie Howe a Bournemouth-nál is megmutatta, hogy nagyon jó érzéke van ahhoz, hogy összetartó közösséget kovácsoljon.

Howe hátvédként futballozott, 1994 és 2007 között mindössze két olyan év volt, amikor nem a nevelőegyesületét, a Bournemouth-t erősítette. Teljesen logikus volt, hogy ugyanennél a klubnál kezdje el az edzői karrierjét is, főleg azután, hogy 2006-tól pályaedzője is volt a csapatnak, nem csak játékosa. Az utánpótlásban dolgozott, amikor két mérkőzésen beugróként irányította az első csapatot, míg végül komolyabban is számoltak vele, és 2009 januárjában állandósították a Bournemouth élén. Meghálálta a bizalmat, 2010-ben a negyedosztályból juttatta fel a csapatot, amivel egy csapásra kelendő szakember lett, ám akkor több felkérést is elutasított. Egy évvel később beadta a derekát, az akkor másodosztályú Burnley kispadjára ült le, de másfél év után visszatért a Bournemouth-ba.

Meg kellett tennem a családomért. Remélem, a Burnley-szurkolók megértik

idézte a BBC Howe-t.

Ha létezik tökéletes párosítás, akkor ez az volt. Howe azon edzők közé tartozik, akik minden apróságot kidolgoznak: a szögletek, helyezkedések tervezőasztalon, milliméterre pontosan kiszámolva kerültek a játékosok elé, akárcsak az edzéstervek. Komoly anyagi terheket vett le a klubvezetés válláról azzal, hogy kifejezetten hatékonyan tudott igazolni is – kimondottan a megálmodott rendszerébe illő, egyedi profilú focistákat nézett ki magának.

Az eredmények Howe-t igazolták,

  • 2013-ban feljutott a másodosztályba,
  • két évvel később a Premier League-ben találta magát a csapat,
  • ráadásul profitot is termelt, mivel az edző több fiatal játékost is beépített, akiket később jó pénzért eladott a Bournemouth.

Utóbbi rávilágít egy másik nagy erényére, a labdarúgók fejlesztésére. A tervezőasztalnál töltött idő mellett ugyanis a futballistákkal is legalább annyit foglalkozik, edzői hitvallása, hogy a legfontosabb feladata kihozni a focistákból a lehető legjobbat. Howe épp ezért extra időt és energiát fektet abba, hogy beszélget a játékosaival és az edzéseken is folyamatosan jegyzeteli az észrevételeit.

„Nagyon jó edző, minden nap az összes apró részletre ügyel. Folyton azon van, hogy mindenki fejlődjön, rengeteg energiával érkezik az edzésekre” – mondta az Expressnek Nathan Aké 2019-ben az edzőjéről, de már korábban a Bournemouth Echónak is hasonlóan dicsérte a szakembert.

Másmilyen edző, mint akikkel korábban dolgoztam. Sokkal többet melózik edzésen. Csak száz százalékon pörög, ugyanezt várja a játékosoktól is. Edzések után pedig sokszor félrehív, hogy elmondja az észrevételeit. Állandóan azon gondolkozik, hogyan fejlődhetünk, nagyon jó edző.

A Bournemouth-nál Howe egyik első dolga volt teleplakátolni az öltözőt motivációs idézetekkel, az egyik kedvence Muhammad Alitól származott: „azzá válsz, amit magadról gondolsz”. A Chronicle Live szerint a Newcastle edzőközpontjában már Michael Jordantől is került pár gondolat a falra, míg a Telegraph 2016-os, Howe-t bemutató cikkében Eric Cantonától, sőt, még egy amerikai politikustól, Colin Powelltől is látni két mondatot. Ezeknek az idézeteknek mindig ugyanaz az üzenetük: bízz magadban, ha kudarc ér, akkor tanulj belőle, és ne add föl.

Ez az a képessége, amit fantasztikusan kamatoztatott Newcastle-ben. Egy podcastben elárulta, a közös munkát azzal kezdte, hogy elmesélte a karrierjének lényeges pontjait, majd a játékosait is megkérte ugyanerre, szerinte ezzel és ehhez hasonló eszközökkel teremtett nagyobb kohéziót, megértést és összetartozást a csapaton belül. Ugyanebben az adásban azt is feltárta, melyik feladatokat szereti a legkevésbé: „Mindent, amikor nem a játékosokkal dolgozom. Ezek sem rossz feladatok, de számomra az egész munka lényege, hogy kint vagyunk a gyepen, labdával foglalkozunk, összehangoljuk a terveinket és közösen fejlődünk. Elemzünk, gondolkodunk, készülünk a meccseinkre – imádom ezt a folyamatot. Minden, ami ezen kívül esik, már-már akadálynak hat, ami elvonja a figyelmemet a lényegről.”

Zökkenőmentesnek azért nem lehet nevezni a munkakezdést a Newcastle-nél, mivel rögtön az első bajnokiján nem lehetett jelen koronavírusos megbetegedés miatt, ezután pedig nyolc meccséből csak egyet nyert meg a csapat, miközben a Leicester és a Manchester City ellen is négy gólt kapott, ráadásul az FA Kupából a harmadosztályú Cambridge United ejtette ki.

