Nemzetközi foci

Szoboszlai Dominik hivatalosan is a Liverpool játékosa lett

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Liverpool bejelentette, hogy szerződtette Szoboszlai Dominikot.

A magyar válogatott csapatkapitánya a Bundesligában szereplő RB Leipzigtől érkezik a 19-szeres angol bajnok és 6-szoros BEK/BL-győztes Liverpoolhoz. A magyar szurkolóknak pedig hab a tortán, hogy a klubikon, Steven Gerrard mezszámát, a nyolcast választotta.

Az elmúlt három, vagy négy nap nagyon hosszú volt, de végre itt vagyok. Ez egy gazdag történelemmel rendelkező klub jó játékosokkal, jó edzővel, mindennel elégedett vagyok. Egy ilyen klub a következő lépés számomra. Boldog vagyok, alig várom, hogy munkához lássunk és találkozzak a szurkolókkal a stadionban. Minden tőlem telhetőt megteszek majd a pályán

mondta bemutatkozásképp Szoboszlai.

A 22 éves Szoboszlai 2028-ig írt alá a Liverpoolhoz, amely az előző idényben az ötödik helyen zárt a Premier League-ben. Az angol klub a 32-szeres magyar válogatott támadó középpályásért kifizette az RB Leipzig által meghatározott, 70 millió eurós kivásárlási árat.

Forrás: Sofascore.com Szoboszlai Dominik statisztika az RB Leipzigben. 

Szoboszlai az édesapja által alapított székesfehérvári klubban, a Főnixben kezdett el futballozni, majd szerepelt az MTK-ban is, az osztrák Red Bull Salzburg pedig 2017 tavaszán igazolta le. A Salzburgnál végigjárta a ranglétrát: az U18-asoknál kezdte, a másodosztályú fiókcsapatnál, a Lieferingnél folytatta, majd fokozatosan lett egyre fontosabb tagja a felnőttcsapatnak.

Az osztrák klubbal négyszer volt osztrák bajnok, és háromszor kupagyőztes.

A Red Bull-birodalom német kirakatcsapata, a Leipzig 2021 januárjában szerezte meg 22 millió euróért. A lipcseiekkel két német kupát nyert (az idei fináléban gólt is szerzett a Frankfurt ellen), klubjában az előző idényben 46 tétmeccsen 10 gólig és 13 gólpasszig jutott.

A magyar válogatottban 2019 márciusában, a Szlovákia elleni idegenbeli Eb-selejtezőn debütált. Első gólja szintén a szlovákokhoz kötődik, a két csapat budapesti Eb-selejtezőn szabadrúgásból köszönt be. Legfontosabb gólját az Izland elleni pótselejtezőn szerezte, ezzel jutott ki a magyar válogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra.

Tavaly júniusban az ő tizenegyesével vertük az angolokat a Puskás Arénában a Nemzetek Ligájában, a bulgáriai elleni márciusi Eb-selejtezőn pedig már csapatkapitányként vágott nagy szabadrúgásgólt, Szalai Ádám visszavonulása után ugyanis az ő karjára került a szalag.

Olvasói sztorik