Nemzetközi foci

Tíz év után most vagy soha szituáció előtt áll a Dortmund, ha el akarja foglalni az egyeduralkodó Bayern trónját

Anke Waelischmiller / Sven Simon / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Anke Waelischmiller / Sven Simon / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
A vb óta szuperszonikus sebességre kapcsolt a Dortmund, és úgy néz ki, bele tud köpni a bajorok levesébe. A Bayernnél az új edzőre, a korábban Dortmundban is dolgozó Thomas Tuchelre nagy nyomás nehezedik, bár a statisztika alapján Münchenben a hazai csapat favoritnak számít. Sikerül-e a Borussiának az, ami utoljára Kloppnak jött össze?

Miközben az elmúlt napokban a dán válogatottnál a két Eb-selejtezőn öt gólt szerző Rasmus Höjlundot, a magyarnál a csodálatos szabadrúgásgólt szerző és a bolgárok ellen igazi vezérként játszó Szoboszlai Dominikot, a franciánál a hollandok ellen tizenegyest hárító, majd az írek ellen a 90. percben káprázatos védést bemutató Mike Maignant, az argentinnál pedig a 100 gólos mérföldkövet harmadik férfi labdarúgóként elérő Lionel Messit ünnepelték, a klubfutballban is pezsgett az élet.

Azon kevesen lepődtek meg, hogy a trófeákat 2008 óta eredménytelenül hajszoló Tottenham elköszönt Antonio Contétól, főleg, hogy utolsó bajnokija után a temperamentumos olasz edző beleszállt a játékosaiba, valamint a klubba is. Az viszont már nagyobbat szólt, hogy a Bayern bemutatta a szezon legérthetetlenebbnek tűnő edzőváltását, és elköszönt Julian Nagelsmanntól. Tette mindezt úgy, hogy

a Bayern a BL-ben a Barcelona, Inter, PSG hármas ellen gólt sem kapva negyeddöntős, a német kupában szintén az elődöntőért játszhat, a bajnokságban pedig kilenc fordulóval a vége előtt mindössze egy ponttal van lemaradva hétvégi ellenfele, a Borussia Dortmund mögött.

A Németországban Der Klassikerként emlegetett Bayern-Dortmund rangadót minden szezonban hatalmas érdeklődés övezi, de kissé beárazza a két csapat meccseit, ha megnézzük, hogy az elmúlt tíz idényben – amikor kivétel nélkül a bajorok kaparintották meg az aranyérmet – hány pont volt a különbség a felek között a bajnokság végén: 25, 19, 33, 10, 18, 29, 2, 13, 14, 8.

A 2018–2019-es idényt leszámítva, amikor mindössze két ponttal maradt le, nem jelentett komoly veszélyt a Dortmund a Bayernre, éppen ezért tűnik a mostani lehetőség amolyan most vagy soha szituációnak. A Dortmund két egymás utáni vereséggel (0-2 a Wolfsburg és 2-4 a Mönchengladbach ellen) vonult a katari vébé miatti szünetre, 2023-ban viszont szuperszonikus sebességre kapcsolt a csapat, amely idei tíz bajnokiján 28 pontot gyűjtött, ez tízzel több, mint amennyit ebben az időszakban a Bayern összekapart.

2023-ban a tíz bajnokiján kereken hármas gólátlagot produkált a Borussia, amely 10,4-gyel lőtte felül a várható góljait, és a lenyűgöző hatékonyság a tabella élére repítette Edin Terzic csapatát.

Ez a két tényező – az, hogy a Dortmund veszélyezteti a Bayern évtizede tartó egyeduralmát, illetve a müncheniek tőlük szokatlanul hullámzó teljesítményt nyújtottak a vb utáni etapban – egyből értelmet ad a Bayern edzőváltásának, még ha a lépés túlzottan drasztikusnak is tűnik, hiszen a csapat akár még három trófeát is bezsákolhat.

Münchenben az elmúlt tíz évben egyszerűen nem voltak hozzászokva ahhoz, hogy bárki beleköphet a levesükbe a Bundesligában,

és az is jelzésértékű, hogy pont a Klassiker előtt lépték meg a váltást, amivel persze rá is tették a terhet az új edzőre, a korábban két évet a Dortmundnál lehúzó Thomas Tuchelre.

Ha már feljebb szóba hoztuk a 2018–2019-es idényt: legutóbb akkor fordult elő, hogy a 26. fordulót nem a tabella éléről kezdte a Bayern. Aztán a 27. játéknapon a müncheniek egy ötössel küldték haza a Dortmundot, és ez akkora lendületet adott nekik, hogy meg sem álltak a bajnoki címig.

A két csapat a bajnokság első két helyéről várja a mostani összecsapást, és ez ígéretes előjelnek tűnik a bajorok szempontjából, mivel a legutóbbi nyolc alkalommal, amikor ilyen képet festett a tabella a Klassiker előtt, a Bayern nem kapott ki a legnagyobb riválisától (hét győzelem, egy döntetlen a mérleg). Hazai pályán pedig az utolsó nyolc, Dortmund elleni meccsen brutális dominanciát mutatott be: mindegyik mérkőzést behúzta, és ezek összesített gólkülönbsége: 33-6.

Az utolsó olyan év, amelyben nem a Bayernt koronázták meg a Bundesligában, 2012 volt, amikor Jürgen Klopp vezetésével a Dortmund úgy védte meg a címét, hogy nyolc pontot vert a müncheniekre. Pedig a szezon pocsékul indult a Borussia számára, mivel az első hat fordulóban háromszor is perecelt, és mindannyiszor H betűs ellenféllel szemben (Hoffenheim 0-1, Hertha 1-2, Hannover 1-2). Hat forduló után mindössze a 11. helyen állt a Dortmund, de a tizennegyedik kör után már az első helyen találta magát, és bár egy rövid ideig átengedte az első helyet, a huszadik fordulótól bebetonozta magát a tabella élére.