Howe-nak nem volt ideje sokáig elemezgetni, a helyzet egyértelmű volt: 11 forduló alatt egy meccset sem nyert az együttes, ráadásul egy rakás gólt kapott. A probléma gyökere abban rejlett, hogy egyrészt Bruce-szal mélyen hátul védekezve magára húzta ellenfeleit a Newcastle, de nem volt elég stabil ahhoz, hogy megakadályozza a gólokat. Emellett arra is panaszkodott az új edzői stáb, hogy rettenetes erőnléti állapotban vannak a játékosok. Elsőként tehát az edzéseken erre kellett összpontosítani.

Első naptól kezdve sokkal intenzívebb és hosszabb edzéseink voltak. Az első két-három hetet nagyon nehéz volt kezelni emiatt. Ő viszont egy igazi profi, pontosan tudta, mit miért csinál, és akkor is kitartott a terve mellett, amikor az eredmények még nem jöttek.

Ez nagyon fontos. Emellett mindent elemeztünk, el se hinnék az emberek, mennyi információt kaptunk tőle naponta. Szerintem mindenki fejlődött vele” – emlékezett vissza a kezdeti nehézségekre Martin Dúbravka, a csapat kapusa.

Valóban kevés sikerélménye volt eleinte Howe-val a Newcastle-nek, a Premier League 22. fordulójáig csak egy sikert aratott az együttes. A 2021-es naptári évben a Newcastle United 80 gólt kapott, ami negatív rekord a PL történetében, de Howe néhány hónap alatt teljesen átformálta a játékot. Az ötvédős és mélyen ülő rendszer helyett nagyon szűk 4-4-2-re váltott, és egyrészt a középpályánál már nyomást gyakorolt csapata az ellenfelekre, másrészt megpróbálta a pálya szélére kiszorítani a riválisokat.

Eközben jöttek új játékosok is, mint Bruno Guimaraes a középpályára, a szintén a kiesés ellen menekülő (és végül elbukó) Burnley-től Chris Wood a csatársorba és a labdaügyesebb védők közé tartozó Dan Burn. A legfontosabb szerzemény mégis Kieran Trippier volt, akiért csak 14 millió eurót fizetett a Newcastle, viszont védőmunkája mellett a támadások megsegítésében is jeleskedett. Emellett ő végezte el a pontrúgásokat is, amelyek a csapat erősségévé váltak. A módszer bevált, a Newcastle védekezése feljavult, az utolsó 18 meccsen tizenkét győzelem, öt vereség és egy döntetlen csúszott csak be.

George Wood/Getty Images Trippier beadásaival a jól megkomponált pontrúgások gyilkos fegyverré váltak.

A 2022–2023-as szezonban a Newcastle presszingje is felerősödött. Howe ugyanolyan kemény előszezont tartott csapatának, mint amikor elkezdte a munkát, aminek olyan erőnlét lett a jutalma, amivel egészen magasan is le tud már támadni az együttes. A taktika részét képezi így az is, hogy időnként előre küldi a labdát a Newcastle az ellenfél térfelére, majd azonnal letámadást kezd – ha a felívelés, indítás vagy csak szimplán előre vágott labda az ellenfélnél köt ki, akkor is már a támadóharmadban vissza lehet szerezni azt. Nem mellesleg távolabb is van a játék a Newcastle kapujától.

A Fotmob szerint átlagosan 5,5 labdát szerez a csapat a pálya támadóharmadában meccsenként, ez a negyedik legmagasabb szám a Premier League-ben. Az előző idényben 3,9 volt, aminél csak két klub rendelkezett gyengébb mutatóval. Az FBREF számításai szerint nem csak szerencsésen kifutott eredményekről van szó a Newcastle esetében, 32,8-as xG-hez képest a 33 gól nem kiugróan jobb, miközben az ellenfeleknek csak 17,7 xG-t engedélyezett a védelem, ami a harmadik legjobb mutató a ligában – ráadásul a legkevesebb gólt a Newcastle kapta az angol élvonalban.

Eddie Howe nem tartozott a nagy hírverést kapó edzők közé, ugyanakkor olyan egységet és munkamorált teremtett a Newcastle Unitednél, ami megfelelő alapot jelentett a fejlődéshez. Elsőre úgy tűnt, csak azért választották őt, hogy benntartsa a csapatot a Premier League-ben, de szinte észrevétlenül a legjobbak közé emelte a Newcastle-t.

Mindezt ráadásul nem átlagon felüli költekezéssel. A száraz tényeket tekintve ugyan hasonló összeget költött átigazolásokra a Newcastle (136 millió eurót, ebből 70 millió ment el Alexander Isakra, aki ősszel keveset játszott, most kezd visszatérni makacs sérüléséből), mint a Liverpool, az Arsenal és a Manchester United, de olyan együttesek is jóval több pénzt vertek el különböző sikerű transzferekre, mint a 15. helyezett Leeds United, a 16. helyen álló West Ham United vagy a kiesés elől menekülő Wolverhampton. Ha pedig azt nézzük, hogy a 20 csapatból 13 legalább százmilliót költött új labdarúgókra, máris kevésbé kiugró a Newcastle költekezése.

Howe tehát remek választásnak bizonyult, és nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak a túlélésre tartja meg új csapata, hanem az új éra is vele kezdődik majd Észak-Angliában. A Newcastle United egyetlen bajnokit veszített el a jelenlegi szezonban, 39 ponttal a harmadik helyen áll, és minden esélye megvan, hogy a Bajnokok Ligáját érő első négy hely egyikét elcsípje.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!