Nemzetközi foci

Vinicius Junior: A bajnokság, amely egykor Ronaldinhóé, Ronaldóé, Cristianóé és Messié volt, most a rasszistáké

Aitor Alcalde/Getty Images
Aitor Alcalde/Getty Images

Vinicius Junior, a Real Madrid brazil válogatott labdarúgója a La Ligát és Spanyolországot is rasszistának nevezte, miután a hazai szurkolók vasárnap sértegették a Valencia ellen 1-0-ra elveszített idegenbeli mérkőzésen.

„Ez nem az első, a második vagy a harmadik alkalom volt. A rasszizmus már normálisnak számít a La Ligában.

Az emberek azt gondolják, ez így rendben van, ahogy a szövetség is, az ellenfelek. Sajnos az a bajnokság, amely egykor Ronaldinhóé, Ronaldóé, Cristiano Ronaldóé és Lionel Messié volt, most a rasszistáké

Ez a gyönyörű nemzet, amely szívesen fogadott, és amit szeretek, egy rasszista ország képét mutatja a világnak. Sajnálom a spanyolokat, akik nem értenek egyet, de ma Brazíliában Spanyolország a rasszisták országaként ismert. És sajnos nem tudok mit felhozni mentségül. Egyetértek. De erős vagyok, és a végsőkig megyek a rasszisták ellen

– írta a meccset követően Instagram-oldalán a brazil támadó.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vinicius Jr. ⚡️🇧🇷 (@vinijr) által megosztott bejegyzés

Vinicius Jr. kiemelte, hogy tovább fog küzdeni a faji megkülönböztetés ellen. A brazil futballistát végig becsmérelték a találkozón, először a 70. percben szólt a játékvezetőnek, hogy tegyen valamit, aki a protokollnak megfelelően járt el és megállt a meccs pár percre. A bekiabálások nem szűntek meg, a találkozó mégis folytatódott, sőt Vinicius Junior egy kézitusa miatt piros lapot is kapott.

Bántalmaztak egy játékost a stadionban, ezért le kellett volna állítani a meccset, és akkor is ezt mondanám, ha 3-0-ra mi vezettünk volna

mondta Carlo Ancelotti vezetőedző a lefújás után.

Az eset nagy visszhangot váltott ki, gyakorlatilag az összes brazil klub kirakott egy közleményt, amelyben kiáll a válogatott játékos mellett, ahogyan olyan egykori labdarúgók is, mint Rio Ferdinand, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy csak Vinicius Jr. kapott büntetést.

Ennek ellenére a spanyolok élét vennék az ügynek, a Valencia szerint például szurkolóik nem azt kiabálták, hogy „mono”, ami majmot jelent, hanem azt, hogy „tonto”, ami butát jelent. Szerintük a madridiaknak kellene elnézést kérniük Vinícius viselkedéséért, és Ancelotti nyilatkozatáért. A bajnokság elnöke is arra hívta fel a brazil csatár figyelmét, ne engedje provokálni magát.

„Már megpróbáltuk neked elmagyarázni, mi a La Liga álláspontja és mennyit tehet a rasszizmus ellen, de erre a két találkozóra egyszer sem jöttél el, pedig te kérvényezted őket. Mielőtt kritizálnál és a ligát inzultálnád, előbb informálódj megfelelően, Vinicius! Ne hagyd magad manipulálni és értsd meg, min dolgozunk közösen – közölte Javier Tebas ligaelnök.

A La Liga egyébként eljárást indított az ügyben és jelezte, megvizsgálja a meccsről készült felvételeket, hogy pontosan mi történt a stadionban.

Olvasói sztorik