Nemzetközi foci

Esterházy Mátyás: Fontos, hogy ne a felszínt, hanem az utat lássuk, ahogy Szoboszlai Dominik eljutott idáig

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Szoboszlai Dominik menedzsere betekintést enged minden idők legnagyobb magyar átigazolásának kulisszái mögé. Interjú Esterházy Mátyással.

Korábban több csapat érdeklődéséről, megkereséséről lehetett olvasni. Pontosan hány topligás klubbal tárgyaltak Dominikról, mielőtt vasárnap hivatalossá vált, hogy a Liverpool lett a befutó?

Nincs erre konkrét szám. Egy-egy ilyen tranzakció nem úgy zajlik, mint egy árverés, hogy amikor eljön az átigazolási szezon egyszerre több klub is leül a virtuális tárgyalóba, és mindegyik kijelenti, hogy kész holnap megvenni a kiszemelt labdarúgót, majd elkezdődik a licit.

Több klubbal is kapcsolatban álltunk, többel is konkrétan beszélgettünk projektről, szándékról, pénzről, és a végén nagy örömünkre úgy alakult, hogy a Liverpool is Dominik és az ehhez szükséges óriási befektetés mellett, illetve a játékos is a klub mellett döntött.

A Newcastle-ról is lehett olvasni, amelyik Bajnokok Ligája-induló szemben a jelenlegi Liverpoollal, amelyik csak az Európa Ligában érdekelt a 2023/24-es évadban. Ez nem okozott fejtörést a döntéshozatal előtt?

Nem okozott nehézséget, mert a legritkább esetben gondolkodunk egy évben, rövid távon. Azt hiszem a Liverpoolt mint klubot, az edzőt, Jürgen Kloppot, a csapat szurkolótáborát és a stadiont sem kell senkinek bemutatni. Elmagyarázni sem kell, mit jelentenek a futballvilág számára. Azt gondolom, ez a klub minden szempontból tökéletes választás.

Farkas Norbert / 24.hu

Kié a végső szó egy-egy ilyen üzlet alkalmával; a játékosé, az eladó egyesületé, vagy a menedzseré?

Játékos nélkül nincs átigazolás. Ha a klubok mindenben megállapodnak egymással, akkor is az az alapfeltétel, hogy a labdarúgó aláírja az új munkaszerződését. Nyilván van olyan helyzet, amikor valamelyik irányból, vagy mindkét klub részéről nyomás nehezedik a futballistára, de nyugodtan mondhatom, ez nem az a helyzet volt. Dominik nagyon ambiciózus, motivált ember. Itt volt egy lehetőség, amit meg akart ragadni. Nyilván az ügyletben akadt, ami sürgetett. Ugyan sok mindent elért, sok mindent a háta mögött hagyott már, de ő is tudja, ez az a szintlépés, ami merőben új fejezetet indít az életében.

Mire gondolt, amikor azt mondta, akadt, ami sürgetett az ügyletben?

A lipcsei szerződésben lévő kivásárlási ár lejáratának a határideje. Ezt aktiválta a Liverpool azzal, hogy az utolsó napon, június 30-án délután bejelentették, élnek a kivásárlási opciójával.

Mióta figyelte a Liverpool Dominiket? A menedzseriroda mióta áll kapcsolatban a BL-győztes klubbal?

Nagyon régóta, mert minden kiszemelt labdarúgót hosszú időn keresztül követ a Liverpool. Már a salzburgi időkben kapcsolatba kerültünk egymással. De a konkrét esetben múlt hét hétfőtől pörögtek fel az események. Ekkor már konkrét dolgokról beszéltünk, arról, hogyan lehet lebonyolítani ezt az üzletet.

Ha már a salzburgi időkben is képben volt Dominik, miért nem igazolta le évekkel ezelőtt sokkal olcsóbban a  vele kapcsolatban hírbe hozott fél tucatnyi sztárklub valamelyike?

Már a Lieferningben is látszott rajta, hogy óriási potenciál van benne. De – és maradjunk a Pool mint a világ egyik legsikeresebb futballklubja példánál – egy fiatal játékosnál jogos a kérdés, hogy az osztrák Bundesliga után a Premier Leauge-ben is képes-e annyi mérkőzést játszani, ugyanolyan kvalitást mutatni. Nálunk jobban senki sem ismeri Dominiket. Azért mert mi már 19 évesen azt láttuk rajta, és hittünk benne, hogy akár a világ legerősebb bajnokságában is megállná a helyét, azt nem gondoltuk, hogy ott és abban a pillanatban alkalmas is erre. Tudatos döntés, hogy nem idő előtt léptünk. Mérkőzésről mérkőzésre tudsz fejlődni, és ha 19 évesen nem játszol, az hátráltatja, akár meg is törheti a fejlődésedet. Ezért gondolkodtunk a karrierjében lépcsőről lépcsőre. A német Bundesligában lejátszott 62 mérkőzésen szerzett 28 gól és gólpassz viszont már elég beszédes adat.

 

Mohos Márton / 24.hu

Az EM Sports Consulting, a menedzseriroda életében mit jelent ez a kontraktus?

Ugyanúgy szintlépés és tervezett folyamat része ez is az irodánk számára. Fel voltunk készülve arra, hogy egyszer eljutunk egy ilyen volumenű üzlet aláírásához.

A menedzserirodájuk számos válogatott mellett tucatnyi tehetséges fiatal magyar labdarúgót képvisel. Ez egyben azt is jelentheti, hogy számukra a nemzetközi futballpiacon több kapu nyílhat meg?

Talán nem is ez a fontos. Hanem az, hogy

az évek alatt beletett munka, az út, amin járunk, hitelességet ad a szavunknak, és mások is könnyebben elhiszik, érdemes elgondolkodni azokon a szakmai megoldásokon, karrierképeken, amit egyes általunk képviselt játékosok esetében javaslunk, mert tudás és tapasztalat van mögötte.

Kívülről úgy tűnik, Szoboszlai Dominik játszi könnyedséggel ugrálja át az egyre magasabb akadályokat. A világ legerősebb bajnokságának mondott Premier League-ben is hasonló érzése lesz a szurkolónak?

Kívülről valóban könnyűnek tűnhet minden. Mert amikor a Bundesligában, vagy a válogatottban felment a gyepre, nagyon gördülékenynek tűnt a játéka. Pedig a folyamat egyáltalában nem az. Éppen ezért vagyok nagyon büszke Dominikra. Mert ő az, aki éveken keresztül beletette, beleteszi a munkát, aki megcsinálja a legnehezebb feladatokat is. Neki kellett a lépcsőfokokat megugrania. Immár a harmadik országban is beilleszkednie, a harmadik öltözőben megvívnia magának a harcot és mindez a nap végén az ő munkájának dicsérete.

Fontos, hogy Dominik átigazolásban ne a felszínt, a Liverpool-mezes fotóit, videóit, a transzferdíját, a fontban, euróban elhangzó számokat lássák csak, hanem azt az utat, ahogy eljutott idáig.

Kapcsolódó
Szoboszlai Dominik: Azt hittem, király vagyok és az edző a hülye, holott nyilván én voltam az
Azon kevés magyar futballista egyike, aki reális eséllyel vetheti meg a lábát valamelyik európai topbajnokság topklubjának kezdő tizenegyében. Nagyinterjú a Red Bull Salzburg 19 éves játékmesterével.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik