Nemzetközi foci

Szoboszlai édesapja üzent a magyar focistáknak: Meló és fanatizmus nélkül nem megy

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Liverpool 70 millió euróért leigazolta az RB Leipzigtől a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányát, Szoboszlai Dominiket. Ez természetesen óriási magyar átigazolási csúcs, de az angol klub is csak két játékosért fizetett többet korábban.

A játékost képviselő Esterházy Mátyás a 24.hu-nak elmondta, fontos, hogy ne a felszínt nézzék az emberek, hanem azt az utat, amin a 22 éves labdarúgó eljutott a világ egyik legismertebb klubjához. Erre erősített rá Szoboszlai Dominik édesapja, Szoboszlai Zsolt is a Nemzeti Sportnak nyilatkozva, ugyanis azt mondta:

Minden lépést jól átgondolunk, megtervezünk, és bár a döntés okozhat fejtörést, mindig lépésről lépésre haladtunk előre

– mondta Szoboszlai Zsolt, aki szerint nagyon jó döntés volt korábban, hogy a Salzburgból a Bundesligába igazolt Dominik, és bár fia jól érezte magát Lipcsében, de most érezték elérkezettnek az időt, hogy új útra lépjen. „Amikor az emberek arról beszélnek, a Liverpoolnak magyar játékosa van, nem rossz érzés, de hatványozottan remek, ha a saját gyerekedről van szó. Aki ismer, tudja, mindig keményen fogtam a fiamat, ugyanis azt gondoltam, ez a járható út – az élet bizonyította, nem tévedtem” – tette hozzá.

Megkérdezték arról is, hogy ez a szerződés üzenet lehet-e a magyar gyerekeknek, mire azt felelte:

Igen, többek között hogy meló és fanatizmus nélkül nem megy.

Sok magyar labdarúgó került ki fiatalon külföldre, aztán a kilencven százalékuk ilyen vagy olyan indokkal idő előtt hazatért – nos, azért én megvizsgálnám, hogy miért történik ez ilyen sokszor… De nem őket kérdezném meg, hanem a klubjukat, mi volt az, ami meggátolta a játékos továbblépését. Jönne húsz-huszonöt helyről az információ, összeállna a kép, mi stimmelt, mi nem” – mondta Szoboszlai Zsolt, majd azzal folytatta, mentálisan nagyon erősnek kell lenni, mellette pedig fontos a technikai tudás, a különböző játékhelyzetek gyors megoldása, és olyan alap-állóképességre van szükség, amelyet nem feltétlenül ad meg az edzés. Épp ezért nagy szükség van a pluszmunkára, az alázatra, mert a futball tagadhatatlanul sok áldozattal jár.

A székesfehérvári születésű Szoboszlai Dominik a Videotonban kezdett focizni, de aztán édesapja megalapította a Főnix Goldot és az ő szakmai felügyelete mellett készült, majd jutott el Ausztriába, a Salzburghoz. A klubnál végigjárta a ranglétrát: az U18-asoknál kezdte, a másodosztályú fiókcsapatnál, a Lieferingnél folytatta, majd fokozatosan lett egyre fontosabb tagja a felnőttcsapatnak. A Salzburggal négyszer volt osztrák bajnok, és háromszor kupagyőztes.

A Red Bull-birodalom német kirakatcsapata, a Leipzig 2021 januárjában szerezte meg 22 millió euróért. A lipcseiekkel két német kupát nyert (az idei fináléban gólt is szerzett a Frankfurt ellen), klubjában az előző idényben 46 tétmeccsen 10 gólig és 13 gólpasszig jutott.

Ezt követte az újabb szintlépés és a Liverpool, az angol csapatnál 2028-ig szóló szerződést írt alá. A mezszáma a 8-as lesz, amit korábban a klubikon, Steven Gerrard viselt, és akitől egy idézetet Szoboszlai a karjára tetováltatott.

Olvasói sztorik