A 34 forduló alatt szerzett 81 pont akkor Bundesliga-rekordnak számított, de ma már ez csak a hetedik helyhez elég az örökranglistán, mert az első hatot kibérelte a Bayern, amely a 2012–2013-as idényben állította fel a ma is érvényes, 91 pontos csúcsot.

De vissza a Dortmund nagy évéhez: a csapat akkor odavissza elverte a Bayernt, Münchenben Mario Götze, a Signal Iduna Parkban Robert Lewandowski szerezte a győztes gólt (két olyan spíler, akiket aztán elvitt a Bundesligát rendre lefölöző rekordbajnok). A dortmundi meccsen a Bayern kapujába sarkazva betaláló lengyel klasszis mellett Roman Weidenfeller volt a másik hős, aki a hajrában kifogta Arjen Robben büntetőjét.

A Dortmund nem csak a 81 megszerzett ponttal állított fel Bundesliga-rekordot, hanem azzal is, hogy a hazai átlagnézőszáma 80 552 néző volt – ez nem csak Németországban, de Európa-szerte egyedülálló adatnak számított. A csapat elkényeztette a 80 ezres közönséget, a 34 forduló alatt 80 gólt szerzett, ebből huszonkettőt Lewandowski, tizenhármat Kagava Sindzsi, Kevin Grosskreutz és Ivan Perisic pedig hét-hét találatig jutott.

A Klopp-féle Dortmund legnagyobb fegyvere a gegenpressing volt, vagyis a visszatámadás, ami azonnal megkezdődött, ahogy a csapat elvesztette a labdát.

„Gondolják csak végig, hány passzra van szükség, amíg a 10-es olyan helyzetbe kerül, ahonnan elindíthatja a sikeres gólpasszt. Ezzel a módszerrel viszont a kapuhoz közel szerezhetjük vissza a labdát, és egyetlen passz elég a gólhelyzetig. Nincs olyan játékmester a világon, aki felér a gegenpressing kínálta előnyökkel” – idézte Kloppot Michael Cox a Daráló című könyvében.

A két bajnoki címmel végződő évben a Dortmund hatodik, illetve második volt a Bundesligában a labdabirtoklást nézve, a szerelések tekintetében viszont mindkét szezonban csak egy csapat előzte meg. A Klopp-féle Dortmund stílusát villámgyorsan másolni kezdték más csapatok is, és Angliában már azelőtt elterjedt a letámadás, hogy a német edző megérkezett volna a Liverpoolhoz.

A 2011–2012-es idényben a legmarkánsabb produkciót a Bayern elleni kupadöntőn nyújtotta a Dortmund, amely 5-2-vel lesöpörte a nagy riválist, és ezzel története során először tudott duplázni.

Kagava már a 3. percben sokkolta a Bayern, amely ugyan egy 11-es révén egyenlített, de a félidőben már kettővel ment a Borussia, amelyben az öt gólból hármat Lewandowski vállalt.

A lengyel éveken át megbízhatóan szállította a gólokat a Bayernben is, és bár távozása nagy érvágás volt, 72 góljával a Bayern idén is a Bundesliga legeredményesebb csapatának számít (a Dortmund 55-nél jár). A bajorok a Dortmund után hátralévő nyolc ellenfélből az őszi etapban hatot is elvertek, a maradék kettővel pedig döntetlent játszottak, míg a Borussia háromtól is kikapott.

A Bayern számára szokatlan szerep lehet, hogy üldözöttből üldöző lett, de Thomas Müller azt nyilatkozta, ők okozták maguknak a problémát, úgyhogy most nekik is kell megoldaniuk. Szombat este 18:30-tól kiderül, vesz-e egy nagy lendületet a sorozatban tizenegyedik bajnoki cím felé a Bayern, vagy a Dortmund képes megtörni a gyászos müncheni sorozatát, és ezzel rég nem látott nagy lehetőséghez juttattja magát.

Bundesliga, 26. forduló:

péntek:
Eintracht Frankfurt – VfL Bochum 1-1 (1-1)

 

szombat:
Freiburg – Hertha BSC 15.30
RB Leipzig – FSV Mainz 05 15.30
Schalke 04 – Bayer Leverkusen 15.30
Union Berlin – VfB Stuttgart 15.30
VfL Wolfsburg – FC Augsburg 15.30
Bayern München – Borussia Dortmund 18.30

 

vasárnap:
1. FC Köln – Borussia Mönchengladbach 15.30
Werder Bremen – TSG 1899 Hoffenheim 17.30

A tabella:
1. Borussia Dortmund 25 55-31 53 pont
2. Bayern München 25 72-27 52
3. Union Berlin 25 38-28 48
4. SC Freiburg 25 38-34 46
5. RB Leipzig 25 49-30 45
6. Eintracht Frankfurt 26 47-37 41
7. VfL Wolfsburg 25 44-32 38
8. Bayer Leverkusen 25 45-40 37
9. FSV Mainz 05 25 40-36 37
10. Borussia Mönchengladbach 25 40-44 31
11. Werder Bremen 25 39-48 31
12. FC Augsburg 25 32-45 28
13. 1. FC Köln 25 33-44 27
14. VfL Bochum 26 28-57 26
15. TSG Hoffenheim 25 33-45 22
16. Hertha BSC 25 30-48 21
17. Schalke 04 25 21-45 21
18. VfB Stuttgart 25 29-42 20

Olvasói sztorik